De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Stel je open op tijdens jouw inwerkperiode

29 september, 2020

Een goed inwerktraject is belangrijk bij de start van een nieuwe baan. Recruiter Jarno Stuut kan dat alleen maar beamen: “Zorg in ieder geval dat je uitstekend bent voorbereid als je aan de inwerkperiode begint.” 

Het is belangrijk dat je goed ingewerkt wordt in je nieuwe baan, stelt Jarno. “Waarom? In het begin kan je processen binnen een bedrijf goed aangeleerd krijgen. Als je dan iets verkeerd aanleert, is het veel moeilijker om dat later eruit te krijgen.” 

Rust en overzicht zijn ook van belang. “Omdat je in het begin veel informatie en prikkels krijgt, is het handig rust inbouwen. Dat kan je op verschillende manieren doen. Zorg dat je ‘oude baan’, als je die hebt gehad, goed is afgesloten. Bel ook een week van tevoren je nieuwe werkgever op en vraag of je dingen moet voorbereiden. Verdiep je ook alvast in het bedrijf en je nieuwe collega’s. Bijvoorbeeld door rond te kijken op de website of social media. Zo weet je een beetje in wat voor omgeving je terechtkomt. Je sluit op die manier de ene baan af en geef je de andere een kans.” 

Nieuwe dingen  

Je kan er zelf veel aan doen om je inwerkperiode tot een succes te maken, zegt Jarno. “Het klinkt cliché, maar stel je open voor nieuwe dingen. Vraag bijvoorbeeld goed door naar termen die je nog niet kent. Plan ook momenten in met je leidinggevende om de eerste paar weken te evalueren.” 

Er zijn ook een aantal dingen die je vooral níet moet doen als je net nieuw bent bij je werkgever. “Ga niet teveel zelf verzinnen of improviseren als je iets (nog) niet weet. Dat heeft tot gevolg dat je je oude werk meeneemt naar je nieuwe. Omdat je je eigen werkwijze hebt, kan dat weer botsen. Verder moet je ook niet gelijk gaan je’en en jij’en. Dat kan arrogant overkomen. Wees bescheiden en kijk eerst de goed de kat uit de boom.” 

Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk. “Weet waar de verwachtingen liggen en wat jij kan bijdragen om die waar te maken.” Het zit ‘em soms in simpele zaken, weet Jarno. “Ooit plaatste ik een monteur die een veel te grote maat laarzen had gekocht. Op z’n eerste werkdag liepen zijn laarzen vol blubber. Een beetje hilarisch ja, maar een goede voorbereiding zit in kleine dingen.” 

Vieren 

Heeft Jarno nog meer tips. Jazeker! “Vertel ook thuis of aan vrienden over je nieuwe werk. Je doet veel nieuwe indrukken op, dan is het goed om van je af te praten. Vergeet ook de belangrijke momenten niet te vieren. Haal bijvoorbeeld als je je proeftijd hebt gehaald gebak voor je collega’s.” 

Je inwerkperiode is geslaagd als als je vanuit een leertraject doorstroom naar een meer zelfstandige werknemer, stelt Jarno. Of je nu op kantoor aan de slag of monteur bent op de bouwplaats. “Je kent het systeem waarmee wordt gewerkt en weet wat de verwachtingen zijn. Kortom, als het proces kent om succesvol te zijn of te worden is je inwerkperiode een succes.” 

 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel