De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Brutoloon of nettoloon, hoe zit dat? 

16 februari, 2023
Hans Bossenbroek

Op je loonstrook staan veel bedragen. De belangrijkste zijn wel het brutoloon en het nettoloon. Maar wat is het verschil tussen brutoloon en nettoloon? We leggen het graag aan je uit. 

Het is altijd een fijn moment om je salaris te ontvangen en de euro’s weer op je bankrekening binnen te zien stromen. Toch zie je op je loonstrook soms verschillende bedragen staan. Hoe dat komt? Onder andere door het verschil tussen het brutoloon en nettoloon.  

Bruto naar netto  

Het brutoloon is het salaris wat in jouw contract of in de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) te vinden is. Van het brutoloon zijn de belastingen en premies nog niet afgetrokken. Doe je dat wel dan houd je het nettoloon over. Dat is het bedrag dat je onderaan de streep overhoudt.  

De belastingen en premies die worden ingehouden zijn:  

  • Loonheffing 

De loonheffing is een belasting die jouw werkgever betaalt aan de Nederlandse overheid. Dat geld gaat naar de Belastingdienst. Als werknemer hoef je dat dus niet meer achteraf te doen.  

  • Sociale premies 

Van je brutoloon worden ook verschillende sociale premies ingehouden. Dit zijn AOW (algemene ouderdomswet), ANW (algemene nabestaandenwet) en WLZ (wet langdurige zorg). 

  • Pensioenpremies 

Wie voor z’n pensioen spaart, ziet ook dat er een bedrag wordt ingehouden. Hoe hoog dat bedrag is hangt van bij welk pensioenfonds je bent aangesloten en hoeveel je werkgever bijdraagt.   

Niet alleen premies kunnen worden ingehouden. Je werkgever kan bijvoorbeeld ook een bijdrage voor de lunch inhouden.  

Als deze bedragen van je brutoloon zijn afgetrokken kom je uit bij je nettoloon. Dat is het bedrag wat je uiteindelijk op je bankrekening wordt gestort. 

Nettoloon berekenen  

De berekening van je nettoloon kan je altijd op je loonstrook terugvinden. Zo kan je precies zien wat er van je brutoloon wordt afgehaald om tot het nettobedrag te komen. Op internet zijn er bovendien handige tools beschikbaar. Bijvoorbeeld deze 

Kortom, nadat alle bedragen van je brutoloon zijn afgehaald houd je een nettoloon over.  

Heb je vragen over je brutoloon of je nettoloon? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Intro Personeel.  

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.”  “Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n […]

Lees artikel

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel