De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

In de groenvoorziening werk je óók als het lekker weer is buiten

25 januari, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Zoek je een beroep met een hoge baanzekerheid? Neem dan de groensector zeker eens in overweging. En natuurlijk werk je als groenvoorziener, hovenier of boomverzorger meestal lekker in de buitenlucht.Welke baankansen zijn er in het groen? 

Wie een baan zoekt in de groensector wordt ongetwijfeld vrolijk. Bekijk de meest recente lijst van kansrijke beroepen van het UWV maar eens. Daar staan best wat groene beroepen. Ook gegevens uit andere bronnen stemmen vrolijk. Uit onderzoek van het ontwikkelingscollectief Colland Arbeidsmarkt blijkt dat 70 procent van de mensen met een ‘groene’ mbo-diploma een half jaar na het slagen een baan heeft.

Waarom zou je in het groen gaan werken?

De goede werkgelegenheid kan dus één van de redenen om aan de slag te gaan in de groensector. Maar je moet je werk natuurlijk ook leuk vinden. Daarom is het wel belangrijk dat je een buitenmens bent. Lees dit artikel er maar eens op na. Een andere reden kan zijn dat je niet altijd een diploma nodig hebt: zonder werkervaring liggen er ook kansen. Verder kan je het plezierig vinden om fysiek werk te hebben. Bovendien: óók als het lekker weer is, werk je buiten. Je kunt dan lekker genieten van de buitenlucht en de zingende vogels om je heen.

Welke diploma’s heb je nodig om in de groensector te werken?

Hoewel je ook zonder diploma aan de slag kan in de groensector, vergroot je mét papiertje natuurlijk wel je kansen. Zo kan je op het mbo worden opgeleid tot hovenier, boomverzorger, groen- en cultuurtechniek of een ander ‘groen’ beroep. Op hbo-niveau kan je bijvoorbeeld de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting of Bos- en Natuurbeheer volgen. Wie voor een BBL-traject kiest heeft de mogelijkheid om te werken én te leren. Je werkt dan vier dagen en gaat één dag per week naar school. Ook via Intro kan je een opleiding volgen voor jouw favoriete beroep.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in ‘het groen’?

Ook een goede reden om in het groen te gaan werken, kunnen de doorgroeimogelijkheden zijn. Die zijn er genoeg. Je begint bijvoorbeeld als leerling hovenier en groeit door naar vakbekwaam hovenier. Of je specialiseert jezelf: bijvoorbeeld door boomverzorger (ETW’er) te worden.

Hoeveel kan je verdienen in de groensector?

Het hangt natuurlijk af van je opleiding en werkervaring hoeveel salaris je krijgt. Het startsalaris ligt op zo’n 1725 euro bruto per maand. Dat loon kan stijgen tot een maximum brutoloon van 2750 euro. In dat geval ben je bijvoorbeeld een zeer ervaren hovenier die werkt aan exclusieve tuinen.

De serie ‘Aan de bak in het vak’ geeft je een kijkje in de sectoren en vakgebieden.  

Gerelateerde artikelen

Deze 10 hobby’s kunnen jou helpen op het werk

Hobby’s zijn leuk! Je doet ze met plezier. Een leuke bijkomstigheid is dat ze ook van pas kunnen komen je werk. Zo heb je er dubbel voordeel van! Deze tien hobby’s kunnen jou helpen op je werk. Het maakt natuurlijk wel een beetje wat voor werk je doet. Het maakt een groot verschil of je […]

Lees artikel
Vicnent van den Hoeven is orderpikcer bij Houthandel Van Dam

Bij Houthandel Van Dam is Vincent met veel plezier orderpicker

Orderpicker Vincent van den Hoeven werkt met veel plezier bij Houhandel Van Dam. Op de zijlader en heftruck zorgt hij ervoor dat alle goederen getransporteerd worden. “Er is hier een gezellige werksfeer.” Het is een warme werkdag voor Vincent. De thermometer slaat meer dan 25 graden Celsius aan in Bunnik. Een zomerse voorjaarsdag dus. Maar […]

Lees artikel
Wilco Oosterwijk is operator bij Snoei Prefab Buidlings

Bij Snoei Prefab Buildings zit operator Wilco helemaal op z’n plek

Of het nu gebogen golfplaten, koraalrode of blauwe golfplaten zijn. Wilco Oosterwijk, machineoperator bij Snoei Prefab Buildings in Krimpen aan den IJssel, produceert ze. Begin dit jaar begon hij in deze functie. “Deze baan is een schot in de roos.” Hij had het totaal niet naar zin in zijn vorige baan, zegt de 46-jarige Wilco. […]

Lees artikel