De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Europese vakspecialisten krijgen door Zsofia nieuwe toekomst

16 juni, 2020

Iemand met een groot hart voor mensen. Zo mag je Zsofia Knoester-Nemeth van Intro EU Staffing gerust typeren. Al vijf jaar werft ze internationaal personeel voor Nederlandse ondernemingen. “Ik wil een brug slaan tussen bedrijven en kandidaten.”

Ze heeft een andere werkplek dan de meeste van haar collega’s. Die werken op Intro-vestigingen in de Randstad. Zsofia niet. Die werkt heel ergens anders. Namelijk op een kantoor dichtbij het centrum van de Roemeense stad Sfantu Georghe. Met de bedoeling om werknemers uit de Europese Unie te werven voor bedrijven in Nederland. Die staan om specialistische vakmensen te springen.

Of het nu om een timmerman, een engineer, een poedercoater, een lasser of een assemblagemonteur gaat, Zsofia weet ze te vinden. “Nederlandsen bedrijven hebben vaak een tekort aan uitvoerend technisch personeel. In Roemenië bezoek ik beurzen, plaats ik advertenties en spreek ik mensen om de juiste kandidaten voor openstaande functies te vinden. Heb ik iemand gevonden dan nodig ik diegene uit op kantoor om kennis te maken. Ook spreek ik door wat hij of zij precies wil. Ik leg dan uit welke carrière- en baankansen er zijn en wat voor leven ze in Nederland op kunnen bouwen.” 

Thuis voelen

Maar dat is nog maar het begin van het proces. Eenmaal overtuigd zien ze Zsofia vaak op Nederlandse bodem weer terug. “Om de maand ben ik hier om mensen goed verder te kunnen begeleiden. Ze komen bijvoorbeeld een contract ondertekenen of ik stel ze voor bij hun nieuwe werkgever.” 

De kandidaten begeleidt ze sowieso stap voor stap. Van de eerste intake tot begeleiding op de werkvloer. “Het belangrijkste vind ik dat ze zich thuis voelen in Nederland. Mensen blijven voor langere tijd hier werken. Vaak jaren. Ik bied hen hulp in hun moedertaal en laat ze cultuurverschillen zien.” 

Een mooi voorbeeld is het Roemeense echtpaar dat ze hielp. “Eerst heb ik de man geholpen aan een mooie baan als monteur. Ik heb herm geholpen met het zoeken van een huis, het aanvragen van een BSN-nummer, gezocht naar vervoer en hem uitleg gegeven hoe hij zich op de werkvloer moest gedragen. Een halfjaar later volgde zijn vrouw. Ook haar heb ik door zo’n proces heen geholpen. Nu staan ze op het punt om een huis te kopen en hier een stabiel bestaan op te bouwen.” 

Met haar werk wil de Hongaarse recruiter een brug slaan tussen culturen, bedrijven en kandidaten.  “Ik ken vaak de cultuur waar iemand vandaan komt en ken óók de Nederlandse cultuur van binnenuit. Daarom kan ik dingen die belangrijk zijn op de werkvloer goed uitleggen.” 

Passie 

Zsofia doet haar werk in ieder geval vol passie en overtuiging. “In de landen waar onze werknemers vandaan komen is er een hoge werkloosheid en zijn de omstandigheden niet zo goed als hier. Als ik iemand help aan een baan, help ik niet alleen die persoon. Maar ook misschien wel zijn vader, moeder, opa, oma of kind. Doordat hij werk heeft, is er misschien wél weer geld om naar de dokter te gaan of nieuwe schoenen te kopen.” Het leukste aan haar baan vindt Zsofia de samenwerking met mensen. “Ik houd ervan om voor hen problemen op te lossen en er voor hen te zijn. Ik doet dit werk uit liefde voor mijn medemens. Zodat zij een mooie toekomst tegemoet gaan.” 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.”  “Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n […]

Lees artikel

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel