Blog

Rustig op vakantie? Draag je werk goed over

31 juli, 2020

Of je nu op de Veluwe rondfietst, aan het wandelen bent in het Duitse Sauerland of lekker ligt te chillen aan de Spaanse kust, je werk los (kunnen) laten op vakantie is wel zo prettig. Hoe doe je dat? Recruiter Jasmijn Kunst geeft advies. “Welk beroep je ook hebt, het is belangrijk dat je alles goed afrondt.” 

Ervaring heeft ze wel met het onderwerp van gesprek. Zelf stapt ze af en toe ook in het vliegtuig naar mooie bestemmingen. “Het lukt mijzelf gelukkig altijd goed om mijn werk los te laten als ik op vakantie ga. De eerste dag denk ik misschien nog aan dingen van mijn werk, maar daarna vergeet ik het snel. Loslaten gaat in ons vak vrij makkelijk. Soms denk ik nog wel eventjes aan een kandidaat. Met name wanneer er gesprekken lopen bij een bedrijf, ben ik erg benieuwd hoe dit is verlopen. Je gunt je kandidaten immers een leuke baan! Ook neem ik mijn zakelijke telefoon mee. Soms zet ik gemiste oproepen of appjes door naar mijn collega’s zodat het op de zaak opgepakt kan worden, maar ik check geen mail.” 

Mix

Het is belangrijk om je werk los te laten als je weggaat, stelt Jasmijn. “Anders kan je net zo goed niet op vakantie gaan. Als je nog met één been in je werk staat, kan je niet echt ontspannen. Het maakt, denk ik, wel uit wat voor beroep je hebt. Ik kan me voorstellen dat het voor iemand met een praktisch beroep zoals een bouwvakker of een groenvoorziener makkelijker is om los te laten dan voor iemand met een kantoorbaan. Iemand die een kantoorbaan heeft, kan zijn werk toch minder makkelijk laten vallen. Voornamelijk wanneer je veel dingen moet regelen, schieten er ook buiten kantoortijden nog regelmatig zaken door je hoofd." 

Een goed voorbereiding op je vakantie, begint al op je werk. Draag je werk sowieso goed over, adviseert de Barendrechtse recruiter. “Rond alles goed af en zorg dat je collega’s op de hoogte zijn van wat speelt. Het is niet prettig als je in het vliegtuig zit en er schiet je nog iets van je werk te binnen. Met een goede overdracht en het vertrouwen dat je collega’s je werkzaamheden goed oppakken zorg je ervoor dat je rust hebt in je hoofd”. Over rust gesproken. "Zoek op vakantie een goed mix van inspanning en ontspanning, met afleiding en rust. Dan laat je je werk snel los. Zo laad je lekker op en kan je als je weer terugkomt fris aan je werk beginnen.” 

Planning 

“Zorg er trouwens ook voor dat je alles goed ruim plant. Spring niet gelijk de eerste middag dat je vrij bent al het vliegtuig in. Als je aan de andere kant de dag nadat je weer terugkomt al op kantoor zit ben je op vakantie al veel te veel bezig met je eerste werkdag.” 

Tot slot heeft Jasmijn nog een advies: doe het even zonder online verbinding. “Ga op vakantie naar een plek waar geen internet is. Dan dwing je jezelf je niet met je werk te bemoeien.” 

 

Gerelateerde artikelen

Monteur RET helpt Rotterdamse metro vooruit

Ben je een technische aanpakker die met hart en ziel verknocht is aan Rotterdam? Dan is de baan van monteur metro vast en zeker wat voor jou. “In deze baan heb je één doel voor ogen: de Rotterdamse metro rijdende houden.”  Recruiter Arie Rijsdijk weet alles te vertellen over deze functie in hartje Rotterdam.    Wat […]

Lees artikel

CNC-frezer moet nauwkeurig en precies kunnen werken

Vast een functie die je vaak tegenkomt op een vacaturebank: CNC-frezer. Maar wat is dat nu precies voor baan? In ieder geval eentje waarbij veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken.   Om maar direct met de deur in huis te vallen: CNC staat voor Computer Numerized Control of Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekenen die […]

Lees artikel

Hulpmonteur Samir installeert beveiligingssystemen

Samir Ben Khey houdt al zijn leven lang van technische snufjes en computers. Dat komt uitstekend van pas in zijn baan als Hulpmonteur Beveiligingsinstallaties. Dagelijks is hij met collega’s op pad om beveiligingsinstallaties te installeren. “Ik krijg de kans elke dag nieuwe dingen te leren.”  Vijf jaar lang werkte Samir als procesoperator. Toch was dat […]

Lees artikel