De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Monteur Xander rijdt van storing naar storing

15 juni, 2020

Uit het niets kan een boormeester bellen met een storing aan een boorinstallatie. Dan twijfelt pompmonteur Xander Hageman (22) geen moment en springt hij in de auto naar zijn collega. Of het nu in Antwerpen is of in Enschede. “De vrijheid die bij mijn beroep hoort is fantastisch.” 

De Oostvoornse monteur heeft vandaag een rustig dagje. Er is nog geen melding binnengekomen. Hij is lekker aan een bemalingspomp aan ‘t sleutelen op het terrein van zijn werkgever, Tjaden in Heerjansdam. Binnen in de kantine legt de gepassioneerde technicus graag de ins en out van zijn beroep uit.  

Wat doe je precies voor werk? 

“Als pompmonteur word ik ingezet bij storingen bij brombemalingspompen of boorinstallaties. Meestal werken we daarmee op nieuwbouwprojecten. Als er iets misgaat, krijg ik een telefoontje van de boormeester. Ik ga dan direct op pad om de storing op te lossen. Met de Ford-terreinwagen van de zaak rijd ik dan naar de projecten in heel Nederland en België.  Vorige week had ik bijvoorbeeld een hele drukke week: ik zat in Antwerpen, Vlissingen, Terneuzen, Puttershoek en Emmen. De helft van de tijd ben ik sowieso op pad, de andere helft werk ik in de werkplaats. Ik ben trouwens niet alleen maar bezig met storingen, maar ook met preventief onderhoud.”  

Hoe ziet een werkdag eruit?  

“Ik begin meestal om zeven uur ‘s ochtends en ga door tot ‘s middags drie. Maar als het druk is, kan het ook zomaar uitlopen. Heel soms gebeurt het dat ook dat ik in het weekend onverwachts een storing moet oplossen. Dat vind ik niet erg, ik heb het heel erg naar mijn zin in deze baan.” 

Wat is er dan zo leuk aan je baan? 

“De vrijheid. Je weet eigenlijk nooit hoe een dag verloopt. Het ene moment ben je bezig met een reparatie van een pomp in de werkplaats, het volgende moment zit je in de auto naar een spoedklus. Ook vind ik het erg leuk op oplossingsgericht bezig te zijn. Het is altijd fijn als je een storing weer hebt verholpen. En ook niet te vergeten als ik overwerk wordt er goed voor me gezorgd. Meestal laten we lekker pizza bezorgen op kosten van de baas. Bij mooi weer eten we de maaltijd lekker op aan de waterkant. Aan de achterkant bij ons bedrijf loopt de Oude Maas. Heerlijk in het zonnetje!” 

Over welke eigenschappen moet je beschikken als pompmonteur? 

“Als monteur moet je oplossend kunnen denken, je moet immers de techniek weer aan de praat krijgen.  Verder moet je technisch inzicht en kennis hebben van hydrauliek, pneumatiek en elektrotechniek hebben. Je krijgt er allemaal mee te maken. Ook moet je flexibel zijn. Bovendien moet je over sociale vaardigheden beschikken, je bent soms ook in gesprek met klanten en leveranciers.” 

Hoe heb je jezelf verder ontwikkeld? 

“Ik kwam driekwart jaar geleden binnen als tankwagenchauffeur en heb hier zelfs mijn BE-rijbewijs gehaald. Maar ik ben maar een poosje chauffeur geweest. Op een gegeven moment werd ik steeds vaker gevraagd of ik storingen aan boorwagens en pompinstallaties kon oplossen. Ik moest wel even schakelen. Op mijn opleiding als dieselmonteur had ik alles gehad over 12-cilindermotoren, nu moest ik opeens met een 1-cilindermotor gaan werken. Maar het was geen probleem. Geef me twee dagen en dan heb ik dat ook onder de knie.” 

Hoe zie je de toekomst? 

“Ik wil me graag nog verder ontwikkelen. Ik wil in ieder geval niet achter een bureau terechtkomen. Maar lekker met machines en techniek bezig zijn. Wie weet word ik nog wel eens meewerkend voorman. Een beetje leidinggeven ligt me wel en de kennis heb ik inmiddels wel in huis.” 

Dit is deel 4 in de serie Mijn Beroep. In deze serie vertellen door Intro geplaatste werknemers hoe ze tot bloei komen in hun beroep.   

 

Gerelateerde artikelen

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel

Assistent Projectmanager Windmolens zorgt dat transport windturbines goed is geregeld

Of het nu gaat om het transport van 11 windturbines naar Flevoland of om het vervoer van een onderdeel van een windmolen naar Frankrijk. Als Assistent Projectmanager regel jij dat het transport van A tot Z wordt geregeld. “Je hebt in deze baan een spilfunctie waarin je oog hebt voor veiligheid en klant.” Wie je […]

Lees artikel