De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Te laat komen op werk? Het is altijd beter als je op tijd komt

7 mei, 2024
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Op tijd komen op je werk.

Een lekke band van je fiets, een trein die niet rijdt of een olifant die in de weg ligt. Er zijn veel redenen waarom je te laat kunt komen op je werk. Maar natuurlijk is het voor iedereen beter als je gewoon op tijd bent.

Natuurlijk, er zijn geldige redenen waarom je een keertje (maar dan ook echt één keertje) te laat kan komen. In de regel is het beter om op tijd te komen. Je werkgever is er zeker blij mee als je te goeder trouw op je werk verschijnt, maar nog meer: je kan jezelf ook een hoop ellende besparen.

Waarom je vooral niet te laat moet komen op je werk.

• Jouw werkgever is er niet blij mee

Reken maar uit. Stel, je bent in 4 weken tijd iedere werkdag 5 minuten te laat. Dat is bij elkaar opgeteld 100 minuten, ongeveer anderhalf uur. Dat is werktijd die je zomaar inlevert. Bovendien: het went als je te laat komt. 5 minuten wordt 15 minuten en 15 minuten een half uur of een uur. Eén ding is zeker, je werkgever is er niet blij mee. Het kost hem immers geld, omdat jij niet productief bent. Om een botsing te voorkomen, kun je dus maar beter op tijd zijn.

• Je krijgt een slechte naam

Net als je werkgever zijn ook je collega’s er ongetwijfeld niet blij mee. Wie vaak te laat komt, maakt geen vrienden. Je krijgt er geen goede naam door. Jouw gedrag kan de indruk geven dat je geen verantwoording neemt, ongeorganiseerd bent of weinig interesse in je werk hebt. Je bewijst er jezelf sowieso dus geen dienst mee.

• Het heeft gevolgen

Te laat komen blijft bijna nooit zonder (negatieve) gevolgen. Als het meevalt, kom je er met een waarschuwing van af. Maar het kan – in het ergste geval – ook een reden zijn om je te ontslaan. En dan ben je zomaar opeens je baan kwijt.

Wat moet je doen als je steeds te laat komt?

Het is natuurlijk het beste om elke dag op tijd te komen. Dat voorkomt veel. Als je er toch moeite mee blijft hebben, maak het dan bespreekbaar met de teamleider of je manager. Er is waarschijnlijk een reden waarom jij steeds niet op tijd op je werk bent. Een open gesprek geeft duidelijkheid. Aan jou en je werkgever.

Wil je hier eens met een recruiter over praten? Geen probleem!

Gerelateerde artikelen

Vicnent van den Hoeven is orderpikcer bij Houthandel Van Dam

Bij Houthandel Van Dam is Vincent met veel plezier orderpicker

Orderpicker Vincent van den Hoeven werkt met veel plezier bij Houhandel Van Dam. Op de zijlader en heftruck zorgt hij ervoor dat alle goederen getransporteerd worden. “Er is hier een gezellige werksfeer.” Het is een warme werkdag voor Vincent. De thermometer slaat meer dan 25 graden Celsius aan in Bunnik. Een zomerse voorjaarsdag dus. Maar […]

Lees artikel
Wilco Oosterwijk is operator bij Snoei Prefab Buidlings

Bij Snoei Prefab Buildings zit operator Wilco helemaal op z’n plek

Of het nu gebogen golfplaten, koraalrode of blauwe golfplaten zijn. Wilco Oosterwijk, machineoperator bij Snoei Prefab Buildings in Krimpen aan den IJssel, produceert ze. Begin dit jaar begon hij in deze functie. “Deze baan is een schot in de roos.” Hij had het totaal niet naar zin in zijn vorige baan, zegt de 46-jarige Wilco. […]

Lees artikel
Mobeiele telefoon, waarom je altijd een recruiter moet terugbellen.

Gemiste oproep van een recruiter? Altijd slim om even terug te bellen

Stel, je staat in de paskamer net een broek te passen als je telefoon gaat. Een recruiter, zo blijkt na een check bij je gemiste oproepen. Toch maar even terugbellen. Altijd slim om te doen. Om maar met de deur in huis te vallen: ja, het is slim om terug te bellen als je een […]

Lees artikel