De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Hoeveel vakantiedagen bij 40 uur?

17 oktober, 2023
Tom van Reeuwijk
Vakantiedagen opnemen en naar het zonnige zuiden.

Als je fulltime werkt, betekent dit doorgaans dat je 40 uur per week aan je baan besteedt. Naast je salaris krijgen we vaak te horen dat vakantiedagen een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Maar hoeveel vakantiedagen krijg je eigenlijk als je 40 uur per week werkt? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp, zodat je weet op hoeveel vakantiedagen je recht hebt.

 

De Wettelijke Norm in Nederland voor vakantiedagen

In Nederland is de wettelijke norm voor vakantiedagen vastgelegd in de Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag, ook wel de WMM genoemd. Volgens deze wet heb je recht op minimaal vier keer het aantal uren dat je per week werkt aan vakantiedagen. Voor iemand die 40 uur per week werkt, komt dit neer op minimaal 160 vakantie-uren per jaar. Dit staat gelijk aan 20 vakantiedagen als je uitgaat van 8-urige werkdagen. Dit is op fulltime basis 4 weken per jaar.

 

Het Uitgebreide Verlof

Naast de wettelijke vakantiedagen bieden veel werkgevers aanvullend verlof aan hun werknemers als secundaire arbeidsvoorwaarde. Dit kunnen extra vakantiedagen zijn of ADV (arbeidsduurverkorting) dagen. Het aantal en de voorwaarden kunnen variëren van werkgever tot werkgever. Een werkgever is niet verplicht extra vakantiedagen te geven aan de werknemers.

 

Berekening van Vakantiedagen

De exacte berekening van vakantiedagen kan ingewikkeld zijn, vooral als je parttime werkt, in ploegendienst bent, of in deeltijdse contracten werkt. Intro Personeel geeft graag enkele algemene richtlijnen voor het berekenen van vakantiedagen:

  • Wettelijke vakantiedagen: Dit zijn de vakantiedagen die je volgens de WMM krijgt, zoals eerder vermeld, minimaal vier keer het aantal gewerkte uren per week.
  • Bovenwettelijke vakantiedagen: Dit zijn extra vakantiedagen die je werkgever je kan aanbieden bovenop de wettelijke vakantiedagen.
  • ADV-dagen: Als je recht hebt op ADV-dagen, worden deze vaak apart berekend en verrekend.
  • Feestdagen: In sommige gevallen worden feestdagen ook beschouwd als vakantiedagen, en deze worden meestal door je werkgever bepaald. Dit hangt dus erg af van jouw functie en ook het bedrijf waar je werkt.

 

Vergeet niet om bij vragen of onduidelijkheden altijd contact op te nemen met je werkgever of de afdeling personeelszaken. Zo ben je goed geïnformeerd en kun je het maximale halen uit je vakantiedagen! Wil je graag passend advies over jouw vakantiedagen, neem gerust contact met ons op. Intro Personeel helpt je graag het maximale uit jouw vakantiedagen te halen.

Gerelateerde artikelen

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever als […]

Lees artikel

Leerling Operator Mike vindt het heerlijk om in de taartenbakkerij te werken

Mike van der Hulst is leerling operator bij een fabriek waar dagelijks ambachtelijke taarten worden gemaakt. Sinds ruim een jaar werkt hij er met veel plezier. “Ik vind het leuk om productief te zijn en lekker aan te pakken.”       Enthousiast over zijn functie bij de taartenfabriek in de Betuwe is de 23-jarige Mike zeker. […]

Lees artikel

Veelgestelde vragen over vakantiedagen

Voor iemand die 40 uur per week werkt, komt dit neer op minimaal 160 vakantie-uren per jaar. Daarbij kan altijd nog ADV-dagen, feestdagen of bovenwettelijke vakantiedagen bijkomen.

Voor iemand die 38 uur per week werkt, moeten de vakantiedagen worden uitgerekend. Je hebt recht op minimaal 4 keer het aantal uren per week, oftewel 38 x 4 = 152 uur, 19 dagen.

Voor iemand die 32 uur per week werkt, moeten de vakantiedagen worden uitgerekend. Je hebt recht op minimaal 4 keer het aantal uren per week, oftewel 32 x 4 = 128 uur, 16 dagen.