Blog

In de groenvoorziening werk je óók als het lekker weer is buiten

25 januari, 2022
Hans Bossenbroek

Zoek je een beroep met een hoge baanzekerheid? Neem dan de groensector zeker eens in overweging. En natuurlijk werk je als groenvoorziener, hovenier of boomverzorger meestal lekker in de buitenlucht.Welke baankansen zijn er in het groen? 

Wie een baan zoekt in de groensector wordt ongetwijfeld vrolijk. Bekijk de meest recente lijst van kansrijke beroepen van het UWV maar eens. Daar staan best wat groene beroepen. Ook gegevens uit andere bronnen stemmen vrolijk. Uit onderzoek van het ontwikkelingscollectief Colland Arbeidsmarkt blijkt dat 70 procent van de mensen met een ‘groene’ mbo-diploma een half jaar na het slagen een baan heeft.

Waarom zou je in het groen gaan werken?

De goede werkgelegenheid kan dus één van de redenen om aan de slag te gaan in de groensector. Maar je moet je werk natuurlijk ook leuk vinden. Daarom is het wel belangrijk dat je een buitenmens bent. Lees dit artikel er maar eens op na. Een andere reden kan zijn dat je niet altijd een diploma nodig hebt: zonder werkervaring liggen er ook kansen. Verder kan je het plezierig vinden om fysiek werk te hebben. Bovendien: óók als het lekker weer is, werk je buiten. Je kunt dan lekker genieten van de buitenlucht en de zingende vogels om je heen.

Welke diploma’s heb je nodig om in de groensector te werken?

Hoewel je ook zonder diploma aan de slag kan in de groensector, vergroot je mét papiertje natuurlijk wel je kansen. Zo kan je op het mbo worden opgeleid tot hovenier, boomverzorger, groen- en cultuurtechniek of een ander ‘groen’ beroep. Op hbo-niveau kan je bijvoorbeeld de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting of Bos- en Natuurbeheer volgen. Wie voor een BBL-traject kiest heeft de mogelijkheid om te werken én te leren. Je werkt dan vier dagen en gaat één dag per week naar school. Ook via Intro kan je een opleiding volgen voor jouw favoriete beroep.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in ‘het groen’?

Ook een goede reden om in het groen te gaan werken, kunnen de doorgroeimogelijkheden zijn. Die zijn er genoeg. Je begint bijvoorbeeld als leerling hovenier en groeit door naar vakbekwaam hovenier. Of je specialiseert jezelf: bijvoorbeeld door boomverzorger (ETW’er) te worden.

Hoeveel kan je verdienen in de groensector?

Het hangt natuurlijk af van je opleiding en werkervaring hoeveel salaris je krijgt. Het startsalaris ligt op zo’n 1725 euro bruto per maand. Dat loon kan stijgen tot een maximum brutoloon van 2750 euro. In dat geval ben je bijvoorbeeld een zeer ervaren hovenier die werkt aan exclusieve tuinen.

De serie ‘Aan de bak in het vak’ geeft je een kijkje in de sectoren en vakgebieden.  

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.   Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel