De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Te laat op een sollicitatiegesprek? Wat je het beste kan doen

1 februari, 2024

Op weg naar een sollicitatiegesprek kan er van alles tegenzitten. Een lekke band, een vertraagde trein of gewoon domme pech. Wat moet je te doen als je te laat dreigt te komen?

Leuk is het niet als je te laat dreigt te komen voor een sollicitatiegesprek. Voor hetzelfde geld dreigt de kans op een droombaan in duigen te vallen. Wat kan je het beste doen als je pech je achtervolgt op weg naar een gesprek?

  •  Laat direct iets weten

Loopt de reis naar het gesprek niet zoals gepland? Trek zo snel mogelijk aan de bel bij je contactpersoon of de recruiter. Pak je telefoon en bel. Leg uit waarom je vertraging hebt opgelopen. Geef een eerlijke inschatting hoe lang het gaat duren en geef aan wanneer je er wél denkt zijn. Niks ergs aan de hand, pech kan iedereen overkomen.

  • Bied je excuses aan

Zodra je aankomt is het goed je excuses aan te bieden. Wees beleefd en toon begrip voor het eventuele ongemak dat je hebt veroorzaakt.

  •  Verklaar de reden

Nadat je jouw excuses hebt aangeboden kun je uitleggen wat er aan de hand was. Dit hoeft niet uitgebreid, in je telefoontje heb je waarschijnlijk al eerder uitleg gegeven. Doe dit allemaal op een beleefde manier, maar dat spreekt wel voor zich natuurlijk.

  • Stel je soepel op

Nu de planning in het honderd is gelopen, is het verstandig om je soepel op te stellen. Het is goed om te vragen of het gesprek nog doorgaat of dat het verzet moet worden. Misschien kan het wel in kortere tijd gebeuren of moet er een andere datum worden gepland. Stel je in ieder geval soepel op en wees bereid het in te halen.

  •  Leer van de ervaring

Van alles kan je leren. Ook van deze ervaring van te laat komen. Kortom, haal er je voordeel uit.

  •  Herpak jezelf

Gaat het gesprek toch door: laat je niet van de wijs brengen. Focus niet op de vertraging die je hebt gehad, maar ontspan en ga lekker het gesprek in. Leg uit wie je bent en wat je vaardigheden zijn.

Iedereen heeft wel eens met onvoorziene omstandigheden te maken. Ook jij! Het belangrijkste is te laten zien hoe je met de situatie omgaat en hoe je jezelf presenteert zodra het gesprek begonnen is.

Nog vragen? Je kan altijd bellen met één van onze recruiters.

Gerelateerde artikelen

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel
Coen van Beek op doel tijdens Intro Cup 2024

Klop-Goodweek prolongeert Intro Cup

De 13e editie van de jaarlijkse Intro Cup is vrijdag gewonnen door Klop-Goodweek. In de finale versloegen de voetballers het team van Cartec met 2-0. Maar liefst 28 teams deden mee aan het toernooi. Na een spannende strijd won hetzelfde voetbalteam als vorig jaar ( in 2023 spelend onder de naam Klop-Edu). De voetballers van […]

Lees artikel
Apeluier koek uit IJsselstein

Werken in IJsselstein: van Apenluiers tot Gerbrandytoren

IJsselstein is een stadje in de provincie Utrecht met bijna 35.000 inwoners. Er zijn goede redenen om in deze stad te werken. Wie weet eet jij binnenkort een lekkere Apenluier of kan je op de fiets naar je werk. • Ze hebben heerlijke apenluiers (of apenluiders) Wie toe is aan wat lekkers in de pauze […]

Lees artikel