Word jij onze collega?

kijk op www.werkaanbloei.nl

Mede door de komst van online media is de manier waarop we vandaag de dag solliciteren enorm veranderd ten opzichte van tien jaar geleden. Bij het zogeheten ‘nieuwe solliciteren’ staan zaken als een online visitekaartje, videopitchen en het online sollicitatiegesprek centraal. Toch betekent dit niet dat het klassieke cv schrijven verdwijnt. Samen met Robin Bakker van CVster geven we aan waarom een goed cv anno 2019 nog steeds onmisbaar is in de zoektocht naar een nieuwe baan.

Werkgevers en recruiters

Een cv is in eerste instantie onmisbaar bij het vinden van een baan, omdat het maken en delen ervan voor veel werkgevers en recruiters simpelweg een vereiste is. Een opvallend cv is dus noodzakelijk om überhaupt op gesprek te kunnen komen en hen te overtuigen van jouw ervaring en talenten.

Om een goede indruk te maken is het daarom cruciaal dat je jouw cv afstemt op de door jou beoogde functie. Gebruik daarom woorden, competenties en eigenschappen die je terugvindt in de vacaturetekst. Dan val je positief op en is de kans groot dat je wordt uitgenodigd op gesprek. Belangrijk is natuurlijk wel dat je dichtbij jezelf blijft, en geen leugens (om bestwil) verkondigt.

Snelle en blijvende eerste indruk

Wetenschap bevestigt: de eerste indruk is cruciaal en in de meeste gevallen blijvend. Dit is ook het geval bij de eerste indruk die je maakt bij recruiters en werkgevers. Ook vandaag de dag gebruiken zij cv’s voor een eerste impressie van kandidaten. Wist je dat de selecteur vaak maar maximaal 30 seconden de tijd nemen om een cv te bekijken? Een kort maar overtuigend document is dus erg belangrijk om uitgenodigd te worden op gesprek.

Verkopen van jouw vaardigheden

Een goed geschreven cv is de ideale manier om je vaardigheden op een overzichtelijke manier te ‘verkopen’ aan potentiële werkgevers. Je hebt deze niet voor niets de afgelopen jaren opgebouwd, nietwaar? Aan de hand van je cv kun je de verschillende relevante vaardigheden koppelen aan je vorige functies. Zo kun je de recruiter of werkgever overtuigen dat jij een echte aanvulling bent voor een organisatie.

Het zegt iets over je persoonlijkheid

Ook is je cv een belangrijk middel om de potentiële werkgever iets te vertellen over je persoonlijkheid. Simpelweg door kort iets zeggen over je persoonlijke eigenschappen, maar ook impliciet door bijvoorbeeld de structuur van je document. Zo laat een overzichtelijk en gestructureerd cv de werkgever zien dat jij precies te werk gaat en oog hebt voor detail.

Ook de lay-out van een cv zegt iets over jouw karakter. Zorg er daarom dat deze netjes en verzorgd is en past bij de beoogde functie. Als je moeite hebt met het maken van een visueel aantrekkelijk document, dan kun je gebruik maken van cv templates die online te vinden zijn.

Let op ATS

Ook anno 2019 is het maken van een cv een onmisbare stap bij het vinden van een baan. Solliciteer je bij grote bedrijven met een eigen HR-afdeling? Je moet er dan rekening mee houden dat de kans groot is dat zij gebruik maken van een Applicant Tracking System. Dit is een softwarepakket waarmee cv’s automatisch gelabeld, gerangschikt en gezocht kunnen worden. Als sollicitant kun je extra punten scoren wanneer je jouw cv optimaliseert voor ATS. Dit kan bijvoorbeeld door relevante trefwoorden te gebruiken.

Meer carrière artikelen lezen of een cv maken? Bekijk dan ook eens de website van CVster