Blog

Navigeren en communiceren

1 januari, 2018

In de wereldberoemde Rotterdamse haven, pal naast de Maas, bevindt zich Alphatron Marine. Het oer-Rotterdamse bedrijf is wereldwijd actief als importeur, leverancier, installateur en serviceverlener van navigatie- en communicatieapparatuur aan boord van schepen. De nuchtere organisatie begon zo’n 30 jaar geleden als klein familiebedrijf, maar is, doordat ze is overgenomen door JRC, inmiddels beursgenoteerd in het grote Japan. Op het Rotterdamse kantoor met uitzicht op de drukbevaren Maas werken inmiddels zo’n 190 personen. We spreken hier met HR-manager Karin Hoogendam.

Professionalisering

Karin startte drie jaar geleden bij Alphatron Marine, als leidinggevende van een team van inmiddels drie personen. De secretariële afdeling neemt daarnaast een deel van de personeels- en salarisadministratie voor haar rekening. In de afgelopen jaren is de HR-afdeling van Alphatron Marine flink veranderd. Er heeft een professionaliseringsslag plaatsgevonden, waardoor de afdeling niet alleen operationele werkzaamheden uitvoert, maar ook beleidsmatig en strategisch deels het roer van de organisatie in handen heeft.

Uitdagingen

“Wij staan voor verschillende uitdagingen op personeelsgebied,” aldus Karin. “Het binnenhalen van de juiste mensen is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. Doordat we buiten de maritieme sector geen grote naamsbekendheid hebben, komen kandidaten niet zomaar binnenvaren. De aantrekkende arbeidsmarkt werkt hier niet aan mee. Er is veel concurrentie, met name op technisch vlak. Daarnaast is de drive van de nieuwe generatie een uitdaging. De jongere medewerkers blijven vaak niet meer, zoals vroeger, zomaar 30 jaar bij dezelfde werkgever in dienst. Je moet er dus wel wat voor doen om ze binnen te houden. Alphatron Marine is een zeer dynamisch bedrijf met volop ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden, maar deze zijn niet altijd voorspelbaar. Dat is soms lastig te verkopen aan jonge kandidaten die concrete toekomstmogelijkheden willen zien.”

Partnerschap

“Inmiddels doen we alweer een aantal jaar zaken met Intro Personeel. Door de nauwe samenwerking weten zij precies welk soort mensen wij zoeken. Als Intro aangeeft een goede kandidaat voor ons te hebben gevonden, kunnen we er inmiddels bijna blind op varen dat het om iemand gaat die als persoon bij Alphatron Marine past. We hebben al heel wat vacatures succesvol kunnen invullen door plaatsingen van Intro Personeel en momenteel blijft dat aantal oplopen. Wij zien de samenwerking met Intro echt als een partnerschap. Intro levert niet alleen de juiste kandidaten maar denkt ook actief met ons mee. Bijvoorbeeld over het soort dienstverband of het salaris wat we een kandidaat kunnen bieden. Door de directe communicatie weten we altijd wat we aan elkaar hebben, en kunnen we een stabiele koers varen.”

Meerwaarde

“Ik zou Intro Personeel zeker aanbevelen! Ik kan geen enkele reden bedenken om dit niet te doen, omdat ik de samenwerking altijd als zeer positief heb ervaren. Intro Personeel handelt anders dan andere arbeidsbemiddelingsbureaus. Doordat zij oprecht geïnteresseerd is in onze organisatie weet ze de juiste match te maken. Die interesse blijkt bijvoorbeeld duidelijk uit het feit dat Walter van Intro meeloopt op de afdeling, om zicht te krijgen op de werkzaamheden en de werkzame personen. Daarnaast is de relatie stabiel, doordat we een vaste contactpersoon hebben. Ook de manier waarop deze actief meedenkt met de ontwikkelingen binnen Alphatron Marine is niet standaard. Dit geeft Intro veel meerwaarde ten opzichte van ander bureaus. Dat ik Intro Personeel bij anderen aanbeveel, staat daarom als een paal boven water.”

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.   Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel