Blog

Geen diploma en toch een betaalde baan? Ga leren als een malle

24 maart, 2020

Zonder opleiding toch een betaalde baan vinden? Het kan. Vraag het Johan Vermeulen maar. Hij is de man achter Intro Academy, een leerplatform dat Intro Personeel recent lanceerde. “Met de juiste motivatie kan je altijd werken.” 

Werk zonder opleiding

“Orderpicker, productiemedewerker, klantenservicemedewerker, montagemedewerker, tweede timmerman of grondwerker.” Johan somt de beroepen waar je zonder diploma aan de slag kan moeiteloos op. “Vaak zijn het ondersteunende beroepen in de bouw-, de GWW- of de groensector, maar ook in andere sectoren liggen kansen. In de praktijk zien we mensen die in een ondersteunende functie starten vaak doorgroeien naar een zelfstandige functie als vakman.” 

Als je de goede motivatie hebt, kan je altijd werken, stelt Johan. “Het zijn vaak banen waarbij een mentaliteit van ‘de handen uit de mouwen willen steken’ erg belangrijk is. Motivatie is altijd belangrijker een diploma.” 

Certificaat halen op je werk  

Toch blijkt in de praktijk dat mensen alsnog een diploma halen of een opleiding gaan volgen. “We zien vaak dat mensen in een ondersteunende functie starten en doorgroeien naar een functie als vakman.” Een diploma wordt dan ‘tussendoor’ behaald. “Soms moet je wel geaccrediteerd zijn voor een specifieke job”, legt Johan uit. “Je behaalt dan een certificaat, bijvoorbeeld voor de heftruck, het werken met gevaarlijke stoffen of een VCA, waardoor je aan de slag kan gaan.” 

“Het behalen van een opleiding laat meer zien dan vaardigheden in een bepaald vakgebied”, licht Johan verder toe. “Het toont iets aan over je doorzettingsvermogen en drive om te willen ontwikkelen. Meestal werkt dit versterkend. In de praktijk zien we dat de drive om te ontwikkelen leidt tot goede studieresultaten en andersom.” 

Werk en opleiding  

Ook bij Intro Personeel helpt graag mensen zonder opleiding of diploma verder. “We luisteren eerst naar wat je wilt en waar je talenten liggen. Sinds kort bieden we Intro Academy aan, een onlinebibliotheek aan met veel cursus- en trainingsmateriaal.” Op de website is een groot aanbod aan online leermogelijkheden te vinden. Niet alleen trainingen en cursussen, maar ook artikelen en filmpjes. “Door deze techniek, blended learning genoemd, hoef je niet in de schoolbanken te zitten. Overigens kan dat óók via Intro Academy. We zijn aangesloten bij een landelijke opleidders die klassikale trainingen en erkende opleidingen bieden. Wie via ons werkt, kan daar grotendeels gratis gebruik van maken. Zo kan je op basis van je behoeften op je eigen tempo en op je eigen apparaat aan jouw ontwikkeling werken. Kortom, ga leren als een malle. Zodat je jouw positie op het werk kunt versterken.” 

Wie ‘te weinig papieren’ heeft doet er goed aan om eens wat rond te vragen in eigen omgeving, zegt Johan. “Vraag eens aan iemand, liefst wat oudere mensen met wat levenservaring, wat voor werk ze goed bij je vinden passen. Kom dan eens bij ons langs voor een bak koffie. We helpen je graag in je zoektocht. Wie weet heb jij die nieuwe baan met ontwikkelmogelijkheden zo te pakken!” 

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.   Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel