De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

14 juni, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.  

Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die termen dat de freesmachine is computergestuurd. Nu deze term is uitgelegd is het tijd te verdiepen in het beroep zelf. Overigens zijn er niet alleen CNC-frezers, er zijn ook CNC-operators, CNC-draaiers, CNC-kotteraars en CNC-verspaners.  

Wat doet een CNC-frezer? 

Kunstenaar Michelangelo kreeg ooit eens de vraag hoe hij een paard maakte uit marmer. “Het paard zit er al in”, zei hij. “Ik hoef alleen nog maar het overtollig materiaal weg te hakken.” In zekere zin doet een CNC-frezer dit ook. Hij stopt materiaal in een machine (meestal ruwe stukken kunststof, metaal of hout) en programmeert de computer. De machine doet de rest van het werk: die haalt het overbodige materiaal weg tot het eindproduct eruit rolt. Vaak is dit een halffabricaat. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van machines of meubels. Soms zijn dat complexe werkstukken die met veel precisie worden gemaakt. Meestal werkt een CNC-frezer in de werkplaats.  

Concreet betekent het dat een CNC-frezer bezig met het instellen van programma’s (of het wijzigen ervan), het maken van een prototype of een proefexemplaar, de afwerking van producten en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Bekende machines waaraan CNC-frezers werken zijn Heidehain en Fanuc.  

Toch moet je weten dat je alleen aan het frezen bent, bijna niet meer voorkomt. Bij veel vacatures wordt ook gevraagd of je ook kan CNC-draaien. Een CNC-draaier maakt ook (eind)producten maar maakt die met een draaibank. Niet voor niets zie je dus in vacaturebanken de functietitel CNC-frezer/CNC-draaier voorbijkomen.  

Welke opleiding moet je volgen? 

Een goede voorbereiding op het beroep is de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde, aangevuld met een specifieke opleiding tot CNC-frezer. Toch is dat een mbo-opleiding niet persé noodzakelijk. Met een vooropleiding vmbo in combinatie met een cursus CNC frezen kan al de vliegende start van een loopbaan als CNC-frezer (of zelfs CNC-operator) betekenen.  

Wat verdien je als CNC-frezer?  

Een beginnende CNC-frezer verdient zo’n 2.300 euro bruto per maand. Ben je ervaren CNC-frezer dan verdien je maximaal zo’n 3.500 euro bruto per maand.  

In de serie Beroep onder de loep maak je kennis met allerlei soorten beroepen. Van assemblagemonteur tot groenvoorziener, van administratief medewerker tot heftruckchauffeur.   

Gerelateerde artikelen

Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Welke werkgever past bij mij?

Hoe weet je of een nieuwe werkgever bij je past?

Een baan zoeken is af en toe best een dingetje. Het is natuurlijk het beste als jíj en je nieuwe werkgever een uitstekend bij elkaar passen. Maar hoe weet je dat? Niets is leuker dan een baan waar leuk werk hebt én je het helemaal naar je zin hebt. Door je af te vragen of […]

Lees artikel