Niels Zondervan

Vestigingsmanager

"Solliciteren kun je leren." Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Inmiddels werk ik vijf jaar bij Intro Personeel en heb ik veel meegemaakt. Ik schat dat ik inmiddels zo’n 700 sollicitatiegesprekken heb gevoerd. De een nog spannender dan de andere. Elke kandidaat heeft een uniek verhaal. Juist dat maakt mijn werk als recruiter zo leuk. De diversiteit en variëteit aan mensen, talenten, kwaliteiten en drijfveren. Dat is heel bijzonder. Bij een kennismakingsgesprek bij ons op kantoor kunnen mensen mij echt verrassen. Vaak op een leuke manier. Maar soms ook, laat ik het netjes zeggen, op een wel heel bijzondere manier. En sollicitanten hebben dat niet altijd door. En daarom dat ik hieronder een aantal leuke en praktische tips voor je heb. Zo voor het grijpen. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Een verzorgd voorkomen is goud waard

Blijf dicht bij jezelf in een sollicitatiegesprek. Je mag zijn wie je bent. Een verzorgde uitstraling is ontzettend belangrijk. Daar mag je best iets extra’s voor doen. Zorg ervoor dat je in ieder geval netjes voor de dag komt. Gebruik een deo’tje, draag schone kleding en zorg voor gepoetste tanden. Je eerste indruk is goud waard! [DJ|RvM1] 

Tip 2: Wees goed voorbereid

Zorg ervoor dat je het doel van de sollicitatie scherp hebt. Kom je voor een specifieke vacature? Lees vooraf dan de vacaturetekst nog eens door en bekijk de site van het bedrijf. Je moet weten waarom de vacature goed bij je past en waarom de organisatie jou zo aanspreekt. Oefen het een keer voor de spiegel.

Tip 3: Zet je telefoon uit

Controleer voor het gesprek of je telefoon uit staat. Of op trillen. Ook dat laatste kan overigens onprofessioneel overkomen als je toch wordt gebeld. Je telefoon opnemen is natuurlijk not done. 

Tip 4: Doe het eens een keer helemaal anders

We leven inmiddels in de 21e eeuw. Het tijdperk van de typemachine of fax is echt voorbij. Zorg ervoor dat je opvalt, door bijvoorbeeld gebruik te maken van nieuwe technieken. Denk hierbij aan het solliciteren via een leuke video waarin je jezelf voorstelt. Zo’n actie blijft zeker weten goed hangen bij je gesprekspartner.