De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Weet je niet welk werk je wilt gaan doen? Probeer vooral dingen

22 april, 2021
een monteur die werkzaam is bij vacatures in Alblasserdam.

Weet je niet wat voor werk je (later) moet gaan doen? Niet getreurd, dat kan de beste overkomen. Toch kan ook jíj zeker een beroep of werk vinden wat bij je past. “Loop eens een proeftijd mee bij een bedrijf. Zo kan je zien of het werk iets voor je is.” 

Lennart Visser, recruiter op vestiging Alblasserdam, komt ze soms wel eens tegen: mensen die totaal geen idee hebben wat voor beroep ze moeten kiezen of wat voor werk ze moeten gaan doen. “Soms kom ik met mensen, vaak jongeren, in gesprek die zomaar, zonder erbij na te denken voor een opleiding hebben gekozen. Jammer, want dat is een gemiste kans.” Desondanks is er altijd wel een oplossing. “Sommige mensen ontdekken nu eenmaal pas later wat ze écht willen en merken in de praktijk pas welk werk hun interesse heeft. ”

Maar hoe kom je erachter welk beroep bij je past? “Het begint met nadenken over welke opleiding je wilt volgen”, zegt Lennart. “Kijk wat bij je past en waar je energie van krijgt. Dat is het belangrijkste. Je moet wel iets doen wat je leuk vindt.” Er zijn genoeg mogelijkheden om te onderzoeken wat je leuk vindt.  “Er zijn talloze beroepskeuzetesten te vinden. Of ga eens met een recruiter praten. Die heeft kennis van de markt en contacten met bedrijven. Met zijn ervaring kan die je goed advies geven.”

Zelf geeft Lennart als recruiter natuurlijk ook wel eens adviezen. “Als een kandidaat met zo’n vraag naar mij toe komt, leg ik hem meestal vijf vacatures voor. Daarna vraag ik welk beroep die persoon het meest aanspreekt. Ik stel er meestal ook een paar vragen bij. Bijvoorbeeld: werk je het liefst binnen of buiten? Dat zet mensen vaak op een spoor en komen ze er achter wat ze daadwerkelijk willen.”

Proefdag

Probeer vooral ook dingen, zegt Lennart. “Je bereikt meer door dingen te doen dan door erover na te denken. Het is dan geen gok die je neemt, want je hebt niks te verliezen. Je probeert het gewoon en ziet wel wat eruit komt. Wie weet bevalt het uitstekend.”

Een van de oplossingen is bijvoorbeeld om een proefdag te lopen bij een bedrijf. “Je kan dan aan het werk snuffelen en kijken of het bij je past. Soms is een dag genoeg, maar ook een week kan prima zijn om te kijken of een beroep iets voor je is. Is het niks, dan kijk je gewoon weer verder. Ook voor een toekomstige werkgever kan het trouwens voordelig zijn.

Dat het kan helpen, staat voor Lennart vast. “Zo sprak ik eens iemand die een bakkersopleiding had gevolgd. Die vond hij totaal niet leuk. Toen ik hem een functie voorlegde als gevelmonteur sprak hem dat veel meer aan. Hij liep een proefdag mee bij een bedrijf en was helemaal enthousiast. Hij is nu helemaal gelukkig in zijn baan.”

 

Gerelateerde artikelen

Intro Personeel werft voor Engelsman Hoveniers

Engelsman Hoveniers laat Intro Personeel meedenken in zoektocht naar ‘groen’ personeel

Groenprojecten aanleggen en onderhouden kunnen ze wel bij Engelsman Hoveniers. Met de hulp van Intro Personeel zoekt het hoveniersbedrijf uit Pijnacker personeel voor de groenvoorziening. “Wij vinden het fijn dat we zo snel met de recruiters kunnen schakelen.” Aan Harmen van Dalen, accountmanager bij Intro Personeel Rotterdam, kun je het wel overlaten om groenvoorzieners en […]

Lees artikel
Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel