De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Ashley bouwt luxe caravans: van chassis lassen tot plafondlampjes inbouwen

1 december, 2022
Hans Bossenbroek

Tussen haar mannelijke collega’s werkt Ashley Schouten aan de bouw van luxe caravans. Als meubelmaker luxe caravans heeft ze een technisch beroep waar ze met volle teugen van geniet. “Als de caravan aan het eind van het proces de deur uit gaat, ben ik trots op de bijdrage die ik heb geleverd.”

In de loods van Lume Traveler in Stolwijk staan drie super-de-luxe caravans. Twee zijn in aanbouw, een andere staat er voor onderhoud. Aan de caravans werken zo’n vier mannen en één vrouw aan de maanden durende opbouw van de voertuigen. De 22-jarige Ashley uit Rotterdam zorgt samen met haar collega’s voor dat de caravans in perfecte staat bij de klant terecht komen. “We zijn vaak weken achtereen bezig om een caravan te bouwen.”

Waar ben je vandaag mee bezig?

“Ik ben nu bezig met het stofferen van een caravan die in aanbouw is. Dat doe ik samen met een collega, omdat het werk is wat ik niet alleen kan doen. We moeten bijvoorbeeld een groot stuk stof ombuigen en op de wand plaatsen.”

Wat voor werk doe je als allround caravanbouwer?

“Ik doe eigenlijk alles. Van chassis lassen tot muren bouwen, van stoffering tot elektra. Zelf beschouw ik mij als allround caravanbouwer. Ik ben afgestudeerd meubelmaker, maar als ik een chassis aan het bouwen ben, ben ik meer een metaalbewerker. Ik bouw het interieur op en plaats materiaal op de plaatsen waar nodig. We werken gemiddeld met vier man aan een caravan.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Mijn werkdag begint om 8 uur en duurt tot 17 uur. Die tijd gebruiken om de caravan te bouwen. Een proces dat weken of zelfs maanden duurt. Dat maakt het werk gevarieerd. De ene week ben ik bezig met stofferen, terwijl ik op andere dagen bijvoorbeeld de plafondlampjes aan het inbouwen ben.”

Waar beleef je plezier aan in je werk?

“Het meeste leukste aan mijn werk is dat niet elke werkdag hetzelfde is. Het is geen fabriekswerk, maar we maken de caravans echt op maat, naar de wensen van de klant. Ook leuk is dat die klant en ook de ontwerper soms komt kijken, hoe het proces van de caravanbouw verloopt. Je ziet echt de bouw van chassis tot complete caravan, dat maakt het werk zo leuk!”

Welke eigenschappen moet je hebben als meubelmaker luxe caravans?

“Voor dit beroep moet je creatief en leergierig zijn. Bovendien moet je durf hebben. Dan bedoel durf hebben om de uitdaging aan te gaan om te werken met instrumenten die je misschien nooit hebt gebruikt of om dingen te maken die je nog nooit hebt gemaakt.”

Hoe zie je jouw toekomst?

“Ik ben nu hier nu zo’n twee maanden aan het werk. Er valt voor mij nog heel veel te leren. Bij wijze van spreken wil ik over vijf jaar dat ik zelf een caravan vanaf de bodem kan opbouwen tot een compleet product. Nu ben ik veel bezig met stofferen, maar van een keuken inbouwen weet ik nog weinig. Maar eigenlijk ben je doorlopend aan het leren, omdat het product nog in ontwikkeling is. Over een paar jaar hoop ik dat ik kan zeggen dat ik een volleerd caravanbouwer ben. Dan is deze baan voor mij echt geslaagd.”

Wil je ook als caravanbouwer aan de slag? Neem dan contact op met Jarno

 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel