De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Wie in het groen wil werken moet een buitenmens zijn

28 februari, 2021
Een team van hoveniers.

Hovenier, voorman, werkvoorbereider, boomverzorger of groenvoorziener. Wie een baan zoekt in het groen kan alle kanten op. Met het voorjaar zicht liggen de banen voor het oprapen. Recruiter Harmen van Dalen bemiddelt veel mensen naar de groene sector: “Wil je dit werk doen dan moet je een buitenmens zijn die van aanpakken houdt.”

Nu Koning Winter langzaamaan uit ons land vertrokken lijkt, kunnen we voorzichtig aan het voorjaar gaan denken. De vogels zingen alweer en het wordt later donker. Voor hoveniers en groenvoorzieners het sein dat het buitenseizoen in aantocht is. “De groensector is een interessante sector", zegt Harmen. “Het is een dynamische branche waarin van alles gebeurd.” En Harmen kan het weten. Zelf had hij ooit een bijbaan in het groen en nu bemiddelt hij al ruim twee jaar personeel naar groenbedrijven. “In deze sector is en blijft er altijd werk. Het is een branche die altijd zal blijven bestaan. Ook kan je vaak zo bij groenbedrijven aan de slag. Het is werk wat je snel kan leren en waarin je snel door kan ontwikkelen”. Ook ongeschoolde mensen hebben daarom in de groensector vaak kans op een baan, zegt Harmen. “Je begint met de basis, schoffelen of bladblazen bijvoorbeeld, en groeit door naar een andere functie wanneer je ervaring hebt opgedaan.”

Doeners

Baankansen zijn er in ieder geval genoeg in de groene sector weet hij. “Er is heel veel plek voor doeners en mensen die de handen uit de mouwen willen steken. En ook mensen die graag met machines willen werken zijn welkom. ‘’Je ziet mooie initiatieven ontstaan om mensen te werven voor het vak. Er worden bedrijfsscholen opgezet en geïnvesteerd in BBL-opleidingen. Bovendien kan je in het groen alle kanten op: particulier groen, groot groen, openbaar groen (waarbij je vooral veel voor bedrijven en overheden werkt) of het hogere segment (waarin je werkt in exclusieve tuinen).”

“Als je een buitenmens bent is de kans groot dat je dit werk leuk vindt.” legt de Barendrechtse recruiter verder uit. “Als hovenier, groenvoorziener of groenmedewerker werk je vrijwel altijd buiten. In weer en wind. Dat moet je wel leuk vinden. Maar gezond is het natuurlijk sowieso.” Maar alleen een buitenmens zijn is niet genoeg. “Je moet ook technisch inzicht hebben, nauwkeurig kunnen werken en goed met mensen om kunnen gaan. Je gaat meestal niet in je eentje op pad. Ook is veiligheid belangrijk. Een VCA-certificaat is geen overbodige luxe’’.

Kansen

Toch kan eigenlijk iedereen die wil in het groen aan de slag. “Zo heb ik eens een statushouder bemiddelt die eerder in een vleesfabriek had gewerkt. Hij was vanuit het buitenland hierheen gekomen om een toekomst op te bouwen. Daarom wilde ik echt voor hem als persoon wat betekenen. Nu heeft hij een baan als groenvoorziener die hem uitstekend bevalt. Daarnaast heeft hij via Intro Personeel ook nog zijn VCA-diploma gehaald.”

Met het voorjaar in zicht, liggen de groene banen dus voor het oprapen. “Het seizoen loopt grofweg van maart tot november. Dan is er natuurlijk van alles te doen. In de winter trouwens ook, dan ben je bijvoorbeeld aan het bomen zagen of machines aan het klaarmaken voor het nieuwe seizoen”, besluit Harmen. “Hoe breder je inzetbaar bent, hoe groter de kans op een vast dienstverband. Kortom, voor wie in het groen aan de slag wil en er honderd procent voorgaat, liggen er mooie banen in het verschiet.”

Gerelateerde artikelen

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Welke werkgever past bij mij?

Hoe weet je of een nieuwe werkgever bij je past?

Een baan zoeken is af en toe best een dingetje. Het is natuurlijk het beste als jíj en je nieuwe werkgever een uitstekend bij elkaar passen. Maar hoe weet je dat? Niets is leuker dan een baan waar leuk werk hebt én je het helemaal naar je zin hebt. Door je af te vragen of […]

Lees artikel

Werken als zzp’er via Intro Personeel? Overweeg eens om in vaste dienst te gaan

Regelmatig krijgen onze recruiters een belletje van een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) of ze via Intro ergens aan de slag kunnen. Soms kan dat inderdaad. Maar er zijn ook mogelijkheden om in vaste dienst te gaan. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. “Ja, er zijn soms mogelijkheden om via Intro Personeel […]

Lees artikel