Hans Bossenbroek

Communicatiemedewerker

Ooit sleutelde hij aan fietsen. Of het nu een Batavus of een Gazelle was.  Sinds dit voorjaar is de 24-jarige Jaco Knikker recruiter op vestiging Hardinxveld. En het bevalt hem prima. “Ik kan hier mijn vaardigheden gebruiken die ik opdeed in de fietsenhandel.”

Op een schaatsbaan in Dronten liet Jaco in 2012 een eindtijd van maar liefst 1.22.83 Jaco noteren. Een baanrecord. Snelheid fascineerde hem in die tijd sowieso. Een andere liefhebberij was namelijk wielrennen. Jaco reed regelmatig wielerwedstrijden op een hoog niveau. Enige sportiviteit was hem niet vreemd.

Klantcontact

Geen wonder dat de 14-jarige geboren Elburger al vroeg in een fietszaak belandde. “Bij een fietsenmaker in Oosterwolde ben ik begonnen met het repareren van fietsen in de werkplaats. Daar kwam ik er al snel achter dat ik commerciële kwaliteiten bezit. Daarom stond ik steeds vaker in de winkel om fietsen te verkopen.” Door een verhuizing naar Sliedrecht kwam de fietsenverkoper terecht bij een grote fietsenwinkel in Barendrecht. “Daar kreeg ik de kans om een complete sportafdeling op te zetten. Met succes. Ik had er een veelzijdige baan. Op de winkelvloer had ik veel contact met klanten die een fiets kwamen kopen. Daarnaast was ik ook verantwoordelijk voor de inkoop van het materiaal.”

In de fietsenwinkel kwam hij er ook achter dat hij genoot van netwerken en relatiebeheer. “Ik vond het erg leuk om in gesprek te gaan met klanten. Niet alleen over het product, maar ook over wie iemand is. Uiteindelijk was het doel natuurlijk om een fiets te verkopen, maar ik werd ook blij van een klant die blij was met het product. Dat je klanten later weer terugzag in de winkel was het leukste aan mijn vak.”

Vader

Plaatste hij vroeger derailleurs en versnellingsapparaten, vandaag de dag plaatst Jaco werkzoekende kandidaten. “De vaardigheden die ik als verkoper heb opgedaan, kan ik hier uitstekend gebruiken. Net als in mijn vorige baan heb ik veel commerciële gesprekken. Zowel met klanten als met kandidaten. Vaak zijn deze gesprekken nóg persoonlijker dan in de fietsenwinkel. Dat maakt het werk leuk. Eén van de eerste kandidaten die ik heb bemiddeld was een vader van een gezinnetje. Het geeft veel voldoening om zo iemand te bemiddelen.”

Er liggen hem komende tijd nog mooie uitdagingen te wachten. “Allereerst ik wil mijn SEU, een speciale opleiding voor intercedenten, halen. Ook ben ik begonnen met het opbouwen van een eigen netwerk van klanten en kandidaten. Bovendien heb ik veel geleerd van de training van collega Maurits. Ik dacht dat ik op commercieel gebied wel wat wist, maar ik kan nog een hoop leren. Bijvoorbeeld hoe je een intakegesprek met een kandidaat voert.”

Al met al is de eerste tijd hem goed bevallen. “ik zit in een leuk team. Er is een goede balans met tijd voor serieuze gesprekken, maar ook voor een grap en een grol. Bovendien behaal je met elkaar mooie resultaten die je samen viert. Met z’n allen zet je een positieve prestatie neer. Daar geniet ik erg van.”