De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Brutoloon of nettoloon, hoe zit dat? 

16 februari, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Op je loonstrook staan veel bedragen. De belangrijkste zijn wel het brutoloon en het nettoloon. Maar wat is het verschil tussen brutoloon en nettoloon? We leggen het graag aan je uit. 

Het is altijd een fijn moment om je salaris te ontvangen en de euro’s weer op je bankrekening binnen te zien stromen. Toch zie je op je loonstrook soms verschillende bedragen staan. Hoe dat komt? Onder andere door het verschil tussen het brutoloon en nettoloon.  

Bruto naar netto  

Het brutoloon is het salaris wat in jouw contract of in de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) te vinden is. Van het brutoloon zijn de belastingen en premies nog niet afgetrokken. Doe je dat wel dan houd je het nettoloon over. Dat is het bedrag dat je onderaan de streep overhoudt.  

De belastingen en premies die worden ingehouden zijn:  

  • Loonheffing 

De loonheffing is een belasting die jouw werkgever betaalt aan de Nederlandse overheid. Dat geld gaat naar de Belastingdienst. Als werknemer hoef je dat dus niet meer achteraf te doen.  

  • Sociale premies 

Van je brutoloon worden ook verschillende sociale premies ingehouden. Dit zijn AOW (algemene ouderdomswet), ANW (algemene nabestaandenwet) en WLZ (wet langdurige zorg). 

  • Pensioenpremies 

Wie voor z’n pensioen spaart, ziet ook dat er een bedrag wordt ingehouden. Hoe hoog dat bedrag is hangt van bij welk pensioenfonds je bent aangesloten en hoeveel je werkgever bijdraagt.   

Niet alleen premies kunnen worden ingehouden. Je werkgever kan bijvoorbeeld ook een bijdrage voor de lunch inhouden.  

Als deze bedragen van je brutoloon zijn afgetrokken kom je uit bij je nettoloon. Dat is het bedrag wat je uiteindelijk op je bankrekening wordt gestort. 

Nettoloon berekenen  

De berekening van je nettoloon kan je altijd op je loonstrook terugvinden. Zo kan je precies zien wat er van je brutoloon wordt afgehaald om tot het nettobedrag te komen. Op internet zijn er bovendien handige tools beschikbaar. Bijvoorbeeld deze 

Kortom, nadat alle bedragen van je brutoloon zijn afgehaald houd je een nettoloon over.  

Heb je vragen over je brutoloon of je nettoloon? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Intro Personeel.  

Gerelateerde artikelen

Wilco Oosterwijk is operator bij Snoei Prefab Buidlings

Bij Snoei Prefab Buildings zit operator Wilco helemaal op z’n plek

Of het nu gebogen golfplaten, koraalrode of blauwe golfplaten zijn. Wilco Oosterwijk, machineoperator bij Snoei Prefab Buildings in Krimpen aan den IJssel, produceert ze. Begin dit jaar begon hij in deze functie. “Deze baan is een schot in de roos.” Hij had het totaal niet naar zin in zijn vorige baan, zegt de 46-jarige Wilco. […]

Lees artikel
Mobeiele telefoon, waarom je altijd een recruiter moet terugbellen.

Gemiste oproep van een recruiter? Altijd slim om even terug te bellen

Stel, je staat in de paskamer net een broek te passen als je telefoon gaat. Een recruiter, zo blijkt na een check bij je gemiste oproepen. Toch maar even terugbellen. Altijd slim om te doen. Om maar met de deur in huis te vallen: ja, het is slim om terug te bellen als je een […]

Lees artikel
Op tijd komen op je werk.

Te laat komen op werk? Het is altijd beter als je op tijd komt

Een lekke band van je fiets, een trein die niet rijdt of een olifant die in de weg ligt. Er zijn veel redenen waarom je te laat kunt komen op je werk. Maar natuurlijk is het voor iedereen beter als je gewoon op tijd bent. Natuurlijk, er zijn geldige redenen waarom je een keertje (maar […]

Lees artikel