De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Risico’s maken werk boomverzorger Mark spannend en leuk

3 januari, 2023
Hans Bossenbroek

Dat zijn werk af en toe een beetje riskant is maakt boomverzorger Mark Holsbeeke helemaal niets uit. Hij krijgt er zelfs een kick van.  “Deze baan past heel goed bij mij, omdat ik er juist energie van krijg als iets gevaarlijk wordt. Daardoor kan ik met focus werken.” 

De regendruppels vallen zachtjes en met enige regelmaat uit de hemel. Maar dat maakt de 36-jarige Mark en zijn twee collega’s van Weverling Groenproviders niet zoveel uit. Op deze grijze winterdag zijn de drie boomverzorgers aan het werk in de Haagse wijk Bouwlust en Vrederust. Ze zijn uitgerust met helm en touw om in plaatselijke bomen te klimmen en te snoeien.  

Wat ben je vandaag aan het doen? 

“We zijn het dak aan vrij snoeien van een appartementencomplex. Die takken veroorzaken overlast. Waarschijnlijk hebben de mensen die in het gebouw ernaast wonen last. Ik (of mijn collega) klim de boom in en zaag de takken die in de weg zitten eruit.” 

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit? 

“Omdat het in de wintertijd nog donker is, beginnen we om 8 uur ’s ochtends. Dan nemen we eerst een bakkie en rijden dan naar de klus. Bij aankomst observeren we eerst de situatie. Daarna ga ik of mijn collega de boom in om takken af te zagen. De andere collega staat op de grond om alles in de gaten te houden. We zijn altijd met twee of meer collega’s op een klus. We zijn voornamelijk bezig met bomen snoeien en kappen. Meestal werken we in regio Den Haag, maar ook wel eens op andere plekken in Zuid-Holland.” 

Waar beleef je plezier aan je werk als boomverzorger? 

“Het leuke aan mijn werk is dat het spannend is. Het is nooit saai. Je moet scherp zijn anders val je uit de boom. Ik houd ook van lichamelijk werk. Je moet mij niet ergens op een stoel in een kantoor neerzetten, dat houd ik niet lang vol. Ik ben het liefst lekker bezig, als even kan ook iets wat een beetje risicovol is.” 

Is het werk gevaarlijk? 

“Zoals ik al zei zijn er soms risico’s. In de boom en boomkruinen kan van alles gebeuren. De touwen kunnen niet goed vastzitten of je kan uitglijden op een gladde boomtak. Daarom is het belangrijk goed op je eigen veiligheid en die van collega’s te letten. Soms werk je op grote hoogte, in bomen tot wel 25 meter. Pasgeleden werkte ik in een boom met een dunne takken op tientallen meters hoogte. Dan sta je wel even met knikkende knieën je werk te doen.” 

Welke eigenschappen moet je hebben als boomverzorger? 

“Je moet in ieder geval lef hebben en niet bang zijn. Een aanpakker zijn en geen watje. We werken onder bijna alle weersomstandigheden. Alleen als er sneeuw ligt werken we eigenlijk niet. Dus je moet tegen een stootje kunnen.”  

Heb je nog opleidingen gevolgd? 

“Via Intro Academy heb ik mijn VCA-certificaat gehaald en de cursus Basis Zaagvaardigheden gedaan. Ook heb ik de cursus Boomverzorging/klimmen 1 afgerond. Om scherp te blijven is het nodig af en toe een training te volgen. Daarom blijf ik doorleren.” 

Hoe zie je de toekomst? 

 “Nu ben ik nog in opleiding en leer ik in de praktijk alles van de leermeester. Ik wil graag het ETW-certificaat (European Tree Worker) halen en doorgroeien naar een professioneel boomverzorger. Wat mij betreft bouw ik zoveel ervaring op dat ik in toekomst voorman kan worden en zelf met een bus naar klussen toe kan rijden met een leerling. Ik wil er alles uit halen wat erin zit.” 

Wil je ook zo’n spannende baan als boomverzorger? Neem dan contact op met Harmen.

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel