De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Monteur Xander rijdt van storing naar storing

15 juni, 2020

Uit het niets kan een boormeester bellen met een storing aan een boorinstallatie. Dan twijfelt pompmonteur Xander Hageman (22) geen moment en springt hij in de auto naar zijn collega. Of het nu in Antwerpen is of in Enschede. “De vrijheid die bij mijn beroep hoort is fantastisch.” 

De Oostvoornse monteur heeft vandaag een rustig dagje. Er is nog geen melding binnengekomen. Hij is lekker aan een bemalingspomp aan ‘t sleutelen op het terrein van zijn werkgever, Tjaden in Heerjansdam. Binnen in de kantine legt de gepassioneerde technicus graag de ins en out van zijn beroep uit.  

Wat doe je precies voor werk? 

“Als pompmonteur word ik ingezet bij storingen bij brombemalingspompen of boorinstallaties. Meestal werken we daarmee op nieuwbouwprojecten. Als er iets misgaat, krijg ik een telefoontje van de boormeester. Ik ga dan direct op pad om de storing op te lossen. Met de Ford-terreinwagen van de zaak rijd ik dan naar de projecten in heel Nederland en België.  Vorige week had ik bijvoorbeeld een hele drukke week: ik zat in Antwerpen, Vlissingen, Terneuzen, Puttershoek en Emmen. De helft van de tijd ben ik sowieso op pad, de andere helft werk ik in de werkplaats. Ik ben trouwens niet alleen maar bezig met storingen, maar ook met preventief onderhoud.”  

Hoe ziet een werkdag eruit?  

“Ik begin meestal om zeven uur ‘s ochtends en ga door tot ‘s middags drie. Maar als het druk is, kan het ook zomaar uitlopen. Heel soms gebeurt het dat ook dat ik in het weekend onverwachts een storing moet oplossen. Dat vind ik niet erg, ik heb het heel erg naar mijn zin in deze baan.” 

Wat is er dan zo leuk aan je baan? 

“De vrijheid. Je weet eigenlijk nooit hoe een dag verloopt. Het ene moment ben je bezig met een reparatie van een pomp in de werkplaats, het volgende moment zit je in de auto naar een spoedklus. Ook vind ik het erg leuk op oplossingsgericht bezig te zijn. Het is altijd fijn als je een storing weer hebt verholpen. En ook niet te vergeten als ik overwerk wordt er goed voor me gezorgd. Meestal laten we lekker pizza bezorgen op kosten van de baas. Bij mooi weer eten we de maaltijd lekker op aan de waterkant. Aan de achterkant bij ons bedrijf loopt de Oude Maas. Heerlijk in het zonnetje!” 

Over welke eigenschappen moet je beschikken als pompmonteur? 

“Als monteur moet je oplossend kunnen denken, je moet immers de techniek weer aan de praat krijgen.  Verder moet je technisch inzicht en kennis hebben van hydrauliek, pneumatiek en elektrotechniek hebben. Je krijgt er allemaal mee te maken. Ook moet je flexibel zijn. Bovendien moet je over sociale vaardigheden beschikken, je bent soms ook in gesprek met klanten en leveranciers.” 

Hoe heb je jezelf verder ontwikkeld? 

“Ik kwam driekwart jaar geleden binnen als tankwagenchauffeur en heb hier zelfs mijn BE-rijbewijs gehaald. Maar ik ben maar een poosje chauffeur geweest. Op een gegeven moment werd ik steeds vaker gevraagd of ik storingen aan boorwagens en pompinstallaties kon oplossen. Ik moest wel even schakelen. Op mijn opleiding als dieselmonteur had ik alles gehad over 12-cilindermotoren, nu moest ik opeens met een 1-cilindermotor gaan werken. Maar het was geen probleem. Geef me twee dagen en dan heb ik dat ook onder de knie.” 

Hoe zie je de toekomst? 

“Ik wil me graag nog verder ontwikkelen. Ik wil in ieder geval niet achter een bureau terechtkomen. Maar lekker met machines en techniek bezig zijn. Wie weet word ik nog wel eens meewerkend voorman. Een beetje leidinggeven ligt me wel en de kennis heb ik inmiddels wel in huis.” 

Dit is deel 4 in de serie Mijn Beroep. In deze serie vertellen door Intro geplaatste werknemers hoe ze tot bloei komen in hun beroep.   

 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel