Blog

Restaurantkok Luti is nu groenvoorziener

12 april, 2022
Hans Bossenbroek

Door de pandemie kwam kok Luti Winklaar zonder werk te zitten. Hij maakte een carrièreswitch: sinds dit voorjaar werkt hij in de groenvoorziening. “In de weekenden ben ik nu lekker vrij.” 

In een nieuwbouwwijk in het Brabantse dorp Sleeuwijk zijn de hoveniers en groenvoorzieners van groenbedrijf Idverde hard aan ’t werk. In weer en wind. Een gure voorjaarswind waait door de bomen. Voor de mannen in de oranje werkhesjes en stevige laarzen is het geen enkel probleem. Zij werken gestaag door.  

De 25-jarige Luti Winklaar is één van die groenvoorzieners. Nog even en zijn werkdag zit erop. Rond half acht is hij samen met drie collega’s begonnen in de nieuwbouwwijk. “Meestal werken we in de regio Rotterdam”, zegt Luti terwijl hij zijn schep aan de kant zet. “Vaak in het havengebied. Maar vandaag moeten we hier in Brabant deze heg verplaatsen. Daar zijn we tot een uur of drie mee bezig. Gelukkig is het weer nu een beetje opgeknapt, maar vanochtend stonden we te buffelen in de regen. Maar ja, dat hoort erbij. Als het zonnetje lekker schijnt werken we ook buiten.” 

Pandemie  

Zijn nieuwe baan in het groen is totaal wat anders dan de Rotterdammer eerder deed. Toen werkte hij als kok bij verschillende restaurants. Tot de pandemie uitbrak. “Door de crisis werd mijn contract helaas niet verlengd. Uiteindelijk kwam ik bij Intro terecht. Ik kwam met Harmen in gesprek. Na een week kon ik al beginnen in deze baan.” 

Het verschil met zijn vorige werk als kok is groot, zegt Luti. “Natuurlijk werk ik nu buiten. Ik heb nu andere werkzaamheden als schoffelen en snoeien. De voordelen zijn dat ik minder stress ervaar en in de weekenden ben ik lekker vrij. Eigenlijk is er maar één nadeel: dat is dat je ook buiten moet werken als het een keertje regent.” 

Bosmaaier 

Hij heeft al het nodige geleerd in zijn baan. “Mijn collega’s hebben mij goed geholpen om het vak te leren. Bovendien heb ik onlangs een training bosmaaien gedaan. Tijdens die cursus van één dag heb ik geleerd hoe ik met de bosmaaier om moet gaan. Sindsdien mag ik ook bosmaaiwerkzaamheden doen. Volgende week ga ik ’s nachts langs de snelweg maaiwerkzaamheden verrichten.” 

De toekomst ziet hij zonnig in. “Ik wil zeker groenvoorziener blijven. Soms mis ik de keuken nog wel een beetje en met mijn koksopleiding kan ik nu niks doen. Maar ik heb nu een prachtige baan die me goed bevalt. Ik sta er zeker voor open om nog verder door te groeien. Een baan als voorman bijvoorbeeld lijkt me leuk. Wie weet komt er een mogelijkheid om verder door te groeien.”   

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.   Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel