De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Hart van secretaresse Marga klopt voor biologische landbouw

24 mei, 2022
Hans Bossenbroek

Secretaresse Marga Erkelens werkt parttime op biologische boerderij BI-JOVIRA in Ooltgensplaat. Daar ondersteunt ze de boer door hem de administratieve werkzaamheden uit handen te nemen. “Ik hoop dat er mede door mijn werk meer mensen biologisch geteeld voedsel gaan eten.” 

Het werkplezier is van het gezicht van de 61-jarige Marga Erkelens af te lezen. In het kantoortje op het erf van de biologische boerderij BI-JOVIRA is ze enthousiast bezig met administratieve werkzaamheden. “Op deze boerderij doen we aan regeneratieve landbouw”, legt ze uit. “Dat betekent dat we het land bebouwen met als doel de bodem te versterken in plaats van die uit te putten.” 

Wat ben je vandaag aan het doen? 

“Vanochtend ben ik om acht uur begonnen en werk tot vanmiddag twaalf uur, maar dat loopt vaak ook wel uit. Ik werk op maandag- en donderdagochtend vier uur. Momenteel ben ik bezig met het beantwoorden van mailtjes. Er komen allerlei vragen binnen. Van bijvoorbeeld klanten en leveranciers, maar bijvoorbeeld ook van de provincie. Zo probeer ik de werkdruk op de boer van deze biologische boerderij zoveel mogelijk te beperken. Zo kan hij zijn tijd en aandacht geven aan zijn werkzaamheden op het land en de boerderij. Het is nu bijvoorbeeld zaaitijd en dan is hij het liefst betrokken bij de teelt van de groenten zelf.”   

Wat zijn jouw taken? 

“Mijn belangrijkste taak is zorgen dat het administratieve werk wordt uitgevoerd zodat de boer op het land kan zijn. Mijn taken zijn verwerken van binnenkomende mail, het onderhouden van contacten met klanten en leveranciers en het afhandelen van aanvragen voor interviews met de boer. Belangrijke zaken die spelen bespreek ik overigens altijd met de boer zelf. Ook ben ik verantwoordelijk voor de berichtgeving over onze biologische activiteiten op social media.” 

Welke eigenschappen moet je hebben voor het werk als secretaresse? 

“Je moet een beetje inventief en flexibel zijn. Niet alles loopt hier op de boerderij zoals gepland. Daarom moet je ook stressbestendig zijn. Verder is het belangrijk dat je als secretaresse nauwkeurig en accuraat bent. Administratieve zaken moeten zorgvuldig worden verwerkt.”   

Wat vind je zo leuk aan je werk?  

“Ik vind het erg leuk om voor een biologische boer te werken.  In mijn eigen tuin kweek ik ook groentes zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Voor mij is het een extra motivatie om hier te werken. Zo lever ik ook een bijdrage aan een betere leefomgeving en milieu. Ik ben hier echt van toegevoegde waarde. Ook geniet ik heel erg van de contacten met klanten op de verkoopdagen hier op de boerderij. Dan worden – in het oogstseizoen – biologisch geteelde groenten aan de consument verkocht. Bovendien is het fijn dat ik dichtbij huis werk, ik woon hier maar vier kilometer bij vandaan.” 

Zijn er ook minder leuke dingen? 

“Nauwelijks, maar dit voorjaar moest ik een keer in de stromende regen naar het werk fietsen. Dat was het enige minder leuke wat ik een keer heb meegemaakt. De volgende regendag dat ik moest werken heb ik toch maar een keer de auto gepakt.”  

Hoe zie je de toekomst? 

“Ik heb het erg naar mijn zin in deze baan en ben hier echt van toegevoegde waarde. Wat mij betreft blijf ik hier nog lang werken. Ik zou het leuk vinden om de acht uur die ik nu werk uit te breiden naar meer uren, want ik geniet heel erg van het werk dat ik doe.” 

Zoek je ook een baan op Goeree-Overflakkee? Neem dan contact op met Corné van den Hoorn.

Dit is deel 9 in de serie Mijn Beroep. In deze serie vertellen door Intro geplaatste werknemers hoe ze tot bloei komen in hun beroep. 

Gerelateerde artikelen

Monteur Vangrail heeft snelweg als werkplek

Ze zijn onmisbaar voor de verkeersveiligheid: vangrails langs de Nederlandse snelwegen. Net zo onmisbaar ben jij als monteur vangrail.  “Je hebt een bijzondere werkplek: de Nederlandse snelwegen.”  Remco de Kort, recruiter bij Intro Personeel Geldermalsen, werft mensen voor deze baan en weet alles over deze functie.   Wat ga je precies doen als monteur vangrail?  “In […]

Lees artikel

Pauze, wanneer heb je er recht op?

Even je werk onderbreken en ‘een bakkie doen’. Welke werknemer doet het niet? Het is niet alleen nuttig en gezond, maar zelfs wettelijk verplicht. Alle reden dus om (de regels rond) pauzes eens goed onder de loep te nemen.   Zoek je het woord ‘pauze’ op in Nederlands bekendste woordenboek, de dikke Van Dale, dan is […]

Lees artikel

QHSE Manager houdt veiligheid en milieu scherp in de gaten

Echt alledaags is de functie van QHSE Manager niet te noemen. Desondanks is het er één vol met mooie uitdagingen. “Je krijgt de kans om aan kernwaarde nummer één van deze onderneming te werken: veiligheid.”  In de wereld van afkortingen is QHSE wel een hele mooie. Het maakt dan ook nieuwsgierig naar waar iemand met een […]

Lees artikel