De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

14 juni, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.  

Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die termen dat de freesmachine is computergestuurd. Nu deze term is uitgelegd is het tijd te verdiepen in het beroep zelf. Overigens zijn er niet alleen CNC-frezers, er zijn ook CNC-operators, CNC-draaiers, CNC-kotteraars en CNC-verspaners.  

Wat doet een CNC-frezer? 

Kunstenaar Michelangelo kreeg ooit eens de vraag hoe hij een paard maakte uit marmer. “Het paard zit er al in”, zei hij. “Ik hoef alleen nog maar het overtollig materiaal weg te hakken.” In zekere zin doet een CNC-frezer dit ook. Hij stopt materiaal in een machine (meestal ruwe stukken kunststof, metaal of hout) en programmeert de computer. De machine doet de rest van het werk: die haalt het overbodige materiaal weg tot het eindproduct eruit rolt. Vaak is dit een halffabricaat. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van machines of meubels. Soms zijn dat complexe werkstukken die met veel precisie worden gemaakt. Meestal werkt een CNC-frezer in de werkplaats.  

Concreet betekent het dat een CNC-frezer bezig met het instellen van programma’s (of het wijzigen ervan), het maken van een prototype of een proefexemplaar, de afwerking van producten en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Bekende machines waaraan CNC-frezers werken zijn Heidehain en Fanuc.  

Toch moet je weten dat je alleen aan het frezen bent, bijna niet meer voorkomt. Bij veel vacatures wordt ook gevraagd of je ook kan CNC-draaien. Een CNC-draaier maakt ook (eind)producten maar maakt die met een draaibank. Niet voor niets zie je dus in vacaturebanken de functietitel CNC-frezer/CNC-draaier voorbijkomen.  

Welke opleiding moet je volgen? 

Een goede voorbereiding op het beroep is de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde, aangevuld met een specifieke opleiding tot CNC-frezer. Toch is dat een mbo-opleiding niet persé noodzakelijk. Met een vooropleiding vmbo in combinatie met een cursus CNC frezen kan al de vliegende start van een loopbaan als CNC-frezer (of zelfs CNC-operator) betekenen.  

Wat verdien je als CNC-frezer?  

Een beginnende CNC-frezer verdient zo’n 2.300 euro bruto per maand. Ben je ervaren CNC-frezer dan verdien je maximaal zo’n 3.500 euro bruto per maand.  

In de serie Beroep onder de loep maak je kennis met allerlei soorten beroepen. Van assemblagemonteur tot groenvoorziener, van administratief medewerker tot heftruckchauffeur.   

Gerelateerde artikelen

Wilco Oosterwijk is operator bij Snoei Prefab Buidlings

Bij Snoei Prefab Buildings zit operator Wilco helemaal op z’n plek

Of het nu gebogen golfplaten, koraalrode of blauwe golfplaten zijn. Wilco Oosterwijk, machineoperator bij Snoei Prefab Buildings in Krimpen aan den IJssel, produceert ze. Begin dit jaar begon hij in deze functie. “Deze baan is een schot in de roos.” Hij had het totaal niet naar zin in zijn vorige baan, zegt de 46-jarige Wilco. […]

Lees artikel
Mobeiele telefoon, waarom je altijd een recruiter moet terugbellen.

Gemiste oproep van een recruiter? Altijd slim om even terug te bellen

Stel, je staat in de paskamer net een broek te passen als je telefoon gaat. Een recruiter, zo blijkt na een check bij je gemiste oproepen. Toch maar even terugbellen. Altijd slim om te doen. Om maar met de deur in huis te vallen: ja, het is slim om terug te bellen als je een […]

Lees artikel
Op tijd komen op je werk.

Te laat komen op werk? Het is altijd beter als je op tijd komt

Een lekke band van je fiets, een trein die niet rijdt of een olifant die in de weg ligt. Er zijn veel redenen waarom je te laat kunt komen op je werk. Maar natuurlijk is het voor iedereen beter als je gewoon op tijd bent. Natuurlijk, er zijn geldige redenen waarom je een keertje (maar […]

Lees artikel