De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Pauze, wanneer heb je er recht op?

19 januari, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Een lekker broodje in de pauze is altijd lekker.

Even je werk onderbreken en ‘een bakkie doen’. Welke werknemer doet het niet? Het is niet alleen nuttig en gezond, maar zelfs wettelijk verplicht. Alle reden dus om (de regels rond) pauzes eens goed onder de loep te nemen.  

Zoek je het woord ‘pauze’ op in Nederlands bekendste woordenboek, de dikke Van Dale, dan is dit één van de betekenissen: (kortere of langere) rustpoos tijdens het werk, een uitvoering enz. En daarmee slaat het woordenboek natuurlijk de spijker op de kop. Pauze nemen is, als het gaat over werk, uitrusten van de werkzaamheden waar je op dat moment mee bezig bent. Om daarna met nieuwe energie weer verder te werken.  

Of je nu een kantoorbaan hebt of je loopt hard te buffelen in de buitenlucht, zonder pauzes kom je de werkdag niet door. Uit onderzoeken blijkt dat pauzes – in welke vorm dan ook – effect hebben op de productiviteit. Wie even zijn focus veranderd, is daarna productiever.  

Arbeidstijdenwet voor pauze

Pauzes zijn niet alleen nuttig en nodig, maar ook vastgelegd in de Nederlandse wet. Zo probeert de overheid misbruik tegen te gaan en te regelen dat iedere werknemer in Nederland voldoende rust heeft tijdens het werk.  

Dit is zoals pauze in de Arbeidstijdenwet staat vermeld:  

Bij > 5,5 uur arbeid per dienst 30 minuten (eventueel 2 x 15 minuten)  

Bij > 10 uur arbeid per dienst 45 minuten (eventueel 3 x 15 minuten)  

Jouw werkgever mag natuurlijk zelf de pauzetijden vaststellen, maar daarbij moet ‘ie zich wel aan bovenstaande regels houden. Het zijn dus tijden waarop je minimaal pauze moet houden.  

Voor meer informatie, kijk eens op de website van de Rijksoverheid

Ben je jonger dan 18 jaar dan gelden er strengere regels. Bij een dienst van 4,5 uur hebben jongeren recht op een half uur pauze.  

Rookpauze  

Overigens is het goed te beseffen dat er uitzonderingen zijn. Wie in een winkel werkt, zal waarschijnlijk eerst de klanten goed moeten helpen voordat je pauze kan nemen. Ook belangrijk: een rookpauze is geen officiële pauze, die moet je gegund worden door je werkgever. Als je een kop koffie haalt of naar het toilet gaat valt dat gewoon onder werktijd. Het stelt je immers in staat om goed te kunnen functioneren.  

Samengevat: je werkgever is verplicht de pauzetijden aan te houden die wettelijk verplicht zijn en in de Arbeidstijdenwet staan. Alles wat daar buiten valt, wordt puur door je werkgever gegunt. Het is goed dat te beseffen, als je buiten een sigaretje opsteekt of bij het koffiezetapparaat een praatje maakt met een collega.  

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze recruiters

 

Gerelateerde artikelen

Een foto van de Italiaanse kust gedurende de zomer.

Vakantiegeld 2024: Belasting, Bruto/Netto en AOW

Vakantiegeld 2024 is een belangrijk extraatje waar veel Nederlanders elk jaar naar uitkijken. Het biedt de mogelijkheid om een vakantie te boeken, spaargeld aan te vullen of andere uitgaven te dekken. In 2024 zijn er een aantal veranderingen en belangrijke aandachtspunten rondom vakantiegeld die je niet mag missen. In deze blog behandelen we alles wat […]

Lees artikel
Een witte man schrijft en CV op zijn laptop op kantoor met een uitzicht op de erasmus brug en de hoofbouw van Rotterdam.

Creëer het Perfecte CV: Tips, Voorbeelden en Handige Adviezen

Een goed CV is essentieel voor het vinden van een baan. Het biedt werkgevers een eerste indruk van jouw kwalificaties, ervaring en persoonlijkheid. In deze blog bespreken we hoe je een CV kunt maken dat je kansen op succes vergroot.   Waarom een Sterk CV Belangrijk is Een CV is meer dan een lijst van […]

Lees artikel

Een open sollicitatie: Voorbeeld en stappenplan

Een open sollicitatie kan de sleutel zijn tot die droombaan waar u al zo lang naar zoekt. Maar wat is een open sollicitatie eigenlijk? En hoe schrijf je er een? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over open sollicitaties. 1. Wat is een open sollicitatie? Een open sollicitatie is een brief of […]

Lees artikel