Blog

Je eerste werkdag: spannend, maar wees vooral jezelf

1 januari, 2020

Hoera, de eerste werkdag bij je nieuwe werkgever is aangebroken. Je hebt op een vacature gesolliciteerd en bent aangenomen. Een spannend moment omdat je niet goed weet wat er komen gaat. Maar hoe kom je goed beslagen ten ijs op deze dag? Mees van der Waal van Dijk, recruiter op de vestiging van Intro Personeel in Hardinxveld, weet het antwoord daarop.

Dat de eerste werkdag van je nieuwe baan een belangrijk moment in je carrière is, zal niemand betwijfelen. Er komt van alles op je af: de kennismaking met je nieuwe collega’s, de geschreven en ongeschreven regels op de werkvloer en je kersverse werkplek. Om maar wat voorbeelden te noemen. “Voor kandidaten is het inderdaad meestal een spannende dag. Mensen zijn vaak een beetje gestrest of gespannen,” beaamt Mees. “Logisch, want het is een nieuwe stap in de carrière of nieuwe fase in het leven van de kandidaat. Bovendien worden kandidaten ondergedompeld in een bad van informatie over het bedrijf en de uit te voeren taken. Je doet veel indrukken op tijdens zo’n dag.”

Goed voorbereid

Een goede voorbereiding is dan ook noodzakelijk volgens Mees. “Ik adviseer kandidaten om van tevoren de website van het bedrijf goed te bekijken. Typ in een zoekmachine op internet gewoon eens de bedrijfsnaam in. Zo kom je te weten op welke manier de onderneming in het nieuws is geweest. Je komt dan ook vaak te weten wie er werken en mogelijk zelfs wat je functie inhoudt. Werkgevers vinden het belangrijk dat nieuwe mensen goed voorbereid zijn. Kandidaten moeten weten waar ze terechtkomen.”

Mees heeft een goed voorbeeld bij de hand. “Een kandidaat ging als monteur aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Van tevoren had hij de website bekeken. Zo wist hij wat het bedrijf deed en wat voor gereedschappen ze gebruiken. Toen zijn leidinggevende vroeg of hij daar iets over kon vertellen, kon hij goed antwoord geven. Dat werd erg gewaardeerd.”

Op tijd

Wat als je eerste werkdag daadwerkelijk aanbreekt? “Zorg allereerst dat je op tijd en uitgeslapen bent. Het is ‘not done’ om te laat te zijn op je eerste werkdag. Dan laat je een totaal verkeerde indruk achter. Wees op tijd: een kwartier voor aanvang is een prima tijdstip. Kijk trouwens ook even op de website hoe je toekomstige collega’s gekleed zijn en stem je kledingkeuze daarop af. Lopen ze in een maatpak of in een overall?”

“Daarnaast: geef bij binnenkomst alle collega’s een stevige handdruk (red. uiteraard niet tijdens een pandemie) en stel je voor. Stel je leergierig op door de juiste, verdiepende vragen te stellen. Let wel op: bijdehante en betweterige mensen vallen niet goed in de smaak. De werkgever wil graag zijn kennis met jou delen.”

Een open werkhouding is volgens Mees eveneens van belang. “Een werkgever heeft jóu aangenomen omdat jij dé persoon bent die het team komt versterken. Jij beschikt over de kwaliteiten die zij zoeken en jij beschikt over de gevraagde competenties.”

Wees jezelf

De belangrijkste tip die de Hardinxveldse recruiter echter kan geven is om ‘gewoon’ jezelf te zijn. “Wees vooral wie je anders ook bent. Het is niet erg om aan te geven dat je het spannend vind. Collega’s hebben in hetzelfde schuitje gezeten.”

Tot slot: het is niet alleen voor de kersverse werknemer een spannende dag, zegt Mees. “Ook voor je leidinggevende en je nieuwe collega’s is het vaak spannend. Zij moeten jou de juiste informatie geven en een fijne eerste indruk van het bedrijf.”

Gerelateerde artikelen

Waarom je in 2023 een opleiding moet gaan volgen

 Het nieuwe jaar staat voor de deur. Nog even en het is 2023. Tijd om je goede voornemens weer van stal te halen. Wat dacht je van het volgen van een opleiding, training of cursus? Wij geven alvast wat redenen waarom.   Met het nieuwe jaar in zicht is het niet alleen goed om terug te […]

Lees artikel

Ashley bouwt luxe caravans: van chassis lassen tot plafondlampjes inbouwen

Tussen haar mannelijke collega’s werkt Ashley Schouten aan de bouw van luxe caravans. Als meubelmaker luxe caravans heeft ze een technisch beroep waar ze met volle teugen van geniet. “Als de caravan aan het eind van het proces de deur uit gaat, ben ik trots op de bijdrage die ik heb geleverd.” In de loods […]

Lees artikel

Liever buiten kantoortijd contact? Maak gerust een afspraak

Buiten normale kantooruren zijn onze recruiters regelmatig beschikbaar voor werkzoekenden en bedrijven. “Het doel is om mensen te spreken die overdag niet bereikbaar zijn. Mensen kunnen dus ook ’s avonds bij ons terecht.”  Bij de beroemde molens van Kinderdijk is de zon inmiddels achter de horizon gezakt. Binnen zijn enkele recruiters nog aan ’t werk. […]

Lees artikel