De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Risico’s maken werk boomverzorger Mark spannend en leuk

3 januari, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Dat zijn werk af en toe een beetje riskant is maakt boomverzorger Mark Holsbeeke helemaal niets uit. Hij krijgt er zelfs een kick van.  “Deze baan past heel goed bij mij, omdat ik er juist energie van krijg als iets gevaarlijk wordt. Daardoor kan ik met focus werken.” 

De regendruppels vallen zachtjes en met enige regelmaat uit de hemel. Maar dat maakt de 36-jarige Mark en zijn twee collega’s van Weverling Groenproviders niet zoveel uit. Op deze grijze winterdag zijn de drie boomverzorgers aan het werk in de Haagse wijk Bouwlust en Vrederust. Ze zijn uitgerust met helm en touw om in plaatselijke bomen te klimmen en te snoeien.  

Wat ben je vandaag aan het doen? 

“We zijn het dak aan vrij snoeien van een appartementencomplex. Die takken veroorzaken overlast. Waarschijnlijk hebben de mensen die in het gebouw ernaast wonen last. Ik (of mijn collega) klim de boom in en zaag de takken die in de weg zitten eruit.” 

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit? 

“Omdat het in de wintertijd nog donker is, beginnen we om 8 uur ’s ochtends. Dan nemen we eerst een bakkie en rijden dan naar de klus. Bij aankomst observeren we eerst de situatie. Daarna ga ik of mijn collega de boom in om takken af te zagen. De andere collega staat op de grond om alles in de gaten te houden. We zijn altijd met twee of meer collega’s op een klus. We zijn voornamelijk bezig met bomen snoeien en kappen. Meestal werken we in regio Den Haag, maar ook wel eens op andere plekken in Zuid-Holland.” 

Waar beleef je plezier aan je werk als boomverzorger? 

“Het leuke aan mijn werk is dat het spannend is. Het is nooit saai. Je moet scherp zijn anders val je uit de boom. Ik houd ook van lichamelijk werk. Je moet mij niet ergens op een stoel in een kantoor neerzetten, dat houd ik niet lang vol. Ik ben het liefst lekker bezig, als even kan ook iets wat een beetje risicovol is.” 

Is het werk gevaarlijk? 

“Zoals ik al zei zijn er soms risico’s. In de boom en boomkruinen kan van alles gebeuren. De touwen kunnen niet goed vastzitten of je kan uitglijden op een gladde boomtak. Daarom is het belangrijk goed op je eigen veiligheid en die van collega’s te letten. Soms werk je op grote hoogte, in bomen tot wel 25 meter. Pasgeleden werkte ik in een boom met een dunne takken op tientallen meters hoogte. Dan sta je wel even met knikkende knieën je werk te doen.” 

Welke eigenschappen moet je hebben als boomverzorger? 

“Je moet in ieder geval lef hebben en niet bang zijn. Een aanpakker zijn en geen watje. We werken onder bijna alle weersomstandigheden. Alleen als er sneeuw ligt werken we eigenlijk niet. Dus je moet tegen een stootje kunnen.”  

Heb je nog opleidingen gevolgd? 

“Via Intro Academy heb ik mijn VCA-certificaat gehaald en de cursus Basis Zaagvaardigheden gedaan. Ook heb ik de cursus Boomverzorging/klimmen 1 afgerond. Om scherp te blijven is het nodig af en toe een training te volgen. Daarom blijf ik doorleren.” 

Hoe zie je de toekomst? 

 “Nu ben ik nog in opleiding en leer ik in de praktijk alles van de leermeester. Ik wil graag het ETW-certificaat (European Tree Worker) halen en doorgroeien naar een professioneel boomverzorger. Wat mij betreft bouw ik zoveel ervaring op dat ik in toekomst voorman kan worden en zelf met een bus naar klussen toe kan rijden met een leerling. Ik wil er alles uit halen wat erin zit.” 

Wil je ook zo’n spannende baan als boomverzorger? Neem dan contact op met Harmen.

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is juist in de zomer te solliciteren

De zon draait overuren, de stranden liggen vol en in de Tour de France is Parijs nog ver. Een baan zoeken? Waarom zou je? Toch zijn er redenen om eens verder te kijken dan je neus lang is. Heerlijk hé dat het lekker zomer is. Het kan juist een goed moment zijn om  van baan […]

Lees artikel
Jarno van der Eijnden Houthandel Van Dam

Variatie maakt het werk van productiemedewerker Jarno leuk

Productiemedewerker Jarno van den Eijnden werkt met veel plezier bij Houthandel Van Dam in Bunnik. “Ik heb een allround functie en veel verschillende werkzaamheden. Dat maakt mijn werk leuk.” Een aantal jaar geleden kwam Jarno via Intro bij Houthandel Van Dam terecht. “Ik ben begonnen als hulpje. Als insteker bij de schaver, mijn collega die […]

Lees artikel

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel