De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Restaurantkok Luti is nu groenvoorziener

12 april, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Bezig met het graaien van het gras met een maaier.

Door de pandemie kwam kok Luti Winklaar zonder werk te zitten. Hij maakte een carrièreswitch: sinds dit voorjaar werkt hij in de groenvoorziening. “In de weekenden ben ik nu lekker vrij.” 

In een nieuwbouwwijk in het Brabantse dorp Sleeuwijk zijn de hoveniers en groenvoorzieners van groenbedrijf Idverde hard aan ’t werk. In weer en wind. Een gure voorjaarswind waait door de bomen. Voor de mannen in de oranje werkhesjes en stevige laarzen is het geen enkel probleem. Zij werken gestaag door.  

De 25-jarige Luti Winklaar is één van die groenvoorzieners. Nog even en zijn werkdag zit erop. Rond half acht is hij samen met drie collega’s begonnen in de nieuwbouwwijk. “Meestal werken we in de regio Rotterdam”, zegt Luti terwijl hij zijn schep aan de kant zet. “Vaak in het havengebied. Maar vandaag moeten we hier in Brabant deze heg verplaatsen. Daar zijn we tot een uur of drie mee bezig. Gelukkig is het weer nu een beetje opgeknapt, maar vanochtend stonden we te buffelen in de regen. Maar ja, dat hoort erbij. Als het zonnetje lekker schijnt werken we ook buiten.” 

Pandemie  

Zijn nieuwe baan in het groen is totaal wat anders dan de Rotterdammer eerder deed. Toen werkte hij als kok bij verschillende restaurants. Tot de pandemie uitbrak. “Door de crisis werd mijn contract helaas niet verlengd. Uiteindelijk kwam ik bij Intro terecht. Ik kwam met Harmen in gesprek. Na een week kon ik al beginnen in deze baan.” 

Het verschil met zijn vorige werk als kok is groot, zegt Luti. “Natuurlijk werk ik nu buiten. Ik heb nu andere werkzaamheden als schoffelen en snoeien. De voordelen zijn dat ik minder stress ervaar en in de weekenden ben ik lekker vrij. Eigenlijk is er maar één nadeel: dat is dat je ook buiten moet werken als het een keertje regent.” 

Bosmaaier 

Hij heeft al het nodige geleerd in zijn baan. “Mijn collega’s hebben mij goed geholpen om het vak te leren. Bovendien heb ik onlangs een training bosmaaien gedaan. Tijdens die cursus van één dag heb ik geleerd hoe ik met de bosmaaier om moet gaan. Sindsdien mag ik ook bosmaaiwerkzaamheden doen. Volgende week ga ik ’s nachts langs de snelweg maaiwerkzaamheden verrichten.” 

De toekomst ziet hij zonnig in. “Ik wil zeker groenvoorziener blijven. Soms mis ik de keuken nog wel een beetje en met mijn koksopleiding kan ik nu niks doen. Maar ik heb nu een prachtige baan die me goed bevalt. Ik sta er zeker voor open om nog verder door te groeien. Een baan als voorman bijvoorbeeld lijkt me leuk. Wie weet komt er een mogelijkheid om verder door te groeien.”   

Gerelateerde artikelen

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel
Coen van Beek op doel tijdens Intro Cup 2024

Klop-Goodweek prolongeert Intro Cup

De 13e editie van de jaarlijkse Intro Cup is vrijdag gewonnen door Klop-Goodweek. In de finale versloegen de voetballers het team van Cartec met 2-0. Maar liefst 28 teams deden mee aan het toernooi. Na een spannende strijd won hetzelfde voetbalteam als vorig jaar ( in 2023 spelend onder de naam Klop-Edu). De voetballers van […]

Lees artikel
Apeluier koek uit IJsselstein

Werken in IJsselstein: van Apenluiers tot Gerbrandytoren

IJsselstein is een stadje in de provincie Utrecht met bijna 35.000 inwoners. Er zijn goede redenen om in deze stad te werken. Wie weet eet jij binnenkort een lekkere Apenluier of kan je op de fiets naar je werk. • Ze hebben heerlijke apenluiers (of apenluiders) Wie toe is aan wat lekkers in de pauze […]

Lees artikel