Blog

Hoera, in mei wordt het vakantiegeld op je bankrekening gestort!

25 april, 2022
Hans Bossenbroek

In mei is het voorjaar in volle gang: bloemen bloeien, vogels zingen en de zon schijnt uitbundig. En er is nog iets belangrijks: waarschijnlijk wordt deze maand vakantiegeld op je rekening gestort. Reden genoeg om je er eens in te verdiepen. 

Eerst een stukje geschiedenis. Zo vanzelfsprekend is namelijk het niet dat je vakantiegeld krijgt. Daar is in het verleden hard voor gestreden. De geschiedenis van het vakantiegeld begint in 1910. De vakbond voor diamantwerkers, de Algemene Nederlandse Diamantwerkersbond, regelde als eerste een aantal onbetaalde vrije dagen voor haar leden. Later kregen de vakbonden het voor elkaar dat de vakantiedagen zelf ook werd doorbetaald. Omdat het nuttig was om te ontspannen, werd nog later het vakantiegeld ingevoerd. Zo kregen werknemers ook echt de mogelijkheid om op vakantie te gaan.  

Bouwvakkers 

Vakantietoeslag bestaat dus eigenlijk nog maar kort. In 1968 werd het recht op een vakantietoeslag vastgelegd in de wet. Daarvoor werd via de CAO’s van de sectoren geregeld. Dat ging – letterlijk – niet zonder slag of stoot. Bekend zijn de rellen van bouwvakkers in 1966 in Amsterdam. Die streden voor vakantiegeld omdat een andere groep bouwvakkers dat wel kreeg.  

Vakantietoeslag wordt in de volksmond meestal vakantiegeld genoemd. Officieel is de benaming vakantietoeslag of vakantiebijslag. Het recht op vakantiegeld staat vastgelegd in de Wet Minimumloon en Vakantiebijslag.  

Maar nu ter zake, wat is vakantiegeld eigenlijk? Iedere werknemer en uitkeringsgerechtigde heeft in Nederland recht op een bijdrage voor de vakantie. Dat is meestal minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. De berekening gaat over de periode van 1 juni van het vorige jaar tot 31 mei van het huidige jaar. Een werkgever mag niet zomaar annuleren of uitstellen. In de Wet minimumloon en vakantiebijslag staat dat de toeslag uiterlijk eind juni moet worden uitbetaald. Ook staat erin dat de werkgever verplicht is de vakantiebijslag minimaal één keer per jaar uit te betalen. Je vakantiegeld staat apart op de loonstrook vermeld. Zo is precies duidelijk welk bedrag je krijgt.  

Voorbeeld elektromonteur 

Interessant is natuurlijk de vraag hoeveel vakantietoeslag je jaarlijks krijgt. Zoals gezegd bestaat de uitkering van je vakantietoeslag meestal uit 8 procent van je bruto jaarsalaris. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe je vakantietoeslag wordt berekend.  

Stel je bent elektromonteur en verdient 3000 euro bruto per maand. Tot met 31 mei heb je 12 maanden volledig gewerkt tegen hetzelfde salaris. Je krijgt: 8 procent over je totale bruto jaarsalaris (3000 x 12 maanden): 36.000 euro. Dat is 0,08 x 36.000 = 2.880 euro bruto vakantiegeld. Over je vakantiegeld én de rest van je jaarsalaris moet de monteur echter nog belasting betalen. Het belastingtarief van 2022 is 37,07 procent. Hij krijgt echter ook te maken een heffingskorting. Daarom stijgt het percentage naar 48,94 procent. Daarom gaat er een bedrag van 1438,27 euro van het bruto vakantiegeld af. In totaal krijgt de monteur dus netto 1441,73 euro op zijn rekening gestort.  

Daarvan kan hij lekker gaan luieren op Curaçao, gaan backpacken in de Zuid-Amerikaanse jungle, gewoon lekker thuis van zijn vrije dagen genieten of wat hij er verder ook maar mee wil doen.  

Overigens zijn op internet diverse tools te vinden op je vakantiegeld te berekenen. Bijvoorbeeld deze tool.  

Heb je vragen over (de uitbetaling van) je vakantiegeld? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Intro Personeel.   

En natuurlijk: prettige vakantie!  

Heb je vragen over (de storting van) het vakantiegeld? Neem dan contact op met je contactpersoon van Intro. 

Gerelateerde artikelen

Voetbalteam Brys wint Intro Cup 2022

De Intro Cup 2022 is gewonnen door het voetbalteam van Brys. In de finale werd het team van Office Trader na penalty’s verslagen. De 11e editie van het voetbaltoernooi was een groot succes.   Op sportpark Souburgh in Alblasserdam is het weer ouderwets gezellig. Door bekende redenen is het alweer bijna drie jaar geleden dat het […]

Lees artikel

Hart van secretaresse Marga klopt voor biologische landbouw

Secretaresse Marga Erkelens werkt parttime op biologische boerderij BI-JOVIRA in Ooltgensplaat. Daar ondersteunt ze de boer door hem de administratieve werkzaamheden uit handen te nemen. “Ik hoop dat er mede door mijn werk meer mensen biologisch geteeld voedsel gaan eten.”  Het werkplezier is van het gezicht van de 61-jarige Marga Erkelens af te lezen. In […]

Lees artikel

Lennart en Cristina helpen mensen van de straat naar werk

Mensen aan de rand van de samenleving weer een nieuw bestaan geven. Met dat doel voor ogen werken Lennart Blokland van Intro EU Staffing en Cristina Popescu van Stichting Ontmoeting nauw samen. “Door onze samenwerking krijgen mensen de kans een nieuw leven op te bouwen. Werk is daarin een belangrijk middel.”  In het dienstencentrum van […]

Lees artikel