De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Hovenier werkt (bijna) altijd buiten

19 november, 2021
hovenier is bezig met de heg snoeien.

In de volksmond word je meestal tuinman genoemd. Maar als hovenier weet je dat je meer dan dat bent. Een goede hovenier weet namelijk precies hoe de klant zijn tuin eruit wil laten zien en kent alle ins en outs van de betreffende tuin.  

Wat doet een hovenier?

Wat je als hovenier doet? Het ligt er maar net aan waarin jij bent gespecialiseerd. Hoveniers zijn er in allerlei soorten en maten. Hovenier groot groen, hovenier aanleg, hovenier onderhoud en zo zijn er nog allerlei variaties.  Ook maakt het nogal uit wie de opdrachtgever is. Vaak zijn het particulieren, maar ook gemeentes, bedrijven en instellingen maken gebruik van hoveniers.

Het takenpakket van een hovenier is veelzijdig. Natuurlijk komt het onderhouden van een tuin als eerste in je op, maar een hovenier doet meer dan dat. Hij is bezig met aanleggen van bestratingen, het zetten van een schutting, het aanleggen van een vijver of het adviseren aan de klant. Door zijn inzicht krijgt de tuin vorm.

Overigens heb je als hovenier vaak seizoensgebonden werk(zaamheden), maar er zijn ook werkgevers waarvoor je jaarrond aan het werk bent.

Hoe word je hovenier?

Alleen met veel ervaring of het volgen van een (beroeps)opleiding kan je als hovenier aan de slag. Meestal is een mbo-opleiding voldoende om als hovenier te gaan werken. Je kan bijvoorbeeld de opleiding vakbekwaam hovenier of de opleiding groenvoorziening volgen.

Hoe ziet een werkdag van een hovenier eruit?

Als hovenier ben je vaak vroeg uit de veren. Na een bak koffie met collega’s volgt het werkoverleg. Dat doe je met je collega’s of met de opdrachtgever. Op basis van de planning van die dag – en de daaropvolgende dagen of week – kan het ‘echte’ werk beginnen.  Je gaat aan de slag met de werkzaamheden in de tuin of het terrein. Uiteraard heb je ook de nodige pauzes tussendoor. Tegen 16.00 uur stop je werkzaamheden en kan je terug naar de loods om de gereedschappen en het andere materiaal op te ruimen.

Wat verdient een hovenier?

Het salaris van een leerling hovenier begint rond de 1600 euro. Ben je eenmaal hovenier dan verdien je rond de 2000 euro. Dat kan oplopen tot zo’n 2700 euro. Uiteraard is het salaris van je opleiding en je werkervaring.

In de serie Beroep onder de loep maak je kennis met allerlei soorten beroepen. Van assemblagemonteur tot groenvoorziener, van administratief medewerker tot heftruckchauffeur.  

Bekijk hovenier vacatures

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.”  “Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n […]

Lees artikel

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel