De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Omscholen, waarom zou je dat doen?

15 juli, 2020

Misschien heb je er wel mee te maken: door de crisis ben je je baan kwijtgeraakt. Wat nu? Een optie is het om jezelf om te scholen naar een ander beroep. Recruiter Nijs-Jan Nederveen kan erover meepraten: hij werkte zelf ook in andere sectoren. “Het kan je leven enorm verrijken.” 

Wie het LinkedIn-profiel van Nijs-Jan bekijkt ziet dat hij niet altijd recruiting consultant is geweest. Voor hij in 2016 bij Intro aan de slag ging was hij transportplanner en uitvaartverzorger. Hij heeft dus wel kennis van zaken. “Als iemand zich laat omscholen maakt hij een carrièreswitch. Door een bepaalde vorm van scholing verander je van beroep. Neem staatssecretaris Fred Teeven. Die werd buschauffeur nadat hij uit de politiek moest vertrekken. Het is een typisch voorbeeld.” 

Maar omscholing is meer dan alleen het opdoen van kennis, stelt Nijs-Jan. “Je moet meestal wel bepaalde capaciteiten hebben. Je moet dus wél geschikt zijn voor het nieuwe beroep. Stel je bent sportinstructeur en je wil accountant worden. Dan is het handig als je wel wat met cijfers hebt. Je kan nog zoveel kennis opdoen, maar als het je niet ligt, moet je het vooral níet gaan doen. Dan loopt het uit op een teleurstelling.” 

Diploma 

In de huidige crisis merkt de Sliedrechtse recruiter dat er meer behoefte is aan omscholing. “Ik ontmoet bijvoorbeeld mensen die in de horeca hebben gewerkt en nu wat anders willen. Ze willen meer regelmaat in de werktijden. Ze komen bijvoorbeeld in de logistiek terecht. Ze behalen een heftruckcertificaat en hun VCA-diploma en kunnen aan de slag.”  

Maar er kunnen ook andere redenen zijn om je te laten omscholen. Technologische ontwikkelingen en weinig baankansen kunnen ook redenen om van beroep te veranderen, zegt Nijs-Jan. “Je kan er natuurlijk ook zelf voor kiezen. Het kan je leven enorm verrijken. Het is goed om je horizon te verbreden. Als je altijd maar hetzelfde blijft doen, weet je nooit of je iets anders ook leuk had gevonden.” 

Techniek 

Volgens Nijs-Jan zijn er kansen genoeg. “Zeker in de techniek. Als je maar gemotiveerd bent om te worden omgeschoold, kan je zo installatie- of elektromonteur worden.” Maar er liggen ook kansen in jezelf, zegt hij. “Als jij er écht voor gaat, ligt daar de kans. De motivatie moet er sowieso zijn. Kijk dan waar ze mensen zoeken en ga er dan 100 procent voor.” 

Neem de keuze om om te scholen in ieder geval weloverwogen, adviseert Nijs-Jan. “Neem niet ad hoc een beslissing, maar ga omscholen met een plan. En zet een eerste stap, je moet ergens beginnen. Als jij zelf stap A niet zet, zal stap B er nooit komen. Natuurlijk helpen wij je daar graag bij. We kunnen met jou kijken wat je leuk vindt, waar je interesses liggen en waar de mogelijkheden liggen om aan de slag te gaan in je nieuwe beroep.” 

Zoek je een andere baan en wil je worden omgeschoold? Dat kan via Intro Academy. Informeer gerust eens bij één van onze recruiters. 

Gerelateerde artikelen

Werken als zzp’er via Intro Personeel? Overweeg eens om in vaste dienst te gaan

Regelmatig krijgen onze recruiters een belletje van een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) of ze via Intro ergens aan de slag kunnen. Soms kan dat inderdaad. Maar er zijn ook mogelijkheden om in vaste dienst te gaan. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. “Ja, er zijn soms mogelijkheden om via Intro Personeel […]

Lees artikel
Hardinxveld-Giessendam vacatures

Werken in Hardinxveld-Giessendam? Zeker doen!

Wie een baan zoekt in (de omgeving van) Hardinxveld-Giessendam moet zeker eens een bakkie doen bij de Intro-recruiters. Zij kunnen je ook goede redenen geven om in deze plaats te gaan werken. Hier alvast een voorzet. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en woonplaats. Maar misschien is het voor jou een optie […]

Lees artikel
Hovenier Wesley.

Waarom het leuk is om hovenier te zijn

Er zijn veel redenen om te kiezen voor het beroep van hovenier. In ‘het groen’ zijn er tal van vacatures te vinden. Wie weet is een baan in deze sector wel wat voor jou. Werken in de buitenlucht Houd je van buiten zijn? Dan is hovenier een ideaal beroep voor jou. Het spreekt voor zich […]

Lees artikel