De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Opeens zonder werk? Probeer toch positief te blijven

14 juni, 2020

Het is verre van leuk: thuis komen te zitten zonder werk. Om welk oorzaak dan ook. Hoewel recruiter Huib Klijn erkent dat een werkzoekende een moeilijke positie heeft, adviseert hij diegene toch positief te blijven. “Tel je zegeningen.” 

Zelf heeft hij er nog nooit mee te maken gehad, maar regelmatig komt Huib mensen tegen die door allerlei omstandigheden opeens hun baan verliezen. De vestigingsmanager kent dan ook de soms schrijnende verhalen. “Ik ben geen ervaringsdeskundige wat werkloosheid betreft, maar ik zie vaak dat mensen in een heel lastige situatie terechtkomen. Helaas heeft het kwijtraken van je baan meestal negatieve gevolgen.” 

Netwerk 

Desondanks zijn er een aantal dingen die je goed moet regelen, zegt Huib. “Eén van de eerste dingen die moet doen, is een werkloosheidsuitkering, beter bekend als de WW, aanvragen. Die kan je aanvragen bij uitkeringsinstantie UWV als je contract niet is verlengd of je ontslagen bent.” Zo zorg je ervoor dat je inkomsten stabiel blijven, aldus Huib. “Als je geen geld hebt, wordt solliciteren alleen maar lastiger. Je kunt bijvoorbeeld moeilijker naar een sollicitatiegesprek toe als je geen vervoer meer hebt.” 

Een ander advies van de recruiter is om je cv in orde te maken en actief te gaan solliciteren. “Zo zorg dat je cv kort en duidelijk is. Plaats ‘em ook op vacaturebanken, bijvoorbeeld Indeed. Neem ook een uitzendbureau in de arm. Met jouw contactpersoon kan je snel schakelen. Die beschikt namelijk over een groot netwerk. Het scheelt bovendien een lange sollicitatieprocedure. Al kan je natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een baan.” 

Ook fit blijven is belangrijk, juist als je geen werk hebt. “Benader je dag als een werkdag. Sta op tijd op, ga dan een tijdsblok vacatures zoeken, neem pauze en ga lekker sporten ofzo en ga ‘s middags weer een tijdsblok vacatures zoeken. Zo heb je structuur in je dag en blijf je in een ritme zitten. Ik zie bijvoorbeeld veel sollicitanten die thuis klussen en ondertussen op zoek zijn naar een nieuwe baan.” 

Nog een tip van Huib: wees bewust naar welke beroepen er vraag is. “Als ik in de vacaturebanken kijk, zie ik bijvoorbeeld heel veel administratieve medewerkers die werk zoeken. Een vakgebied waar tegenwoordig veel minder werk in is te vinden. Mijn advies is om jezelf dan om te laten scholen. Als je een goede motivatie hebt, is er veel mogelijk. Wees daar bewust van.” 

Positief blijven 

Hoe moeilijk ook, probeer als je zonder werk zit toch positief te blijven, adviseert Huib. “Hoe je dat doet verschilt per persoon. Blijf in ieder geval lichamelijk fit en tel je zegeningen. Geniet van de mooie dingen die er nog wél zijn. Besef ook dat we in Nederland nog een hoop perspectief vergeleken met veel andere mensen op de wereld. Dat is goed om in het oog te houden en het relativeert je eigen situatie.” 

De hoop op ander werk moet je dus zeker niet verliezen. “Er zijn altijd mogelijkheden en kansen. Een collega van mij heeft bijvoorbeeld een officemanager in bemiddeling. Zijn grote passie is scheepsbouw en hij wil graag omscholen. Momenteel zijn we in die sector op zoek naar een mooie baan voor hem.” 

Gerelateerde artikelen

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever als […]

Lees artikel

Leerling Operator Mike vindt het heerlijk om in de taartenbakkerij te werken

Mike van der Hulst is leerling operator bij een fabriek waar dagelijks ambachtelijke taarten worden gemaakt. Sinds ruim een jaar werkt hij er met veel plezier. “Ik vind het leuk om productief te zijn en lekker aan te pakken.”       Enthousiast over zijn functie bij de taartenfabriek in de Betuwe is de 23-jarige Mike zeker. […]

Lees artikel