De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Hoe ben je een goede collega?

4 april, 2024

Je komt ze  een groot deel van de week tegen: collega’s. Je ziet ze waarschijnlijk vaker dan je (eventuele) partner. Daarom is het belangrijk om een goede collega te zijn. Dat is niet alleen fijn voor de ander, maar ook voor jouzelf.

Als werknemer wil je een positieve bijdrage leveren aan je team en je werkomgeving. Er zijn dan ook verschillende manieren waarop je een goede collega kunt zijn.

  • Toon respect

Wie je collega ook is: toon respect. Doe tegen je collega’s zoals je zelf zou willen worden behandeld. Luister naar hen en sta open voor hun ideeën. Zo laat je hen in hun waarde en bouw je een goede relatie met hen op. Zo laat je sowieso je waardering voor je collega’s merken.

  • Zorg voor een goede samenwerking

Het spreekt voor zich dat goed samenwerken met je collega’s belangrijk is. Je kunt je collega’s helpen door hulp aan te bieden als je ziet dat ze ergens mee worstelen. Zo kun je samen doelen bereiken en samen werken aan mooie projecten. Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

  • Wees betrouwbaar

Jouw collega’s moeten op je kunnen rekenen. Daarom is het belangrijk dat je jouw taken goed doet en afmaakt. Ook ben je betrouwbaar als je je aan afspraken en deadlines houdt. Of als dat niet lukt, vertel je waarom. Dan kunnen collega’s je vertrouwen.

  • Wees positief

Een positieve (werk)houding kan het verschil maken. Zo ben je een prettige collega om mee om te gaan. Het kan zorgen voor een fijne sfeer op het werk en het motiveert anderen om ook hard te (gaan) werken. Zo kan je samen oplossingen vinden en uitdagingen aanpakken.

  • Wees professioneel

Wees iemand die z’n vak goed verstaat. Door je professioneel op te stellen ben je van grote waarde voor je collega’s. Ga goed om met werkuren, vertrouwelijke informatie en de richtlijnen en regels van het bedrijf waar je werkt.

  • Praat met je collega’s

Door informatie helder over te brengen ben je duidelijk naar je collega’s. Door actief te luisteren en te praten met je collega’s kan je misverstanden voorkomen en eventuele problemen snel worden opgelost. Dat is makkelijker werken voor zowel jezelf als jouw collega’s.

  • Zet je collega eens in het zonnetje

Het is altijd een goed moment om je collega (onverwacht) in het zonnetje te zetten. Mocht die niet zo van aandacht houden dan kan je dat bescheiden aanpakken. Een verjaardag, een werkjubileum of een andere bijzondere gelegenheid zijn ideale momenten hiervoor. Zo laat je zien dat je aan iemand denkt en diegene waardeert.

Kortom, wees een fijne collega! Grote kans dat je er ook leuke collega’s voor terugkrijgt. Wie goed doet, goed ontmoet, luidt een bekend spreekwoord. Zo is het leuker om elke dag naar je werk te gaan. Niets fijner dan een leuke werkplek toch?

Nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met één van onze recruitment consultants.

Gerelateerde artikelen

Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Welke werkgever past bij mij?

Hoe weet je of een nieuwe werkgever bij je past?

Een baan zoeken is af en toe best een dingetje. Het is natuurlijk het beste als jíj en je nieuwe werkgever een uitstekend bij elkaar passen. Maar hoe weet je dat? Niets is leuker dan een baan waar leuk werk hebt én je het helemaal naar je zin hebt. Door je af te vragen of […]

Lees artikel