De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Digitaal solliciteren, hoe doe je dat?

9 april, 2020

Nu een sollicitatiegesprek bij ons op kantoor even niet kan, is digitaal solliciteren dé manier om aan een baan te komen. Recruiter Tim van der Eijk geeft tips en tricks hoe je ook online goed voor de dag kan komen. “Neem het gesprek net zo serieus als je normaal gesproken zou doen.” 

Een ‘live’ ontmoeting zit er momenteel even niet in. Daarom is solliciteren per Skype,  MicrosoftTeams, Whatsapp Video of een ander programma een prima alternatief. In plaats van een intakegesprek op kantoor ben je nu met de recruiter aan ‘t videobellen. Anders, maar nog steeds krijgen werkzoekenden op deze manier een baan.  

Tim werkt, net als onze andere recruiters, uit huis. Inmiddels heeft hij al enkele kandidaten via een videogesprek gesproken. “Zo’n gesprek heeft een heel andere dynamiek dan een normaal gesprek”, weet hij. “Je kan elkaar natuurlijk geen hand geven of diep in de ogen kijken.” Ook spelen andere dingen een rol.  “Er kunnen storende elementen zijn tijdens het gesprek. Zo kan er iemand de ruimte binnenlopen waar jij net zit te bellen. En natuurlijk kan ik kandidaten geen bakkie koffie aanbieden, je moet echt even zelf je eigen koffiezetten”, lacht hij.  

Goed voorbereid 

Neem het gesprek in ieder net zo serieus als een normaal gesprek, adviseert Tim. “Zie het als een echt sollicitatiegesprek. Als jij je slordig aan hebt gekleed of je haren niet hebt gekamd, zie je dat ook tijdens het beeldbellen.” Met andere woorden: wees goed voorbereid. “Zorg dat de techniek goed werkt en dat je een goede plek hebt om dingen veilig te kunnen bespreken.” 

Ook een vervolggesprek gaat vaak online. “Sommige van onze klanten werken ook via een videosollicitatie. Ook dan gelden die adviezen. Sterker nog, je kan het gesprek met de recruiter zien als een mooie oefening voor als je later met je échte werkgever praat. Als het er echt om gaat.” 

Blikje pils 

Wat je sowieso niet moet doen, is er te nonchalant mee omgaan. “Ooit was ik aan ‘t bellen met een sollicitant die wat verder weg woonde. Die was thuis en zat lekker een blikje pils te drinken. Je mag dat van mij doen, maar verstandig is het niet. Het geeft aan dat je het gesprek niet al te serieus neemt. Daarom: bereid je ook altijd goed voor op een online sollicitatiegesprek.” 

Gerelateerde artikelen

Wat is een modaal inkomen in 2023?

Het praten over inkomen is vaak een taboe in de Nederlandse samenleving. Intro Personeel vindt het belangrijk om iedereen te vertellen over het modaal inkomen van 2023. Als wij open zijn over de salarissen, ontstaat er meer gelijkheid onder de werknemers. Dit vinden wij van Intro Personeel erg belangrijk. Grote kans namelijk dat je niet […]

Lees artikel

Hoe jij kan profiteren van het personeelstekort

Welk beroep je ook hebt tegenwoordig, er is vrijwel zeker een grote vraag naar personeel in jouw sector. Daar kan jij, als werkzoekende, van profiteren, Maar hoe doe je dat? Of je nu monteur, hovenier, loodgieter of commercieel medewerkers bent. In alle beroepen zijn er vandaag de dag te weinig of nauwelijks mensen beschikbaar. Dat […]

Lees artikel

Waarom het belangrijk is om werk te hebben

Het is net geen basisbehoefte in het leven. Maar het is wel enorm belangrijk om werk of een baan te hebben. Waarom is het zo belangrijk dat je iets te doen hebt waar je helemaal blij van wordt? Maar liefst iets meer dan 73 procent van de bevolking (mensen van 15 tot 75 jaar) heeft […]

Lees artikel