De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Digitaal solliciteren, hoe doe je dat?

9 april, 2020

Nu een sollicitatiegesprek bij ons op kantoor even niet kan, is digitaal solliciteren dé manier om aan een baan te komen. Recruiter Tim van der Eijk geeft tips en tricks hoe je ook online goed voor de dag kan komen. “Neem het gesprek net zo serieus als je normaal gesproken zou doen.” 

Een ‘live’ ontmoeting zit er momenteel even niet in. Daarom is solliciteren per Skype,  MicrosoftTeams, Whatsapp Video of een ander programma een prima alternatief. In plaats van een intakegesprek op kantoor ben je nu met de recruiter aan ‘t videobellen. Anders, maar nog steeds krijgen werkzoekenden op deze manier een baan.  

Tim werkt, net als onze andere recruiters, uit huis. Inmiddels heeft hij al enkele kandidaten via een videogesprek gesproken. “Zo’n gesprek heeft een heel andere dynamiek dan een normaal gesprek”, weet hij. “Je kan elkaar natuurlijk geen hand geven of diep in de ogen kijken.” Ook spelen andere dingen een rol.  “Er kunnen storende elementen zijn tijdens het gesprek. Zo kan er iemand de ruimte binnenlopen waar jij net zit te bellen. En natuurlijk kan ik kandidaten geen bakkie koffie aanbieden, je moet echt even zelf je eigen koffiezetten”, lacht hij.  

Goed voorbereid 

Neem het gesprek in ieder net zo serieus als een normaal gesprek, adviseert Tim. “Zie het als een echt sollicitatiegesprek. Als jij je slordig aan hebt gekleed of je haren niet hebt gekamd, zie je dat ook tijdens het beeldbellen.” Met andere woorden: wees goed voorbereid. “Zorg dat de techniek goed werkt en dat je een goede plek hebt om dingen veilig te kunnen bespreken.” 

Ook een vervolggesprek gaat vaak online. “Sommige van onze klanten werken ook via een videosollicitatie. Ook dan gelden die adviezen. Sterker nog, je kan het gesprek met de recruiter zien als een mooie oefening voor als je later met je échte werkgever praat. Als het er echt om gaat.” 

Blikje pils 

Wat je sowieso niet moet doen, is er te nonchalant mee omgaan. “Ooit was ik aan ‘t bellen met een sollicitant die wat verder weg woonde. Die was thuis en zat lekker een blikje pils te drinken. Je mag dat van mij doen, maar verstandig is het niet. Het geeft aan dat je het gesprek niet al te serieus neemt. Daarom: bereid je ook altijd goed voor op een online sollicitatiegesprek.” 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.”  “Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n […]

Lees artikel

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel