De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Adv-dagen (of atv-dagen), wat zijn dat?

22 januari, 2024
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Atv-dagen (of adv-dagen) zijn extra vrije dagen waarop je kunt genieten van bijvoorbeeld een dagje uit met de kinderen, een lang weekend op Terschelling, of gewoon wat extra vrije tijd. Het recht op deze dagen hangt af van de regelingen die je werkgever heeft getroffen, en niet iedereen heeft er automatisch aanspraak op.

Het is belangrijk om de bedrijfsregels of cao te raadplegen om te zien of deze ‘extra’ vrije dagen voor jou van toepassing zijn. Dit is afhankelijk is van je werkgever, de sector waarin je werkt, of je individuele arbeidsovereenkomst.

De afkortingen atv en adv staan voor arbeidstijdverkorting en arbeidsduurverkorting, respectievelijk. Hoewel de termen niet exact hetzelfde betekenen, komen ze neer op dagen met verminderde werkuren. Arbeidsduurverkorting resulteert voornamelijk in een kortere werkweek, terwijl bij arbeidstijdverkorting de werkgever bepaalt wanneer de werknemer vrij is, of de werknemer kan dit zelf kiezen.

Mogelijkheden met atv-dagen:

  1. Vrije dagen opnemen: Gebruik deze extra dagen als vakantiedagen om te genieten van je vrije tijd.
  2. Verlengd weekend: Slim plannen kan resulteren in langere weekenden voor korte vakanties of persoonlijke activiteiten.
  3. Flexibele werktijden: Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om atv-dagen flexibel in te zetten, waardoor kortere werkweken of halve dagen mogelijk zijn.
  4. Verminderen van werkdruk: Door meer vrije tijd kun je bijdragen aan het verminderen van werkdruk en stress, wat je welzijn en gezondheid ten goede komt.

Atv-dagen zijn echter niet wettelijk verplicht. Werkgevers zijn niet verplicht deze dagen aan te bieden, tenzij ze zijn opgenomen in de cao of bedrijfsregelingen.

Een voorbeeld:

Stel, Sven is accountmanager bij een bedrijf dat landbouwmachines verkoopt. Hoewel zijn standaard werkweek 40 uur is, staat in zijn contract dat hij 42 uur per week werkt. Als compensatie krijgt hij atv-dagen toegewezen. Sven wil deze zomer naar de jungle van Zuid-Amerika reizen en heeft 10 atv-dagen per jaar. Met de mogelijkheid om 2 extra dagen op te nemen, kan hij zijn reis van 22 dagen naar Brazilië maken. Dit stelt hem in staat om optimaal gebruik te maken van zijn atv-dagen.

Als je het geluk hebt om over atv- of adv-dagen te beschikken, is het belangrijk ervan te genieten!

Meer hierover weten? Neem dan contact op met één van onze recruiters

Gerelateerde artikelen

Werken in Roosendaal? 3 redenen waarom je prima in deze Brabantse stad kan werken

Wie kent Roosendaal niet? De stad in West-Brabant staat bekend om de voormalige Eredivisieclub RBC Roosendaal, de Designer Outlet Roosendaal en de binnenstad. Wist je dat het ook een prima stad is om in te werken? We leggen graag uit waarom. Er zijn verschillende goede redenen om in Roosendaal en wijde omgeving aan het werk […]

Lees artikel

Hoe blijf je fit op de werkvloer?

Of je nu hovenier, assemblagemedewerker of HR-adviseur bent, fit en gezond blijven willen we allemaal. Fit blijven op de werkvloer is een kunst op zich. Hoe doe je dat? Wie wil nu niet fit blijven op de werkvloer? Wanner je lekker in je vel zit kun je beter presteren en dus op een prettige manier […]

Lees artikel

Waarom een belletje naar de recruiter altijd helpt

Je ziet een vacature, solliciteert en dan is het afwachten. Toch? Dat is niet altijd zo. Het kan slim zijn even naar de recruiter te bellen. Eén telefoontje kan wonderen doen. Digitaal solliciteren gaat tegenwoordig lekker makkelijk. Je stuurt een mailtje naar de recruiter of reageert gelijk op een vacature.   en klaar is Kees. Denk […]

Lees artikel