De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

In de groenvoorziening werk je óók als het lekker weer is buiten

25 januari, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Zoek je een beroep met een hoge baanzekerheid? Neem dan de groensector zeker eens in overweging. En natuurlijk werk je als groenvoorziener, hovenier of boomverzorger meestal lekker in de buitenlucht.Welke baankansen zijn er in het groen? 

Wie een baan zoekt in de groensector wordt ongetwijfeld vrolijk. Bekijk de meest recente lijst van kansrijke beroepen van het UWV maar eens. Daar staan best wat groene beroepen. Ook gegevens uit andere bronnen stemmen vrolijk. Uit onderzoek van het ontwikkelingscollectief Colland Arbeidsmarkt blijkt dat 70 procent van de mensen met een ‘groene’ mbo-diploma een half jaar na het slagen een baan heeft.

Waarom zou je in het groen gaan werken?

De goede werkgelegenheid kan dus één van de redenen om aan de slag te gaan in de groensector. Maar je moet je werk natuurlijk ook leuk vinden. Daarom is het wel belangrijk dat je een buitenmens bent. Lees dit artikel er maar eens op na. Een andere reden kan zijn dat je niet altijd een diploma nodig hebt: zonder werkervaring liggen er ook kansen. Verder kan je het plezierig vinden om fysiek werk te hebben. Bovendien: óók als het lekker weer is, werk je buiten. Je kunt dan lekker genieten van de buitenlucht en de zingende vogels om je heen.

Welke diploma’s heb je nodig om in de groensector te werken?

Hoewel je ook zonder diploma aan de slag kan in de groensector, vergroot je mét papiertje natuurlijk wel je kansen. Zo kan je op het mbo worden opgeleid tot hovenier, boomverzorger, groen- en cultuurtechniek of een ander ‘groen’ beroep. Op hbo-niveau kan je bijvoorbeeld de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting of Bos- en Natuurbeheer volgen. Wie voor een BBL-traject kiest heeft de mogelijkheid om te werken én te leren. Je werkt dan vier dagen en gaat één dag per week naar school. Ook via Intro kan je een opleiding volgen voor jouw favoriete beroep.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in ‘het groen’?

Ook een goede reden om in het groen te gaan werken, kunnen de doorgroeimogelijkheden zijn. Die zijn er genoeg. Je begint bijvoorbeeld als leerling hovenier en groeit door naar vakbekwaam hovenier. Of je specialiseert jezelf: bijvoorbeeld door boomverzorger (ETW’er) te worden.

Hoeveel kan je verdienen in de groensector?

Het hangt natuurlijk af van je opleiding en werkervaring hoeveel salaris je krijgt. Het startsalaris ligt op zo’n 1725 euro bruto per maand. Dat loon kan stijgen tot een maximum brutoloon van 2750 euro. In dat geval ben je bijvoorbeeld een zeer ervaren hovenier die werkt aan exclusieve tuinen.

De serie ‘Aan de bak in het vak’ geeft je een kijkje in de sectoren en vakgebieden.  

Gerelateerde artikelen

Intro Personeel werft voor Engelsman Hoveniers

Engelsman Hoveniers laat Intro Personeel meedenken in zoektocht naar ‘groen’ personeel

Groenprojecten aanleggen en onderhouden kunnen ze wel bij Engelsman Hoveniers. Met de hulp van Intro Personeel zoekt het hoveniersbedrijf uit Pijnacker personeel voor de groenvoorziening. “Wij vinden het fijn dat we zo snel met de recruiters kunnen schakelen.” Aan Harmen van Dalen, accountmanager bij Intro Personeel Rotterdam, kun je het wel overlaten om groenvoorzieners en […]

Lees artikel
Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel