Bram Valkenburg

Accountmanager

Het is 8:30 uur en ik start mijzelf, mijn pc en mijn collega’s op. De dag begint met een heerlijke bak verse koffie. Ook tijdens deze dag zal ik tientallen cv’s langs zien komen. En met mij nog ongeveer 25 collega’s. Bij het zoeken naar de juiste match komen er veel cv’s langs. Misschien ook wel die van jou! Na een korte scan wordt beoordeeld of een cv interessant is, of niet. Uit onderzoek blijkt dat een cv binnen zes seconden wordt gescand. In deze luttele seconden worden de laatste functietitels, bedrijven, werkperiodes en genoten opleidingen gescand. Afhankelijk van deze ‘blink of an eye’ wordt een cv uitgebreid onder de loep genomen, of wordt doorgezocht naar iemand anders. En dat terwijl jij misschien wel een volledige ochtend hebt gezwoegd aan een volledig cv, inclusief een motivatiebrief. Je merkt al wel dat degene die het cv maakt, en de recruiter die het cv beoordeeld, anders naar een cv kunnen kijken. Maar hoe maak je nu een goed cv? Wat zijn dingen waar een recruiter op let, maar waar jij misschien nog niet aan hebt gedacht? Een aantal van deze onderdelen wil ik verder uitlichten naar aanleiding van een artikel op werf-en.nl.

Verschillende functies bij één werkgever

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de sollicitanten zijn ontwikkeling binnen een bedrijf niet laat zien op zijn cv. Volgens 97% van de recruiters is dit juist wel van belang, aldus nieuw onderzoek. Naar mijn mening is dit inderdaad heel belangrijk. Het zegt iets over je ambities en leerrichting.  

Wel of geen hobby’s?

Meer dan 80% van de respondenten geeft aan dat het goed is om hobby’s op te nemen in je cv. Kanttekening hierbij is wel dat deze het liefst relevant zijn voor de functie waarop wordt gesolliciteerd.
Zelf vind ik hobby’s geen cruciaal verschil maken om iemand wel of niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Hobby’s zijn vaak wel ijsbrekers, en een middel om een sollicitant beter te onthouden. Hobby’s zeggen daarnaast iets over iemands karakter.

Vrijwilligerswerk?

Ook prijkt vaak vol trots vrijwilligerswerk op een cv. Volgens onderzoek hecht 41,6% van alle kandidaten hier veel waarde aan. Echter, door recruiters wordt dit veel minder belangrijk gevonden: slechts 15,4% ziet vrijwilligerswerk als toegevoegde waarde.

Persoonlijk vind ik het benoemen van vrijwilligerswerk wel degelijk van toegevoegde waarde. Vrijwilligerswerk zegt niet alleen iets over je karakter, het zegt ook iets over de dingen die jij belangrijk vindt. Dit kunnen thema’s zijn of bijvoorbeeld netwerken die jou nauw aan het hart liggen.

En nu…?

Door je bewust te zijn van de perspectiefverschillen tussen de recruiter en jou kun je op een andere manier je cv opmaken. Zorg dat jouw cv binnen zes seconden de aandacht zal trekken. Benoem je loopbaan binnen een bedrijf. Laat zien wie je bent door onder andere je hobby’s en vrijwilligerswerk. De eerste stap om fluitend je droombaan te vinden!