Jenty Vink

Recruitment Specialist

Bijna iedereen merkt het: de huidige arbeidsmarkt is compleet anders dan een paar jaar geleden. Het stijgende aantal vacatures in combinatie met de dalende werkloosheid zorgt voor een steeds krapper wordende markt. Voor werknemers is dit dé periode om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen bij andere organisaties. Als werkgever is het natuurlijk wenselijk om talent ‘binnen te houden’, zeker als het verlies van dit talent een belemmering is voor de bedrijfsactiviteiten.

Ook bij Intro Personeel wordt gestreefd naar duurzame werkgever-werknemerrelaties. Maar hoe kunnen werknemers optimaal uitgedaagd worden, zodat werknemers niet eens weg wíllen?

1.Vraag om input en doe hier iets mee!

Dit is een vorm van erkenning die vaak van groter belang is dan financiële erkenning. Vraag werknemers om ideeën en laat zien dat hier actie op genomen wordt. Hierdoor hebben werknemers veel meer het idee daadwerkelijk iets toe te voegen. Probeer ook een onderlinge band tussen collega’s te bevorderen; waardering van collega’s is veel belangrijker dan veel werkgevers denken!

2.Stimuleer groei en ontwikkeling

Eén van de belangrijkste redenen om als werknemer om je heen te gaan kijken is het gebrek aan uitdaging. Het aanbieden van opleidingen en trainingen zorgt er niet alleen voor dat de werknemer weer wordt uitgedaagd, maar ook dat diegene door kan groeien naar een nieuwe functie, zich gewaardeerd voelt en zelfs de bedrijfsactiviteiten kunnen worden uitgebreid. Denk hierbij aan het aanboren van een nieuwe markt of het oprichten van een nieuwe afdeling.

3.Ondersteun de werk-privébalans

Men werkt om te leven en niet andersom. Doe als werkgever iets extra’s om – weliswaar op een professionele wijze – betrokken te zijn met zijn/haar privéleven: sta positief tegenover flexibele werktijden maar wees ook oprecht geïnteresseerd in de familie, hobby’s of nevenactiviteiten van de werknemer. Het zit in de kleine dingen: denk bijvoorbeeld aan een persoonlijk kaartje of cadeautje op iemands verjaardag.