Blog

7 redenen om een technisch beroep te kiezen

1 februari, 2022

Er zijn tal van redenen om te kiezen voor een technisch beroep. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje. Om voor jou de keuze makkelijker te maken.   

1. Grote kans op een baan 

Werk zat in de techniek. In het derde kwartaal van 2021 stonden er ruim 105.000 technische vacatures open, zo berekende het UWV. Wie bijvoorbeeld een baan in de commercie wil moet een stuk meer moeite doen: daar waren zo'n 34.000 openstaande vacatures. Kortom, je kan concluderen dat wie een baan zoekt in de technische sector een grote kans heeft om een baan te vinden. Vooral vakmensen en vakspecialisten zijn veel gevraagd.  

2. Veel keuze  

Een bijkomend voordeel is dat er veel te kiezen valt. In de techniek kan je alle kanten op. Ben je technisch en een autoliefhebber? Dan is een keuze om automonteur te worden logisch. Of als je vroeger als kind het koffiezetapparaat sloopte, dan is elektromonteur misschien wat voor je. Maar je kan ook kiezen voor – om maar wat te noemen – de installatietechniek of civiele techniek.  

3. Een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden 

Je salaris hangt natuurlijk af van je opleiding en werkervaring. Een beginnend monteur verdient al snel zo'n 1700 euro bruto per maand. Met vijf jaar werkervaring kan dit al oplopen naar 3500 euro bruto per maand. Toch leuk als zo'n bedrag maandelijks op je bankrekening wordt bijgeschreven.  Er zijn bedrijven waar een ervaren monteur zelfs meer dan 4500 euro bruto per maand kan verdienen. Al moet er dan natuurlijk bij worden gezegd dat dat eerder uitzondering is dan regel. 

4. Je raakt nooit uitgeleerd 

Wie zich verdiept in techniek, raakt nooit uitgeleerd. Er zijn dan ook veel mogelijkheden op een opleiding, training of cursus te volgen. Eigenlijk te veel om op te noemen. Er zijn veel regelingen waar jij of je werkgever gebruik van kan maken. En het leuke is: jij leert en je werkgever betaald. Dat maakt het nog eens de moeite waard! 

5. Doorgroeimogelijkheden 

De kansen liggen voor het oprapen in de techniek. Begin je bijvoorbeeld in een baan als leerling monteur dan kan je al snel doorgroeien naar een functie van eerste monteur. Of je kunt je specialiseren zodat jíj de specialist bent op jouw vakgebied. Je kan je bijvoorbeeld specialiseren in zonnepanelen. Als junior monteur krijg je nog eenvoudig werk, maar naarmate je kennis toeneemt wordt je werk als elektromonteur zonnepanelen steeds specialistischer.  

6. Resultaat van je werk 

In de techniek is het resultaat van je werk vaak direct te zien. Neem een loodgieter die een ligbad installeert. Die test natuurlijk of het bad niet lekt en laat de kraan lopen. Ziet ‘ie gelijk of hij zijn werk goed heeft gedaan.  

7. Toekomst  

De techniek blijft zich altijd verder ontwikkelen. Een goed voorbeeld is de mobiele telefoon. Kon je vroeger alleen bellen met het apparaat. Tegenwoordig is het een complete computer waar je nauwelijks nog mee belt. Het innovatieve karakter maakt dat de techniek een boeiend vakgebied blijft. In welke sector je ook werkt (of het nu de logistiek, productie of het groen), de techniek zal altijd in ontwikkeling blijven.  

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.   Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel