De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Te laat op een sollicitatiegesprek? Wat je het beste kan doen

1 februari, 2024

Op weg naar een sollicitatiegesprek kan er van alles tegenzitten. Een lekke band, een vertraagde trein of gewoon domme pech. Wat moet je te doen als je te laat dreigt te komen?

Leuk is het niet als je te laat dreigt te komen voor een sollicitatiegesprek. Voor hetzelfde geld dreigt de kans op een droombaan in duigen te vallen. Wat kan je het beste doen als je pech je achtervolgt op weg naar een gesprek?

  •  Laat direct iets weten

Loopt de reis naar het gesprek niet zoals gepland? Trek zo snel mogelijk aan de bel bij je contactpersoon of de recruiter. Pak je telefoon en bel. Leg uit waarom je vertraging hebt opgelopen. Geef een eerlijke inschatting hoe lang het gaat duren en geef aan wanneer je er wél denkt zijn. Niks ergs aan de hand, pech kan iedereen overkomen.

  • Bied je excuses aan

Zodra je aankomt is het goed je excuses aan te bieden. Wees beleefd en toon begrip voor het eventuele ongemak dat je hebt veroorzaakt.

  •  Verklaar de reden

Nadat je jouw excuses hebt aangeboden kun je uitleggen wat er aan de hand was. Dit hoeft niet uitgebreid, in je telefoontje heb je waarschijnlijk al eerder uitleg gegeven. Doe dit allemaal op een beleefde manier, maar dat spreekt wel voor zich natuurlijk.

  • Stel je soepel op

Nu de planning in het honderd is gelopen, is het verstandig om je soepel op te stellen. Het is goed om te vragen of het gesprek nog doorgaat of dat het verzet moet worden. Misschien kan het wel in kortere tijd gebeuren of moet er een andere datum worden gepland. Stel je in ieder geval soepel op en wees bereid het in te halen.

  •  Leer van de ervaring

Van alles kan je leren. Ook van deze ervaring van te laat komen. Kortom, haal er je voordeel uit.

  •  Herpak jezelf

Gaat het gesprek toch door: laat je niet van de wijs brengen. Focus niet op de vertraging die je hebt gehad, maar ontspan en ga lekker het gesprek in. Leg uit wie je bent en wat je vaardigheden zijn.

Iedereen heeft wel eens met onvoorziene omstandigheden te maken. Ook jij! Het belangrijkste is te laten zien hoe je met de situatie omgaat en hoe je jezelf presenteert zodra het gesprek begonnen is.

Nog vragen? Je kan altijd bellen met één van onze recruiters.

Gerelateerde artikelen

Werken in Roosendaal? 3 redenen waarom je prima in deze Brabantse stad kan werken

Wie kent Roosendaal niet? De stad in West-Brabant staat bekend om de voormalige Eredivisieclub RBC Roosendaal, de Designer Outlet Roosendaal en de binnenstad. Wist je dat het ook een prima stad is om in te werken? We leggen graag uit waarom. Er zijn verschillende goede redenen om in Roosendaal en wijde omgeving aan het werk […]

Lees artikel

Hoe blijf je fit op de werkvloer?

Of je nu hovenier, assemblagemedewerker of HR-adviseur bent, fit en gezond blijven willen we allemaal. Fit blijven op de werkvloer is een kunst op zich. Hoe doe je dat? Wie wil nu niet fit blijven op de werkvloer? Wanner je lekker in je vel zit kun je beter presteren en dus op een prettige manier […]

Lees artikel

Waarom een belletje naar de recruiter altijd helpt

Je ziet een vacature, solliciteert en dan is het afwachten. Toch? Dat is niet altijd zo. Het kan slim zijn even naar de recruiter te bellen. Eén telefoontje kan wonderen doen. Digitaal solliciteren gaat tegenwoordig lekker makkelijk. Je stuurt een mailtje naar de recruiter of reageert gelijk op een vacature.   en klaar is Kees. Denk […]

Lees artikel