De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Restaurantkok Luti is nu groenvoorziener

12 april, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Bezig met het graaien van het gras met een maaier.

Door de pandemie kwam kok Luti Winklaar zonder werk te zitten. Hij maakte een carrièreswitch: sinds dit voorjaar werkt hij in de groenvoorziening. “In de weekenden ben ik nu lekker vrij.” 

In een nieuwbouwwijk in het Brabantse dorp Sleeuwijk zijn de hoveniers en groenvoorzieners van groenbedrijf Idverde hard aan ’t werk. In weer en wind. Een gure voorjaarswind waait door de bomen. Voor de mannen in de oranje werkhesjes en stevige laarzen is het geen enkel probleem. Zij werken gestaag door.  

De 25-jarige Luti Winklaar is één van die groenvoorzieners. Nog even en zijn werkdag zit erop. Rond half acht is hij samen met drie collega’s begonnen in de nieuwbouwwijk. “Meestal werken we in de regio Rotterdam”, zegt Luti terwijl hij zijn schep aan de kant zet. “Vaak in het havengebied. Maar vandaag moeten we hier in Brabant deze heg verplaatsen. Daar zijn we tot een uur of drie mee bezig. Gelukkig is het weer nu een beetje opgeknapt, maar vanochtend stonden we te buffelen in de regen. Maar ja, dat hoort erbij. Als het zonnetje lekker schijnt werken we ook buiten.” 

Pandemie  

Zijn nieuwe baan in het groen is totaal wat anders dan de Rotterdammer eerder deed. Toen werkte hij als kok bij verschillende restaurants. Tot de pandemie uitbrak. “Door de crisis werd mijn contract helaas niet verlengd. Uiteindelijk kwam ik bij Intro terecht. Ik kwam met Harmen in gesprek. Na een week kon ik al beginnen in deze baan.” 

Het verschil met zijn vorige werk als kok is groot, zegt Luti. “Natuurlijk werk ik nu buiten. Ik heb nu andere werkzaamheden als schoffelen en snoeien. De voordelen zijn dat ik minder stress ervaar en in de weekenden ben ik lekker vrij. Eigenlijk is er maar één nadeel: dat is dat je ook buiten moet werken als het een keertje regent.” 

Bosmaaier 

Hij heeft al het nodige geleerd in zijn baan. “Mijn collega’s hebben mij goed geholpen om het vak te leren. Bovendien heb ik onlangs een training bosmaaien gedaan. Tijdens die cursus van één dag heb ik geleerd hoe ik met de bosmaaier om moet gaan. Sindsdien mag ik ook bosmaaiwerkzaamheden doen. Volgende week ga ik ’s nachts langs de snelweg maaiwerkzaamheden verrichten.” 

De toekomst ziet hij zonnig in. “Ik wil zeker groenvoorziener blijven. Soms mis ik de keuken nog wel een beetje en met mijn koksopleiding kan ik nu niks doen. Maar ik heb nu een prachtige baan die me goed bevalt. Ik sta er zeker voor open om nog verder door te groeien. Een baan als voorman bijvoorbeeld lijkt me leuk. Wie weet komt er een mogelijkheid om verder door te groeien.”   

Gerelateerde artikelen

Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Welke werkgever past bij mij?

Hoe weet je of een nieuwe werkgever bij je past?

Een baan zoeken is af en toe best een dingetje. Het is natuurlijk het beste als jíj en je nieuwe werkgever een uitstekend bij elkaar passen. Maar hoe weet je dat? Niets is leuker dan een baan waar leuk werk hebt én je het helemaal naar je zin hebt. Door je af te vragen of […]

Lees artikel