De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Europese vakspecialisten krijgen door Zsofia nieuwe toekomst

16 juni, 2020

Iemand met een groot hart voor mensen. Zo mag je Zsofia Knoester-Nemeth van Intro EU Staffing gerust typeren. Al vijf jaar werft ze internationaal personeel voor Nederlandse ondernemingen. “Ik wil een brug slaan tussen bedrijven en kandidaten.”

Ze heeft een andere werkplek dan de meeste van haar collega’s. Die werken op Intro-vestigingen in de Randstad. Zsofia niet. Die werkt heel ergens anders. Namelijk op een kantoor dichtbij het centrum van de Roemeense stad Sfantu Georghe. Met de bedoeling om werknemers uit de Europese Unie te werven voor bedrijven in Nederland. Die staan om specialistische vakmensen te springen.

Of het nu om een timmerman, een engineer, een poedercoater, een lasser of een assemblagemonteur gaat, Zsofia weet ze te vinden. “Nederlandsen bedrijven hebben vaak een tekort aan uitvoerend technisch personeel. In Roemenië bezoek ik beurzen, plaats ik advertenties en spreek ik mensen om de juiste kandidaten voor openstaande functies te vinden. Heb ik iemand gevonden dan nodig ik diegene uit op kantoor om kennis te maken. Ook spreek ik door wat hij of zij precies wil. Ik leg dan uit welke carrière- en baankansen er zijn en wat voor leven ze in Nederland op kunnen bouwen.” 

Thuis voelen

Maar dat is nog maar het begin van het proces. Eenmaal overtuigd zien ze Zsofia vaak op Nederlandse bodem weer terug. “Om de maand ben ik hier om mensen goed verder te kunnen begeleiden. Ze komen bijvoorbeeld een contract ondertekenen of ik stel ze voor bij hun nieuwe werkgever.” 

De kandidaten begeleidt ze sowieso stap voor stap. Van de eerste intake tot begeleiding op de werkvloer. “Het belangrijkste vind ik dat ze zich thuis voelen in Nederland. Mensen blijven voor langere tijd hier werken. Vaak jaren. Ik bied hen hulp in hun moedertaal en laat ze cultuurverschillen zien.” 

Een mooi voorbeeld is het Roemeense echtpaar dat ze hielp. “Eerst heb ik de man geholpen aan een mooie baan als monteur. Ik heb herm geholpen met het zoeken van een huis, het aanvragen van een BSN-nummer, gezocht naar vervoer en hem uitleg gegeven hoe hij zich op de werkvloer moest gedragen. Een halfjaar later volgde zijn vrouw. Ook haar heb ik door zo’n proces heen geholpen. Nu staan ze op het punt om een huis te kopen en hier een stabiel bestaan op te bouwen.” 

Met haar werk wil de Hongaarse recruiter een brug slaan tussen culturen, bedrijven en kandidaten.  “Ik ken vaak de cultuur waar iemand vandaan komt en ken óók de Nederlandse cultuur van binnenuit. Daarom kan ik dingen die belangrijk zijn op de werkvloer goed uitleggen.” 

Passie 

Zsofia doet haar werk in ieder geval vol passie en overtuiging. “In de landen waar onze werknemers vandaan komen is er een hoge werkloosheid en zijn de omstandigheden niet zo goed als hier. Als ik iemand help aan een baan, help ik niet alleen die persoon. Maar ook misschien wel zijn vader, moeder, opa, oma of kind. Doordat hij werk heeft, is er misschien wél weer geld om naar de dokter te gaan of nieuwe schoenen te kopen.” Het leukste aan haar baan vindt Zsofia de samenwerking met mensen. “Ik houd ervan om voor hen problemen op te lossen en er voor hen te zijn. Ik doet dit werk uit liefde voor mijn medemens. Zodat zij een mooie toekomst tegemoet gaan.” 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel