De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Je eerste werkdag: spannend, maar wees vooral jezelf

1 januari, 2020
Mees van der Waal van Dijk, recruiter bij Intro Personeel

Hoera, de eerste werkdag bij je nieuwe werkgever is aangebroken. Je hebt op een vacature gesolliciteerd en bent aangenomen. Een spannend moment omdat je niet goed weet wat er komen gaat. Maar hoe kom je goed beslagen ten ijs op deze dag? Mees van der Waal van Dijk, recruiter op de vestiging van Intro Personeel in Hardinxveld, weet het antwoord daarop.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is noodzakelijk volgens Mees. “Ik adviseer kandidaten om van tevoren de website van het bedrijf goed te bekijken. Typ in een zoekmachine op internet gewoon eens de bedrijfsnaam in. Zo kom je te weten op welke manier de onderneming in het nieuws is geweest. Je komt dan ook vaak te weten wie er werken en mogelijk zelfs wat je functie inhoudt. Werkgevers vinden het belangrijk dat nieuwe mensen goed voorbereid zijn. Kandidaten moeten weten waar ze terechtkomen.”

Mees heeft een goed voorbeeld bij de hand. “Een kandidaat ging als monteur aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Van tevoren had hij de website bekeken. Zo wist hij wat het bedrijf deed en wat voor gereedschappen ze gebruiken. Toen zijn leidinggevende vroeg of hij daar iets over kon vertellen, kon hij goed antwoord geven. Dat werd erg gewaardeerd.”

2. Kom op tijd

Wat als je eerste werkdag daadwerkelijk aanbreekt? “Zorg allereerst dat je op tijd en uitgeslapen bent. Het is ‘not done’ om te laat te zijn op je eerste werkdag. Dan laat je een totaal verkeerde indruk achter. Wees op tijd: een kwartier voor aanvang is een prima tijdstip. Kijk trouwens ook even op de website hoe je toekomstige collega’s gekleed zijn en stem je kledingkeuze daarop af. Lopen ze in een maatpak of in een overall?”

“Daarnaast: geef bij binnenkomst alle collega’s een stevige handdruk en stel je voor. Stel je leergierig op door de juiste, verdiepende vragen te stellen. Let wel op: bijdehante en betweterige mensen vallen niet goed in de smaak. De werkgever wil graag zijn kennis met jou delen.”

Een open werkhouding is volgens Mees eveneens van belang. “Een werkgever heeft jou aangenomen omdat jij dé persoon bent die het team komt versterken. Jij beschikt over de kwaliteiten die zij zoeken en jij beschikt over de gevraagde competenties.”

3. Blijf jezelf

De belangrijkste tip die de Hardinxveldse recruiter echter kan geven is om ‘gewoon’ jezelf te zijn. “Wees vooral wie je anders ook bent. Het is niet erg om aan te geven dat je het spannend vind. Collega’s hebben in hetzelfde schuitje gezeten.”

Tot slot: het is niet alleen voor de nieuwe werknemer een spannende dag, zegt Mees. “Ook voor je leidinggevende en je nieuwe collega’s is het vaak spannend. Zij moeten jou de juiste informatie en een fijne eerste indruk van het bedrijf geven.”

Gerelateerde artikelen

Wilco Oosterwijk is operator bij Snoei Prefab Buidlings

Bij Snoei Prefab Buildings zit operator Wilco helemaal op z’n plek

Of het nu gebogen golfplaten, koraalrode of blauwe golfplaten zijn. Wilco Oosterwijk, machineoperator bij Snoei Prefab Buildings in Krimpen aan den IJssel, produceert ze. Begin dit jaar begon hij in deze functie. “Deze baan is een schot in de roos.” Hij had het totaal niet naar zin in zijn vorige baan, zegt de 46-jarige Wilco. […]

Lees artikel
Mobeiele telefoon, waarom je altijd een recruiter moet terugbellen.

Gemiste oproep van een recruiter? Altijd slim om even terug te bellen

Stel, je staat in de paskamer net een broek te passen als je telefoon gaat. Een recruiter, zo blijkt na een check bij je gemiste oproepen. Toch maar even terugbellen. Altijd slim om te doen. Om maar met de deur in huis te vallen: ja, het is slim om terug te bellen als je een […]

Lees artikel
Op tijd komen op je werk.

Te laat komen op werk? Het is altijd beter als je op tijd komt

Een lekke band van je fiets, een trein die niet rijdt of een olifant die in de weg ligt. Er zijn veel redenen waarom je te laat kunt komen op je werk. Maar natuurlijk is het voor iedereen beter als je gewoon op tijd bent. Natuurlijk, er zijn geldige redenen waarom je een keertje (maar […]

Lees artikel