De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Navigeren en communiceren

1 januari, 2018

In de wereldberoemde Rotterdamse haven, pal naast de Maas, bevindt zich Alphatron Marine. Het oer-Rotterdamse bedrijf is wereldwijd actief als importeur, leverancier, installateur en serviceverlener van navigatie- en communicatieapparatuur aan boord van schepen. De nuchtere organisatie begon zo’n 30 jaar geleden als klein familiebedrijf, maar is, doordat ze is overgenomen door JRC, inmiddels beursgenoteerd in het grote Japan. Op het Rotterdamse kantoor met uitzicht op de drukbevaren Maas werken inmiddels zo’n 190 personen. We spreken hier met HR-manager Karin Hoogendam.

Professionalisering

Karin startte drie jaar geleden bij Alphatron Marine, als leidinggevende van een team van inmiddels drie personen. De secretariële afdeling neemt daarnaast een deel van de personeels- en salarisadministratie voor haar rekening. In de afgelopen jaren is de HR-afdeling van Alphatron Marine flink veranderd. Er heeft een professionaliseringsslag plaatsgevonden, waardoor de afdeling niet alleen operationele werkzaamheden uitvoert, maar ook beleidsmatig en strategisch deels het roer van de organisatie in handen heeft.

Uitdagingen

“Wij staan voor verschillende uitdagingen op personeelsgebied,” aldus Karin. “Het binnenhalen van de juiste mensen is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. Doordat we buiten de maritieme sector geen grote naamsbekendheid hebben, komen kandidaten niet zomaar binnenvaren. De aantrekkende arbeidsmarkt werkt hier niet aan mee. Er is veel concurrentie, met name op technisch vlak. Daarnaast is de drive van de nieuwe generatie een uitdaging. De jongere medewerkers blijven vaak niet meer, zoals vroeger, zomaar 30 jaar bij dezelfde werkgever in dienst. Je moet er dus wel wat voor doen om ze binnen te houden. Alphatron Marine is een zeer dynamisch bedrijf met volop ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden, maar deze zijn niet altijd voorspelbaar. Dat is soms lastig te verkopen aan jonge kandidaten die concrete toekomstmogelijkheden willen zien.”

Partnerschap

“Inmiddels doen we alweer een aantal jaar zaken met Intro Personeel. Door de nauwe samenwerking weten zij precies welk soort mensen wij zoeken. Als Intro aangeeft een goede kandidaat voor ons te hebben gevonden, kunnen we er inmiddels bijna blind op varen dat het om iemand gaat die als persoon bij Alphatron Marine past. We hebben al heel wat vacatures succesvol kunnen invullen door plaatsingen van Intro Personeel en momenteel blijft dat aantal oplopen. Wij zien de samenwerking met Intro echt als een partnerschap. Intro levert niet alleen de juiste kandidaten maar denkt ook actief met ons mee. Bijvoorbeeld over het soort dienstverband of het salaris wat we een kandidaat kunnen bieden. Door de directe communicatie weten we altijd wat we aan elkaar hebben, en kunnen we een stabiele koers varen.”

Meerwaarde

“Ik zou Intro Personeel zeker aanbevelen! Ik kan geen enkele reden bedenken om dit niet te doen, omdat ik de samenwerking altijd als zeer positief heb ervaren. Intro Personeel handelt anders dan andere arbeidsbemiddelingsbureaus. Doordat zij oprecht geïnteresseerd is in onze organisatie weet ze de juiste match te maken. Die interesse blijkt bijvoorbeeld duidelijk uit het feit dat Walter van Intro meeloopt op de afdeling, om zicht te krijgen op de werkzaamheden en de werkzame personen. Daarnaast is de relatie stabiel, doordat we een vaste contactpersoon hebben. Ook de manier waarop deze actief meedenkt met de ontwikkelingen binnen Alphatron Marine is niet standaard. Dit geeft Intro veel meerwaarde ten opzichte van ander bureaus. Dat ik Intro Personeel bij anderen aanbeveel, staat daarom als een paal boven water.”

Gerelateerde artikelen

Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Welke werkgever past bij mij?

Hoe weet je of een nieuwe werkgever bij je past?

Een baan zoeken is af en toe best een dingetje. Het is natuurlijk het beste als jíj en je nieuwe werkgever een uitstekend bij elkaar passen. Maar hoe weet je dat? Niets is leuker dan een baan waar leuk werk hebt én je het helemaal naar je zin hebt. Door je af te vragen of […]

Lees artikel