De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

14 juni, 2022
Hans Bossenbroek

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.  

Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die termen dat de freesmachine is computergestuurd. Nu deze term is uitgelegd is het tijd te verdiepen in het beroep zelf. Overigens zijn er niet alleen CNC-frezers, er zijn ook CNC-operators, CNC-draaiers, CNC-kotteraars en CNC-verspaners.  

Wat doet een CNC-frezer? 

Kunstenaar Michelangelo kreeg ooit eens de vraag hoe hij een paard maakte uit marmer. “Het paard zit er al in”, zei hij. “Ik hoef alleen nog maar het overtollig materiaal weg te hakken.” In zekere zin doet een CNC-frezer dit ook. Hij stopt materiaal in een machine (meestal ruwe stukken kunststof, metaal of hout) en programmeert de computer. De machine doet de rest van het werk: die haalt het overbodige materiaal weg tot het eindproduct eruit rolt. Vaak is dit een halffabricaat. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van machines of meubels. Soms zijn dat complexe werkstukken die met veel precisie worden gemaakt. Meestal werkt een CNC-frezer in de werkplaats.  

Concreet betekent het dat een CNC-frezer bezig met het instellen van programma’s (of het wijzigen ervan), het maken van een prototype of een proefexemplaar, de afwerking van producten en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Bekende machines waaraan CNC-frezers werken zijn Heidehain en Fanuc.  

Toch moet je weten dat je alleen aan het frezen bent, bijna niet meer voorkomt. Bij veel vacatures wordt ook gevraagd of je ook kan CNC-draaien. Een CNC-draaier maakt ook (eind)producten maar maakt die met een draaibank. Niet voor niets zie je dus in vacaturebanken de functietitel CNC-frezer/CNC-draaier voorbijkomen.  

Welke opleiding moet je volgen? 

Een goede voorbereiding op het beroep is de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde, aangevuld met een specifieke opleiding tot CNC-frezer. Toch is dat een mbo-opleiding niet persé noodzakelijk. Met een vooropleiding vmbo in combinatie met een cursus CNC frezen kan al de vliegende start van een loopbaan als CNC-frezer (of zelfs CNC-operator) betekenen.  

Wat verdien je als CNC-frezer?  

Een beginnende CNC-frezer verdient zo’n 2.300 euro bruto per maand. Ben je ervaren CNC-frezer dan verdien je maximaal zo’n 3.500 euro bruto per maand.  

In de serie Beroep onder de loep maak je kennis met allerlei soorten beroepen. Van assemblagemonteur tot groenvoorziener, van administratief medewerker tot heftruckchauffeur.   

Gerelateerde artikelen

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel

Assistent Projectmanager Windmolens zorgt dat transport windturbines goed is geregeld

Of het nu gaat om het transport van 11 windturbines naar Flevoland of om het vervoer van een onderdeel van een windmolen naar Frankrijk. Als Assistent Projectmanager regel jij dat het transport van A tot Z wordt geregeld. “Je hebt in deze baan een spilfunctie waarin je oog hebt voor veiligheid en klant.” Wie je […]

Lees artikel