De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Opeens zonder werk? Probeer toch positief te blijven

14 juni, 2020

Het is verre van leuk: thuis komen te zitten zonder werk. Om welk oorzaak dan ook. Hoewel recruiter Huib Klijn erkent dat een werkzoekende een moeilijke positie heeft, adviseert hij diegene toch positief te blijven. “Tel je zegeningen.” 

Zelf heeft hij er nog nooit mee te maken gehad, maar regelmatig komt Huib mensen tegen die door allerlei omstandigheden opeens hun baan verliezen. De vestigingsmanager kent dan ook de soms schrijnende verhalen. “Ik ben geen ervaringsdeskundige wat werkloosheid betreft, maar ik zie vaak dat mensen in een heel lastige situatie terechtkomen. Helaas heeft het kwijtraken van je baan meestal negatieve gevolgen.” 

Netwerk 

Desondanks zijn er een aantal dingen die je goed moet regelen, zegt Huib. “Eén van de eerste dingen die moet doen, is een werkloosheidsuitkering, beter bekend als de WW, aanvragen. Die kan je aanvragen bij uitkeringsinstantie UWV als je contract niet is verlengd of je ontslagen bent.” Zo zorg je ervoor dat je inkomsten stabiel blijven, aldus Huib. “Als je geen geld hebt, wordt solliciteren alleen maar lastiger. Je kunt bijvoorbeeld moeilijker naar een sollicitatiegesprek toe als je geen vervoer meer hebt.” 

Een ander advies van de recruiter is om je cv in orde te maken en actief te gaan solliciteren. “Zo zorg dat je cv kort en duidelijk is. Plaats ‘em ook op vacaturebanken, bijvoorbeeld Indeed. Neem ook een uitzendbureau in de arm. Met jouw contactpersoon kan je snel schakelen. Die beschikt namelijk over een groot netwerk. Het scheelt bovendien een lange sollicitatieprocedure. Al kan je natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een baan.” 

Ook fit blijven is belangrijk, juist als je geen werk hebt. “Benader je dag als een werkdag. Sta op tijd op, ga dan een tijdsblok vacatures zoeken, neem pauze en ga lekker sporten ofzo en ga ‘s middags weer een tijdsblok vacatures zoeken. Zo heb je structuur in je dag en blijf je in een ritme zitten. Ik zie bijvoorbeeld veel sollicitanten die thuis klussen en ondertussen op zoek zijn naar een nieuwe baan.” 

Nog een tip van Huib: wees bewust naar welke beroepen er vraag is. “Als ik in de vacaturebanken kijk, zie ik bijvoorbeeld heel veel administratieve medewerkers die werk zoeken. Een vakgebied waar tegenwoordig veel minder werk in is te vinden. Mijn advies is om jezelf dan om te laten scholen. Als je een goede motivatie hebt, is er veel mogelijk. Wees daar bewust van.” 

Positief blijven 

Hoe moeilijk ook, probeer als je zonder werk zit toch positief te blijven, adviseert Huib. “Hoe je dat doet verschilt per persoon. Blijf in ieder geval lichamelijk fit en tel je zegeningen. Geniet van de mooie dingen die er nog wél zijn. Besef ook dat we in Nederland nog een hoop perspectief vergeleken met veel andere mensen op de wereld. Dat is goed om in het oog te houden en het relativeert je eigen situatie.” 

De hoop op ander werk moet je dus zeker niet verliezen. “Er zijn altijd mogelijkheden en kansen. Een collega van mij heeft bijvoorbeeld een officemanager in bemiddeling. Zijn grote passie is scheepsbouw en hij wil graag omscholen. Momenteel zijn we in die sector op zoek naar een mooie baan voor hem.” 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.”  “Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n […]

Lees artikel

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel