Blog

Je eerste werkdag: spannend, maar wees vooral jezelf

1 januari, 2020

Hoera, de eerste werkdag bij je nieuwe werkgever is aangebroken. Je hebt op een vacature gesolliciteerd en bent aangenomen. Een spannend moment omdat je niet goed weet wat er komen gaat. Maar hoe kom je goed beslagen ten ijs op deze dag? Mees van der Waal van Dijk, recruiter op de vestiging van Intro Personeel in Hardinxveld, weet het antwoord daarop.

Dat de eerste werkdag van je nieuwe baan een belangrijk moment in je carrière is, zal niemand betwijfelen. Er komt van alles op je af: de kennismaking met je nieuwe collega’s, de geschreven en ongeschreven regels op de werkvloer en je kersverse werkplek. Om maar wat voorbeelden te noemen. “Voor kandidaten is het inderdaad meestal een spannende dag. Mensen zijn vaak een beetje gestrest of gespannen,” beaamt Mees. “Logisch, want het is een nieuwe stap in de carrière of nieuwe fase in het leven van de kandidaat. Bovendien worden kandidaten ondergedompeld in een bad van informatie over het bedrijf en de uit te voeren taken. Je doet veel indrukken op tijdens zo’n dag.”

Goed voorbereid

Een goede voorbereiding is dan ook noodzakelijk volgens Mees. “Ik adviseer kandidaten om van tevoren de website van het bedrijf goed te bekijken. Typ in een zoekmachine op internet gewoon eens de bedrijfsnaam in. Zo kom je te weten op welke manier de onderneming in het nieuws is geweest. Je komt dan ook vaak te weten wie er werken en mogelijk zelfs wat je functie inhoudt. Werkgevers vinden het belangrijk dat nieuwe mensen goed voorbereid zijn. Kandidaten moeten weten waar ze terechtkomen.”

Mees heeft een goed voorbeeld bij de hand. “Een kandidaat ging als monteur aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Van tevoren had hij de website bekeken. Zo wist hij wat het bedrijf deed en wat voor gereedschappen ze gebruiken. Toen zijn leidinggevende vroeg of hij daar iets over kon vertellen, kon hij goed antwoord geven. Dat werd erg gewaardeerd.”

Op tijd

Wat als je eerste werkdag daadwerkelijk aanbreekt? “Zorg allereerst dat je op tijd en uitgeslapen bent. Het is ‘not done’ om te laat te zijn op je eerste werkdag. Dan laat je een totaal verkeerde indruk achter. Wees op tijd: een kwartier voor aanvang is een prima tijdstip. Kijk trouwens ook even op de website hoe je toekomstige collega’s gekleed zijn en stem je kledingkeuze daarop af. Lopen ze in een maatpak of in een overall?”

“Daarnaast: geef bij binnenkomst alle collega’s een stevige handdruk (red. uiteraard niet tijdens een pandemie) en stel je voor. Stel je leergierig op door de juiste, verdiepende vragen te stellen. Let wel op: bijdehante en betweterige mensen vallen niet goed in de smaak. De werkgever wil graag zijn kennis met jou delen.”

Een open werkhouding is volgens Mees eveneens van belang. “Een werkgever heeft jóu aangenomen omdat jij dé persoon bent die het team komt versterken. Jij beschikt over de kwaliteiten die zij zoeken en jij beschikt over de gevraagde competenties.”

Wees jezelf

De belangrijkste tip die de Hardinxveldse recruiter echter kan geven is om ‘gewoon’ jezelf te zijn. “Wees vooral wie je anders ook bent. Het is niet erg om aan te geven dat je het spannend vind. Collega’s hebben in hetzelfde schuitje gezeten.”

Tot slot: het is niet alleen voor de kersverse werknemer een spannende dag, zegt Mees. “Ook voor je leidinggevende en je nieuwe collega’s is het vaak spannend. Zij moeten jou de juiste informatie geven en een fijne eerste indruk van het bedrijf.”

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.   Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel