De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

7 redenen om een technisch beroep te kiezen

1 februari, 2022

Er zijn tal van redenen om te kiezen voor een technisch beroep. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje. Om voor jou de keuze makkelijker te maken.   

1. Grote kans op een baan 

Werk zat in de techniek. In het derde kwartaal van 2021 stonden er ruim 105.000 technische vacatures open, zo berekende het UWV. Wie bijvoorbeeld een baan in de commercie wil moet een stuk meer moeite doen: daar waren zo'n 34.000 openstaande vacatures. Kortom, je kan concluderen dat wie een baan zoekt in de technische sector een grote kans heeft om een baan te vinden. Vooral vakmensen en vakspecialisten zijn veel gevraagd.  

2. Veel keuze  

Een bijkomend voordeel is dat er veel te kiezen valt. In de techniek kan je alle kanten op. Ben je technisch en een autoliefhebber? Dan is een keuze om automonteur te worden logisch. Of als je vroeger als kind het koffiezetapparaat sloopte, dan is elektromonteur misschien wat voor je. Maar je kan ook kiezen voor – om maar wat te noemen – de installatietechniek of civiele techniek.  

3. Een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden 

Je salaris hangt natuurlijk af van je opleiding en werkervaring. Een beginnend monteur verdient al snel zo'n 1700 euro bruto per maand. Met vijf jaar werkervaring kan dit al oplopen naar 3500 euro bruto per maand. Toch leuk als zo'n bedrag maandelijks op je bankrekening wordt bijgeschreven.  Er zijn bedrijven waar een ervaren monteur zelfs meer dan 4500 euro bruto per maand kan verdienen. Al moet er dan natuurlijk bij worden gezegd dat dat eerder uitzondering is dan regel. 

4. Je raakt nooit uitgeleerd 

Wie zich verdiept in techniek, raakt nooit uitgeleerd. Er zijn dan ook veel mogelijkheden op een opleiding, training of cursus te volgen. Eigenlijk te veel om op te noemen. Er zijn veel regelingen waar jij of je werkgever gebruik van kan maken. En het leuke is: jij leert en je werkgever betaald. Dat maakt het nog eens de moeite waard! 

5. Doorgroeimogelijkheden 

De kansen liggen voor het oprapen in de techniek. Begin je bijvoorbeeld in een baan als leerling monteur dan kan je al snel doorgroeien naar een functie van eerste monteur. Of je kunt je specialiseren zodat jíj de specialist bent op jouw vakgebied. Je kan je bijvoorbeeld specialiseren in zonnepanelen. Als junior monteur krijg je nog eenvoudig werk, maar naarmate je kennis toeneemt wordt je werk als elektromonteur zonnepanelen steeds specialistischer.  

6. Resultaat van je werk 

In de techniek is het resultaat van je werk vaak direct te zien. Neem een loodgieter die een ligbad installeert. Die test natuurlijk of het bad niet lekt en laat de kraan lopen. Ziet ‘ie gelijk of hij zijn werk goed heeft gedaan.  

7. Toekomst  

De techniek blijft zich altijd verder ontwikkelen. Een goed voorbeeld is de mobiele telefoon. Kon je vroeger alleen bellen met het apparaat. Tegenwoordig is het een complete computer waar je nauwelijks nog mee belt. Het innovatieve karakter maakt dat de techniek een boeiend vakgebied blijft. In welke sector je ook werkt (of het nu de logistiek, productie of het groen), de techniek zal altijd in ontwikkeling blijven.  

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.”  “Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n […]

Lees artikel

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel