De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Pauze, wanneer heb je er recht op?

19 januari, 2023
Hans Bossenbroek

Even je werk onderbreken en ‘een bakkie doen’. Welke werknemer doet het niet? Het is niet alleen nuttig en gezond, maar zelfs wettelijk verplicht. Alle reden dus om (de regels rond) pauzes eens goed onder de loep te nemen.  

Zoek je het woord ‘pauze’ op in Nederlands bekendste woordenboek, de dikke Van Dale, dan is dit één van de betekenissen: (kortere of langere) rustpoos tijdens het werk, een uitvoering enz. En daarmee slaat het woordenboek natuurlijk de spijker op de kop. Pauze nemen is, als het gaat over werk, uitrusten van de werkzaamheden waar je op dat moment mee bezig bent. Om daarna met nieuwe energie weer verder te werken.  

Of je nu een kantoorbaan hebt of je loopt hard te buffelen in de buitenlucht, zonder pauzes kom je de werkdag niet door. Uit onderzoeken blijkt dat pauzes – in welke vorm dan ook – effect hebben op de productiviteit. Wie even zijn focus veranderd, is daarna productiever.  

Arbeidstijdenwet  

Pauzes zijn niet alleen nuttig en nodig, maar ook vastgelegd in de Nederlandse wet. Zo probeert de overheid misbruik tegen te gaan en te regelen dat iedere werknemer in Nederland voldoende rust heeft tijdens het werk.  

Dit is zoals pauze in de Arbeidstijdenwet staat vermeld:  

Bij > 5,5 uur arbeid per dienst 30 minuten (eventueel 2 x 15 minuten)  

Bij > 10 uur arbeid per dienst 45 minuten (eventueel 3 x 15 minuten)  

Jouw werkgever mag natuurlijk zelf de pauzetijden vaststellen, maar daarbij moet ‘ie zich wel aan bovenstaande regels houden. Het zijn dus tijden waarop je minimaal pauze moet houden.  

Voor meer informatie, kijk eens op de website van de Rijksoverheid

Ben je jonger dan 18 jaar dan gelden er strengere regels. Bij een dienst van 4,5 uur hebben jongeren recht op een half uur pauze.  

Rookpauze  

Overigens is het goed te beseffen dat er uitzonderingen zijn. Wie in een winkel werkt, zal waarschijnlijk eerst de klanten goed moeten helpen voordat je pauze kan nemen. Ook belangrijk: een rookpauze is geen officiële pauze, die moet je gegund worden door je werkgever. Als je een kop koffie haalt of naar het toilet gaat valt dat gewoon onder werktijd. Het stelt je immers in staat om goed te kunnen functioneren.  

Samengevat: je werkgever is verplicht de pauzetijden aan te houden die wettelijk verplicht zijn en in de Arbeidstijdenwet staan. Alles wat daar buiten valt, wordt puur door je werkgever gegunt. Het is goed dat te beseffen, als je buiten een sigaretje opsteekt of bij het koffiezetapparaat een praatje maakt met een collega.  

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze recruiters

 

Gerelateerde artikelen

Wat is een modaal inkomen in 2023?

Het praten over inkomen is vaak een taboe in de Nederlandse samenleving. Intro Personeel vindt het belangrijk om iedereen te vertellen over het modaal inkomen van 2023. Als wij open zijn over de salarissen, ontstaat er meer gelijkheid onder de werknemers. Dit vinden wij van Intro Personeel erg belangrijk. Grote kans namelijk dat je niet […]

Lees artikel

Hoe jij kan profiteren van het personeelstekort

Welk beroep je ook hebt tegenwoordig, er is vrijwel zeker een grote vraag naar personeel in jouw sector. Daar kan jij, als werkzoekende, van profiteren, Maar hoe doe je dat? Of je nu monteur, hovenier, loodgieter of commercieel medewerkers bent. In alle beroepen zijn er vandaag de dag te weinig of nauwelijks mensen beschikbaar. Dat […]

Lees artikel

Waarom het belangrijk is om werk te hebben

Het is net geen basisbehoefte in het leven. Maar het is wel enorm belangrijk om werk of een baan te hebben. Waarom is het zo belangrijk dat je iets te doen hebt waar je helemaal blij van wordt? Maar liefst iets meer dan 73 procent van de bevolking (mensen van 15 tot 75 jaar) heeft […]

Lees artikel