De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Ashley bouwt luxe caravans: van chassis lassen tot plafondlampjes inbouwen

1 december, 2022
Hans Bossenbroek

Tussen haar mannelijke collega’s werkt Ashley Schouten aan de bouw van luxe caravans. Als meubelmaker luxe caravans heeft ze een technisch beroep waar ze met volle teugen van geniet. “Als de caravan aan het eind van het proces de deur uit gaat, ben ik trots op de bijdrage die ik heb geleverd.”

In de loods van Lume Traveler in Stolwijk staan drie super-de-luxe caravans. Twee zijn in aanbouw, een andere staat er voor onderhoud. Aan de caravans werken zo’n vier mannen en één vrouw aan de maanden durende opbouw van de voertuigen. De 22-jarige Ashley uit Rotterdam zorgt samen met haar collega’s voor dat de caravans in perfecte staat bij de klant terecht komen. “We zijn vaak weken achtereen bezig om een caravan te bouwen.”

Waar ben je vandaag mee bezig?

“Ik ben nu bezig met het stofferen van een caravan die in aanbouw is. Dat doe ik samen met een collega, omdat het werk is wat ik niet alleen kan doen. We moeten bijvoorbeeld een groot stuk stof ombuigen en op de wand plaatsen.”

Wat voor werk doe je als allround caravanbouwer?

“Ik doe eigenlijk alles. Van chassis lassen tot muren bouwen, van stoffering tot elektra. Zelf beschouw ik mij als allround caravanbouwer. Ik ben afgestudeerd meubelmaker, maar als ik een chassis aan het bouwen ben, ben ik meer een metaalbewerker. Ik bouw het interieur op en plaats materiaal op de plaatsen waar nodig. We werken gemiddeld met vier man aan een caravan.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Mijn werkdag begint om 8 uur en duurt tot 17 uur. Die tijd gebruiken om de caravan te bouwen. Een proces dat weken of zelfs maanden duurt. Dat maakt het werk gevarieerd. De ene week ben ik bezig met stofferen, terwijl ik op andere dagen bijvoorbeeld de plafondlampjes aan het inbouwen ben.”

Waar beleef je plezier aan in je werk?

“Het meeste leukste aan mijn werk is dat niet elke werkdag hetzelfde is. Het is geen fabriekswerk, maar we maken de caravans echt op maat, naar de wensen van de klant. Ook leuk is dat die klant en ook de ontwerper soms komt kijken, hoe het proces van de caravanbouw verloopt. Je ziet echt de bouw van chassis tot complete caravan, dat maakt het werk zo leuk!”

Welke eigenschappen moet je hebben als meubelmaker luxe caravans?

“Voor dit beroep moet je creatief en leergierig zijn. Bovendien moet je durf hebben. Dan bedoel durf hebben om de uitdaging aan te gaan om te werken met instrumenten die je misschien nooit hebt gebruikt of om dingen te maken die je nog nooit hebt gemaakt.”

Hoe zie je jouw toekomst?

“Ik ben nu hier nu zo’n twee maanden aan het werk. Er valt voor mij nog heel veel te leren. Bij wijze van spreken wil ik over vijf jaar dat ik zelf een caravan vanaf de bodem kan opbouwen tot een compleet product. Nu ben ik veel bezig met stofferen, maar van een keuken inbouwen weet ik nog weinig. Maar eigenlijk ben je doorlopend aan het leren, omdat het product nog in ontwikkeling is. Over een paar jaar hoop ik dat ik kan zeggen dat ik een volleerd caravanbouwer ben. Dan is deze baan voor mij echt geslaagd.”

Wil je ook als caravanbouwer aan de slag? Neem dan contact op met Jarno

 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.”  “Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n […]

Lees artikel

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel