Blog

Digitaal solliciteren, hoe doe je dat?

9 april, 2020

Nu een sollicitatiegesprek bij ons op kantoor even niet kan, is digitaal solliciteren dé manier om aan een baan te komen. Recruiter Tim van der Eijk geeft tips en tricks hoe je ook online goed voor de dag kan komen. “Neem het gesprek net zo serieus als je normaal gesproken zou doen.” 

Een ‘live’ ontmoeting zit er momenteel even niet in. Daarom is solliciteren per Skype,  MicrosoftTeams, Whatsapp Video of een ander programma een prima alternatief. In plaats van een intakegesprek op kantoor ben je nu met de recruiter aan ‘t videobellen. Anders, maar nog steeds krijgen werkzoekenden op deze manier een baan.  

Tim werkt, net als onze andere recruiters, uit huis. Inmiddels heeft hij al enkele kandidaten via een videogesprek gesproken. “Zo’n gesprek heeft een heel andere dynamiek dan een normaal gesprek”, weet hij. “Je kan elkaar natuurlijk geen hand geven of diep in de ogen kijken.” Ook spelen andere dingen een rol.  “Er kunnen storende elementen zijn tijdens het gesprek. Zo kan er iemand de ruimte binnenlopen waar jij net zit te bellen. En natuurlijk kan ik kandidaten geen bakkie koffie aanbieden, je moet echt even zelf je eigen koffiezetten”, lacht hij.  

Goed voorbereid 

Neem het gesprek in ieder net zo serieus als een normaal gesprek, adviseert Tim. “Zie het als een echt sollicitatiegesprek. Als jij je slordig aan hebt gekleed of je haren niet hebt gekamd, zie je dat ook tijdens het beeldbellen.” Met andere woorden: wees goed voorbereid. “Zorg dat de techniek goed werkt en dat je een goede plek hebt om dingen veilig te kunnen bespreken.” 

Ook een vervolggesprek gaat vaak online. “Sommige van onze klanten werken ook via een videosollicitatie. Ook dan gelden die adviezen. Sterker nog, je kan het gesprek met de recruiter zien als een mooie oefening voor als je later met je échte werkgever praat. Als het er echt om gaat.” 

Blikje pils 

Wat je sowieso niet moet doen, is er te nonchalant mee omgaan. “Ooit was ik aan ‘t bellen met een sollicitant die wat verder weg woonde. Die was thuis en zat lekker een blikje pils te drinken. Je mag dat van mij doen, maar verstandig is het niet. Het geeft aan dat je het gesprek niet al te serieus neemt. Daarom: bereid je ook altijd goed voor op een online sollicitatiegesprek.” 

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.   Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel