De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

14 juni, 2022
Hans Bossenbroek

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.  

Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die termen dat de freesmachine is computergestuurd. Nu deze term is uitgelegd is het tijd te verdiepen in het beroep zelf. Overigens zijn er niet alleen CNC-frezers, er zijn ook CNC-operators, CNC-draaiers, CNC-kotteraars en CNC-verspaners.  

Wat doet een CNC-frezer? 

Kunstenaar Michelangelo kreeg ooit eens de vraag hoe hij een paard maakte uit marmer. “Het paard zit er al in”, zei hij. “Ik hoef alleen nog maar het overtollig materiaal weg te hakken.” In zekere zin doet een CNC-frezer dit ook. Hij stopt materiaal in een machine (meestal ruwe stukken kunststof, metaal of hout) en programmeert de computer. De machine doet de rest van het werk: die haalt het overbodige materiaal weg tot het eindproduct eruit rolt. Vaak is dit een halffabricaat. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van machines of meubels. Soms zijn dat complexe werkstukken die met veel precisie worden gemaakt. Meestal werkt een CNC-frezer in de werkplaats.  

Concreet betekent het dat een CNC-frezer bezig met het instellen van programma’s (of het wijzigen ervan), het maken van een prototype of een proefexemplaar, de afwerking van producten en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Bekende machines waaraan CNC-frezers werken zijn Heidehain en Fanuc.  

Toch moet je weten dat je alleen aan het frezen bent, bijna niet meer voorkomt. Bij veel vacatures wordt ook gevraagd of je ook kan CNC-draaien. Een CNC-draaier maakt ook (eind)producten maar maakt die met een draaibank. Niet voor niets zie je dus in vacaturebanken de functietitel CNC-frezer/CNC-draaier voorbijkomen.  

Welke opleiding moet je volgen? 

Een goede voorbereiding op het beroep is de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde, aangevuld met een specifieke opleiding tot CNC-frezer. Toch is dat een mbo-opleiding niet persé noodzakelijk. Met een vooropleiding vmbo in combinatie met een cursus CNC frezen kan al de vliegende start van een loopbaan als CNC-frezer (of zelfs CNC-operator) betekenen.  

Wat verdien je als CNC-frezer?  

Een beginnende CNC-frezer verdient zo’n 2.300 euro bruto per maand. Ben je ervaren CNC-frezer dan verdien je maximaal zo’n 3.500 euro bruto per maand.  

In de serie Beroep onder de loep maak je kennis met allerlei soorten beroepen. Van assemblagemonteur tot groenvoorziener, van administratief medewerker tot heftruckchauffeur.   

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel