De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Hoe ben je een goede collega?

4 april, 2024

Je komt ze  een groot deel van de week tegen: collega’s. Je ziet ze waarschijnlijk vaker dan je (eventuele) partner. Daarom is het belangrijk om een goede collega te zijn. Dat is niet alleen fijn voor de ander, maar ook voor jouzelf.

Als werknemer wil je een positieve bijdrage leveren aan je team en je werkomgeving. Er zijn dan ook verschillende manieren waarop je een goede collega kunt zijn.

  • Toon respect

Wie je collega ook is: toon respect. Doe tegen je collega’s zoals je zelf zou willen worden behandeld. Luister naar hen en sta open voor hun ideeën. Zo laat je hen in hun waarde en bouw je een goede relatie met hen op. Zo laat je sowieso je waardering voor je collega’s merken.

  • Zorg voor een goede samenwerking

Het spreekt voor zich dat goed samenwerken met je collega’s belangrijk is. Je kunt je collega’s helpen door hulp aan te bieden als je ziet dat ze ergens mee worstelen. Zo kun je samen doelen bereiken en samen werken aan mooie projecten. Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

  • Wees betrouwbaar

Jouw collega’s moeten op je kunnen rekenen. Daarom is het belangrijk dat je jouw taken goed doet en afmaakt. Ook ben je betrouwbaar als je je aan afspraken en deadlines houdt. Of als dat niet lukt, vertel je waarom. Dan kunnen collega’s je vertrouwen.

  • Wees positief

Een positieve (werk)houding kan het verschil maken. Zo ben je een prettige collega om mee om te gaan. Het kan zorgen voor een fijne sfeer op het werk en het motiveert anderen om ook hard te (gaan) werken. Zo kan je samen oplossingen vinden en uitdagingen aanpakken.

  • Wees professioneel

Wees iemand die z’n vak goed verstaat. Door je professioneel op te stellen ben je van grote waarde voor je collega’s. Ga goed om met werkuren, vertrouwelijke informatie en de richtlijnen en regels van het bedrijf waar je werkt.

  • Praat met je collega’s

Door informatie helder over te brengen ben je duidelijk naar je collega’s. Door actief te luisteren en te praten met je collega’s kan je misverstanden voorkomen en eventuele problemen snel worden opgelost. Dat is makkelijker werken voor zowel jezelf als jouw collega’s.

  • Zet je collega eens in het zonnetje

Het is altijd een goed moment om je collega (onverwacht) in het zonnetje te zetten. Mocht die niet zo van aandacht houden dan kan je dat bescheiden aanpakken. Een verjaardag, een werkjubileum of een andere bijzondere gelegenheid zijn ideale momenten hiervoor. Zo laat je zien dat je aan iemand denkt en diegene waardeert.

Kortom, wees een fijne collega! Grote kans dat je er ook leuke collega’s voor terugkrijgt. Wie goed doet, goed ontmoet, luidt een bekend spreekwoord. Zo is het leuker om elke dag naar je werk te gaan. Niets fijner dan een leuke werkplek toch?

Nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met één van onze recruitment consultants.

Gerelateerde artikelen

Een foto van de Italiaanse kust gedurende de zomer.

Vakantiegeld 2024: Belasting, Bruto/Netto en AOW

Vakantiegeld 2024 is een belangrijk extraatje waar veel Nederlanders elk jaar naar uitkijken. Het biedt de mogelijkheid om een vakantie te boeken, spaargeld aan te vullen of andere uitgaven te dekken. In 2024 zijn er een aantal veranderingen en belangrijke aandachtspunten rondom vakantiegeld die je niet mag missen. In deze blog behandelen we alles wat […]

Lees artikel
Een witte man schrijft en CV op zijn laptop op kantoor met een uitzicht op de erasmus brug en de hoofbouw van Rotterdam.

Creëer het Perfecte CV: Tips, Voorbeelden en Handige Adviezen

Een goed CV is essentieel voor het vinden van een baan. Het biedt werkgevers een eerste indruk van jouw kwalificaties, ervaring en persoonlijkheid. In deze blog bespreken we hoe je een CV kunt maken dat je kansen op succes vergroot.   Waarom een Sterk CV Belangrijk is Een CV is meer dan een lijst van […]

Lees artikel

Een open sollicitatie: Voorbeeld en stappenplan

Een open sollicitatie kan de sleutel zijn tot die droombaan waar u al zo lang naar zoekt. Maar wat is een open sollicitatie eigenlijk? En hoe schrijf je er een? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over open sollicitaties. 1. Wat is een open sollicitatie? Een open sollicitatie is een brief of […]

Lees artikel