Blog

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

14 juni, 2022
Hans Bossenbroek

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.  

Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die termen dat de freesmachine is computergestuurd. Nu deze term is uitgelegd is het tijd te verdiepen in het beroep zelf. Overigens zijn er niet alleen CNC-frezers, er zijn ook CNC-operators, CNC-draaiers, CNC-kotteraars en CNC-verspaners.  

Wat doet een CNC-frezer? 

Kunstenaar Michelangelo kreeg ooit eens de vraag hoe hij een paard maakte uit marmer. “Het paard zit er al in”, zei hij. “Ik hoef alleen nog maar het overtollig materiaal weg te hakken.” In zekere zin doet een CNC-frezer dit ook. Hij stopt materiaal in een machine (meestal ruwe stukken kunststof, metaal of hout) en programmeert de computer. De machine doet de rest van het werk: die haalt het overbodige materiaal weg tot het eindproduct eruit rolt. Vaak is dit een halffabricaat. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van machines of meubels. Soms zijn dat complexe werkstukken die met veel precisie worden gemaakt. Meestal werkt een CNC-frezer in de werkplaats.  

Concreet betekent het dat een CNC-frezer bezig met het instellen van programma’s (of het wijzigen ervan), het maken van een prototype of een proefexemplaar, de afwerking van producten en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Bekende machines waaraan CNC-frezers werken zijn Heidehain en Fanuc.  

Toch moet je weten dat je alleen aan het frezen bent, bijna niet meer voorkomt. Bij veel vacatures wordt ook gevraagd of je ook kan CNC-draaien. Een CNC-draaier maakt ook (eind)producten maar maakt die met een draaibank. Niet voor niets zie je dus in vacaturebanken de functietitel CNC-frezer/CNC-draaier voorbijkomen.  

Welke opleiding moet je volgen? 

Een goede voorbereiding op het beroep is de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde, aangevuld met een specifieke opleiding tot CNC-frezer. Toch is dat een mbo-opleiding niet persé noodzakelijk. Met een vooropleiding vmbo in combinatie met een cursus CNC frezen kan al de vliegende start van een loopbaan als CNC-frezer (of zelfs CNC-operator) betekenen.  

Wat verdien je als CNC-frezer?  

Een beginnende CNC-frezer verdient zo’n 2.300 euro bruto per maand. Ben je ervaren CNC-frezer dan verdien je maximaal zo’n 3.500 euro bruto per maand.  

In de serie Beroep onder de loep maak je kennis met allerlei soorten beroepen. Van assemblagemonteur tot groenvoorziener, van administratief medewerker tot heftruckchauffeur.   

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel

Internationaal Vloerenlegger komt wereldwijd bij iedereen over de vloer 

Hard werken en ondertussen de wereld over reizen? Dat kan in de functie van Internationaal Vloerenlegger. “Het is bij uitstek een baan voor een reislustig persoon die graag de handen uit de mouwen steekt.”  Bij recruiter Lennart Visser moet je zijn als je informatie over deze functie wilt hebben. Hij werft geïnteresseerden en kan je […]

Lees artikel