De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Hovenier werkt (bijna) altijd buiten

19 november, 2021
hovenier is bezig met de heg snoeien.

In de volksmond word je meestal tuinman genoemd. Maar als hovenier weet je dat je meer dan dat bent. Een goede hovenier weet namelijk precies hoe de klant zijn tuin eruit wil laten zien en kent alle ins en outs van de betreffende tuin.  

Wat doet een hovenier?

Wat je als hovenier doet? Het ligt er maar net aan waarin jij bent gespecialiseerd. Hoveniers zijn er in allerlei soorten en maten. Hovenier groot groen, hovenier aanleg, hovenier onderhoud en zo zijn er nog allerlei variaties.  Ook maakt het nogal uit wie de opdrachtgever is. Vaak zijn het particulieren, maar ook gemeentes, bedrijven en instellingen maken gebruik van hoveniers.

Het takenpakket van een hovenier is veelzijdig. Natuurlijk komt het onderhouden van een tuin als eerste in je op, maar een hovenier doet meer dan dat. Hij is bezig met aanleggen van bestratingen, het zetten van een schutting, het aanleggen van een vijver of het adviseren aan de klant. Door zijn inzicht krijgt de tuin vorm.

Overigens heb je als hovenier vaak seizoensgebonden werk(zaamheden), maar er zijn ook werkgevers waarvoor je jaarrond aan het werk bent.

Hoe word je hovenier?

Alleen met veel ervaring of het volgen van een (beroeps)opleiding kan je als hovenier aan de slag. Meestal is een mbo-opleiding voldoende om als hovenier te gaan werken. Je kan bijvoorbeeld de opleiding vakbekwaam hovenier of de opleiding groenvoorziening volgen.

Hoe ziet een werkdag van een hovenier eruit?

Als hovenier ben je vaak vroeg uit de veren. Na een bak koffie met collega’s volgt het werkoverleg. Dat doe je met je collega’s of met de opdrachtgever. Op basis van de planning van die dag – en de daaropvolgende dagen of week – kan het ‘echte’ werk beginnen.  Je gaat aan de slag met de werkzaamheden in de tuin of het terrein. Uiteraard heb je ook de nodige pauzes tussendoor. Tegen 16.00 uur stop je werkzaamheden en kan je terug naar de loods om de gereedschappen en het andere materiaal op te ruimen.

Wat verdient een hovenier?

Het salaris van een leerling hovenier begint rond de 1600 euro. Ben je eenmaal hovenier dan verdien je rond de 2000 euro. Dat kan oplopen tot zo’n 2700 euro. Uiteraard is het salaris van je opleiding en je werkervaring.

In de serie Beroep onder de loep maak je kennis met allerlei soorten beroepen. Van assemblagemonteur tot groenvoorziener, van administratief medewerker tot heftruckchauffeur.  

Bekijk hovenier vacatures

Gerelateerde artikelen

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel
Coen van Beek op doel tijdens Intro Cup 2024

Klop-Goodweek prolongeert Intro Cup

De 13e editie van de jaarlijkse Intro Cup is vrijdag gewonnen door Klop-Goodweek. In de finale versloegen de voetballers het team van Cartec met 2-0. Maar liefst 28 teams deden mee aan het toernooi. Na een spannende strijd won hetzelfde voetbalteam als vorig jaar ( in 2023 spelend onder de naam Klop-Edu). De voetballers van […]

Lees artikel
Apeluier koek uit IJsselstein

Werken in IJsselstein: van Apenluiers tot Gerbrandytoren

IJsselstein is een stadje in de provincie Utrecht met bijna 35.000 inwoners. Er zijn goede redenen om in deze stad te werken. Wie weet eet jij binnenkort een lekkere Apenluier of kan je op de fiets naar je werk. • Ze hebben heerlijke apenluiers (of apenluiders) Wie toe is aan wat lekkers in de pauze […]

Lees artikel