De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Adv-dagen (of atv-dagen), wat zijn dat?

22 januari, 2024
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Atv-dagen (of adv-dagen) zijn extra vrije dagen waarop je kunt genieten van bijvoorbeeld een dagje uit met de kinderen, een lang weekend op Terschelling, of gewoon wat extra vrije tijd. Het recht op deze dagen hangt af van de regelingen die je werkgever heeft getroffen, en niet iedereen heeft er automatisch aanspraak op.

Het is belangrijk om de bedrijfsregels of cao te raadplegen om te zien of deze ‘extra’ vrije dagen voor jou van toepassing zijn. Dit is afhankelijk is van je werkgever, de sector waarin je werkt, of je individuele arbeidsovereenkomst.

De afkortingen atv en adv staan voor arbeidstijdverkorting en arbeidsduurverkorting, respectievelijk. Hoewel de termen niet exact hetzelfde betekenen, komen ze neer op dagen met verminderde werkuren. Arbeidsduurverkorting resulteert voornamelijk in een kortere werkweek, terwijl bij arbeidstijdverkorting de werkgever bepaalt wanneer de werknemer vrij is, of de werknemer kan dit zelf kiezen.

Mogelijkheden met atv-dagen:

  1. Vrije dagen opnemen: Gebruik deze extra dagen als vakantiedagen om te genieten van je vrije tijd.
  2. Verlengd weekend: Slim plannen kan resulteren in langere weekenden voor korte vakanties of persoonlijke activiteiten.
  3. Flexibele werktijden: Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om atv-dagen flexibel in te zetten, waardoor kortere werkweken of halve dagen mogelijk zijn.
  4. Verminderen van werkdruk: Door meer vrije tijd kun je bijdragen aan het verminderen van werkdruk en stress, wat je welzijn en gezondheid ten goede komt.

Atv-dagen zijn echter niet wettelijk verplicht. Werkgevers zijn niet verplicht deze dagen aan te bieden, tenzij ze zijn opgenomen in de cao of bedrijfsregelingen.

Een voorbeeld:

Stel, Sven is accountmanager bij een bedrijf dat landbouwmachines verkoopt. Hoewel zijn standaard werkweek 40 uur is, staat in zijn contract dat hij 42 uur per week werkt. Als compensatie krijgt hij atv-dagen toegewezen. Sven wil deze zomer naar de jungle van Zuid-Amerika reizen en heeft 10 atv-dagen per jaar. Met de mogelijkheid om 2 extra dagen op te nemen, kan hij zijn reis van 22 dagen naar Brazilië maken. Dit stelt hem in staat om optimaal gebruik te maken van zijn atv-dagen.

Als je het geluk hebt om over atv- of adv-dagen te beschikken, is het belangrijk ervan te genieten!

Meer hierover weten? Neem dan contact op met één van onze recruiters

Gerelateerde artikelen

Jarno van der Eijnden Houthandel Van Dam

Variatie maakt het werk van productiemedewerker Jarno leuk

Productiemedewerker Jarno van den Eijnden werkt met veel plezier bij Houthandel Van Dam in Bunnik. “Ik heb een allround functie en veel verschillende werkzaamheden. Dat maakt mijn werk leuk.” Een aantal jaar geleden kwam Jarno via Intro bij Houthandel Van Dam terecht. “Ik ben begonnen als hulpje. Als insteker bij de schaver, mijn collega die […]

Lees artikel

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel
Coen van Beek op doel tijdens Intro Cup 2024

Klop-Goodweek prolongeert Intro Cup

De 13e editie van de jaarlijkse Intro Cup is vrijdag gewonnen door Klop-Goodweek. In de finale versloegen de voetballers het team van Cartec met 2-0. Maar liefst 28 teams deden mee aan het toernooi. Na een spannende strijd won hetzelfde voetbalteam als vorig jaar ( in 2023 spelend onder de naam Klop-Edu). De voetballers van […]

Lees artikel