De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Brutoloon of nettoloon, hoe zit dat? 

16 februari, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Op je loonstrook staan veel bedragen. De belangrijkste zijn wel het brutoloon en het nettoloon. Maar wat is het verschil tussen brutoloon en nettoloon? We leggen het graag aan je uit. 

Het is altijd een fijn moment om je salaris te ontvangen en de euro’s weer op je bankrekening binnen te zien stromen. Toch zie je op je loonstrook soms verschillende bedragen staan. Hoe dat komt? Onder andere door het verschil tussen het brutoloon en nettoloon.  

Bruto naar netto  

Het brutoloon is het salaris wat in jouw contract of in de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) te vinden is. Van het brutoloon zijn de belastingen en premies nog niet afgetrokken. Doe je dat wel dan houd je het nettoloon over. Dat is het bedrag dat je onderaan de streep overhoudt.  

De belastingen en premies die worden ingehouden zijn:  

  • Loonheffing 

De loonheffing is een belasting die jouw werkgever betaalt aan de Nederlandse overheid. Dat geld gaat naar de Belastingdienst. Als werknemer hoef je dat dus niet meer achteraf te doen.  

  • Sociale premies 

Van je brutoloon worden ook verschillende sociale premies ingehouden. Dit zijn AOW (algemene ouderdomswet), ANW (algemene nabestaandenwet) en WLZ (wet langdurige zorg). 

  • Pensioenpremies 

Wie voor z’n pensioen spaart, ziet ook dat er een bedrag wordt ingehouden. Hoe hoog dat bedrag is hangt van bij welk pensioenfonds je bent aangesloten en hoeveel je werkgever bijdraagt.   

Niet alleen premies kunnen worden ingehouden. Je werkgever kan bijvoorbeeld ook een bijdrage voor de lunch inhouden.  

Als deze bedragen van je brutoloon zijn afgetrokken kom je uit bij je nettoloon. Dat is het bedrag wat je uiteindelijk op je bankrekening wordt gestort. 

Nettoloon berekenen  

De berekening van je nettoloon kan je altijd op je loonstrook terugvinden. Zo kan je precies zien wat er van je brutoloon wordt afgehaald om tot het nettobedrag te komen. Op internet zijn er bovendien handige tools beschikbaar. Bijvoorbeeld deze 

Kortom, nadat alle bedragen van je brutoloon zijn afgehaald houd je een nettoloon over.  

Heb je vragen over je brutoloon of je nettoloon? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Intro Personeel.  

Gerelateerde artikelen

Werken als zzp’er via Intro Personeel? Overweeg eens om in vaste dienst te gaan

Regelmatig krijgen onze recruiters een belletje van een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) of ze via Intro ergens aan de slag kunnen. Soms kan dat inderdaad. Maar er zijn ook mogelijkheden om in vaste dienst te gaan. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. “Ja, er zijn soms mogelijkheden om via Intro Personeel […]

Lees artikel
Hardinxveld-Giessendam vacatures

Werken in Hardinxveld-Giessendam? Zeker doen!

Wie een baan zoekt in (de omgeving van) Hardinxveld-Giessendam moet zeker eens een bakkie doen bij de Intro-recruiters. Zij kunnen je ook goede redenen geven om in deze plaats te gaan werken. Hier alvast een voorzet. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en woonplaats. Maar misschien is het voor jou een optie […]

Lees artikel
Hovenier Wesley.

Waarom het leuk is om hovenier te zijn

Er zijn veel redenen om te kiezen voor het beroep van hovenier. In ‘het groen’ zijn er tal van vacatures te vinden. Wie weet is een baan in deze sector wel wat voor jou. Werken in de buitenlucht Houd je van buiten zijn? Dan is hovenier een ideaal beroep voor jou. Het spreekt voor zich […]

Lees artikel