Hans Bossenbroek

Communicatiemedewerker

Een foutje is zo gemaakt. Ook tijdens een sollicitatiegesprek. Voor je het weet zeg je iets dat je beter niet had kunnen zeggen. Wij zetten 5 dingen op een rijtje die beter niet kan zeggen tijdens een gesprek. Zodat je een goede indruk maakt.  

1. "Mijn vorige baas...” 

Een hele bekende, maar zeker niet één om te vergeten. Negatief spreken over je vorige werkgever wekt de indruk dat je vast ook niet positief gaat spreken over je eventuele nieuwe werkgever. Wees eerlijk, maar op een goede manier. Hoe je ook bij je oude werkgever bent weggegaan, je zult er vast iets van hebben geleerd. Benoem juist dat!  

2. “Sorry, ik moet even mijn telefoon opnemen!” 

Je kunt je telefoon beter uitzetten tijdens een sollicitatiegesprek. Het staat onbeleefd, er blijkt uit dat je met je gedachten elders bent. Zet je telefoon dus lekker op stil of uit. Zo kan je al je aandacht bij het gesprek houden.  

3. “Ik moet solliciteren van het UWV” 

Soms horen onze recruiters het nog wel eens: ik moet solliciteren van het UWV. Heel gemotiveerd staat dat niet natuurlijk. Als je een baan écht wil hebben, moet de motivatie uit jezelf komen. Hoe goed het ook is dat het UWV jou motiveert, motivatie die uit jezelf komt is het allebeste.   

4. “Ik wil volgend jaar emigreren” 

Vertel nevernooit dat je gaat emigreren of een wereldreis gaat maken. Een werkgever wil iemand het liefst zo lang mogelijk in dienst hebben. Als jij zegt, dat je voor langere tijd weggaat, is negen van de tien keer je kans verkeken. Geen werkgever geeft je dan een baan. Die wil graag iemand voor langere tijd in dienst hebben.  

5. “Ik ben de laatste tijd al vaker afgewezen” 

Ook dit is niet heel handig om te benoemen bij een eventuele nieuwe werkgever. Je laat namelijk geen goede indruk achter als je zegt dat je de laatste tijd al vaker bent afgewezen. Bekijk het van de positieve kant: je bent enorm hard je best aan 't doen om een baan te bemachtigen. En dat gaat zeker lukken!  

Zoek je ook een baan? Neem dan contact op met één van onze recruiters bij jouw in de regio.