De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Brutoloon of nettoloon, hoe zit dat? 

16 februari, 2023
Hans Bossenbroek

Op je loonstrook staan veel bedragen. De belangrijkste zijn wel het brutoloon en het nettoloon. Maar wat is het verschil tussen brutoloon en nettoloon? We leggen het graag aan je uit. 

Het is altijd een fijn moment om je salaris te ontvangen en de euro’s weer op je bankrekening binnen te zien stromen. Toch zie je op je loonstrook soms verschillende bedragen staan. Hoe dat komt? Onder andere door het verschil tussen het brutoloon en nettoloon.  

Bruto naar netto  

Het brutoloon is het salaris wat in jouw contract of in de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) te vinden is. Van het brutoloon zijn de belastingen en premies nog niet afgetrokken. Doe je dat wel dan houd je het nettoloon over. Dat is het bedrag dat je onderaan de streep overhoudt.  

De belastingen en premies die worden ingehouden zijn:  

  • Loonheffing 

De loonheffing is een belasting die jouw werkgever betaalt aan de Nederlandse overheid. Dat geld gaat naar de Belastingdienst. Als werknemer hoef je dat dus niet meer achteraf te doen.  

  • Sociale premies 

Van je brutoloon worden ook verschillende sociale premies ingehouden. Dit zijn AOW (algemene ouderdomswet), ANW (algemene nabestaandenwet) en WLZ (wet langdurige zorg). 

  • Pensioenpremies 

Wie voor z’n pensioen spaart, ziet ook dat er een bedrag wordt ingehouden. Hoe hoog dat bedrag is hangt van bij welk pensioenfonds je bent aangesloten en hoeveel je werkgever bijdraagt.   

Niet alleen premies kunnen worden ingehouden. Je werkgever kan bijvoorbeeld ook een bijdrage voor de lunch inhouden.  

Als deze bedragen van je brutoloon zijn afgetrokken kom je uit bij je nettoloon. Dat is het bedrag wat je uiteindelijk op je bankrekening wordt gestort. 

Nettoloon berekenen  

De berekening van je nettoloon kan je altijd op je loonstrook terugvinden. Zo kan je precies zien wat er van je brutoloon wordt afgehaald om tot het nettobedrag te komen. Op internet zijn er bovendien handige tools beschikbaar. Bijvoorbeeld deze 

Kortom, nadat alle bedragen van je brutoloon zijn afgehaald houd je een nettoloon over.  

Heb je vragen over je brutoloon of je nettoloon? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Intro Personeel.  

Gerelateerde artikelen

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever als […]

Lees artikel

Leerling Operator Mike vindt het heerlijk om in de taartenbakkerij te werken

Mike van der Hulst is leerling operator bij een fabriek waar dagelijks ambachtelijke taarten worden gemaakt. Sinds ruim een jaar werkt hij er met veel plezier. “Ik vind het leuk om productief te zijn en lekker aan te pakken.”       Enthousiast over zijn functie bij de taartenfabriek in de Betuwe is de 23-jarige Mike zeker. […]

Lees artikel