Blog

Jacco’s droom: bosbouwer worden in Canada

12 maart, 2020

Jacco Mol begon bij zijn werkgever, Den Boer Groenprojecten, als hovenier groot groen. Inmiddels is hij doorgegroeid naar de functie van assistent boomverzorger. Een baan die helemaal bij hem past. “Ik geniet ervan om lekker buiten in de natuur te werken.” 

Op een steenworp afstand van de Gordelweg in Rotterdam is het gezoem van de motorzaag al van ver te horen. Afgewisseld met het krakende geluid van takken die verdwijnen in de versnipperaar. In het groen even verderop staat Jacco (26) wat takken te zagen. Op een rustig plekje heeft hij wel even tijd om over zijn vak te praten.

Waar ben je mee bezig vandaag? 

“In opdracht van de gemeente zijn we op deze plek aan ‘t werk. Ik ben al heel de dag bezig met het rooien van bomen, het snoeien van takken en het verwijderen van de ondergroei.”

Hoe ziet een doorsnee werkdag van jou eruit?  

“Om 6.30 uur begin ik op de zaak in Krimpen aan den IJssel met een bak koffie. Nee, niet één, maar drie. Ik moet echt wel effe wakker worden. Daarna ga ik controleren of mijn spullen in orde zijn. Ik check of de motorzaag goed loopt en ververs zo nodig de olie. Als dat gebeurd is, vertrek ik met een collega naar de klus. Vandaag zijn we trouwens met drie collega’s. Zo kan er ook nog één het verkeer bij de werkplek in de gaten houden en aansturen. Nadat we de controles hebben uitgevoerd, gaan we op pad. We hebben opdrachten in de wijde omgeving van Rotterdam. Van Papendrecht tot Delfgauw.”

Wat vind je het leukste aan je werk?  

“Het is heerlijk om lekker in de natuur bezig te zijn. Je stapt ‘s ochtends vroeg de werkbus uit en snuift gelijk de frisse buitenlucht op. Nu, in het voorjaar, hoor je de vogeltjes alweer lekker fluiten. Fantastisch! Op dit moment zijn we toevallig middenin de stad bezig, maar meestal werken we in mooie natuurgebieden. Heerlijk is dat!”

Waarom ben je dit werk gaan doen?  

“Eerst was ik stratenmaker, maar ik kreeg last van mijn rug. Daarom ging ik op zoek naar ander werk. Via Intro kreeg ik de kans om te beginnen als hovenier groot groen. Ik kon een dagje mee te lopen met Wesley, mijn huidige collega. Dat beviel zo goed dat ik hier aan de slag ben gegaan. Inmiddels werk ik alweer 2 jaar voor mijn huidige werkgever. Ondertussen ben ik doorgegroeid naar de functie van assistent boomverzorger.”

Welke eigenschappen moet je hebben voor dit beroep?   

“Je moet wel durven. Het werk kan soms gevaarlijk zijn, al werken wij veilig. Er kan bijvoorbeeld een boom omvallen waar je niet op hebt gerekend. Je moet beseffen met wat voor werk je bezig bent.”

Hoe zie je de toekomst?  

“Ik wil doorgroeien naar de functie van boomverzorger. Mijn droom is om bosbouwer te worden in Canada. Nederland is te klein voor mij. Veel te veel regels. Bovendien: de natuur is daar vreselijk mooi. Het lijkt me gaaf om daar elke dag in bezig te zijn.”

Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Jacco en wil je ook dagelijks in de natuur werken? Bekijk hier alle vacatures in de groenvoorziening!

Dit is deel 2 in de serie Mijn Beroep. In deze serie vertellen door Intro geplaatste werknemers hoe ze tot bloei komen in hun beroep. 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Waarom je in 2023 een opleiding moet gaan volgen

 Het nieuwe jaar staat voor de deur. Nog even en het is 2023. Tijd om je goede voornemens weer van stal te halen. Wat dacht je van het volgen van een opleiding, training of cursus? Wij geven alvast wat redenen waarom.   Met het nieuwe jaar in zicht is het niet alleen goed om terug te […]

Lees artikel

Ashley bouwt luxe caravans: van chassis lassen tot plafondlampjes inbouwen

Tussen haar mannelijke collega’s werkt Ashley Schouten aan de bouw van luxe caravans. Als meubelmaker luxe caravans heeft ze een technisch beroep waar ze met volle teugen van geniet. “Als de caravan aan het eind van het proces de deur uit gaat, ben ik trots op de bijdrage die ik heb geleverd.” In de loods […]

Lees artikel

Liever buiten kantoortijd contact? Maak gerust een afspraak

Buiten normale kantooruren zijn onze recruiters regelmatig beschikbaar voor werkzoekenden en bedrijven. “Het doel is om mensen te spreken die overdag niet bereikbaar zijn. Mensen kunnen dus ook ’s avonds bij ons terecht.”  Bij de beroemde molens van Kinderdijk is de zon inmiddels achter de horizon gezakt. Binnen zijn enkele recruiters nog aan ’t werk. […]

Lees artikel