De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Hoera, in mei wordt het vakantiegeld op je bankrekening gestort!

25 april, 2022
Hans Bossenbroek

In mei is het voorjaar in volle gang: bloemen bloeien, vogels zingen en de zon schijnt uitbundig. En er is nog iets belangrijks: waarschijnlijk wordt deze maand vakantiegeld op je rekening gestort. Reden genoeg om je er eens in te verdiepen. 

Eerst een stukje geschiedenis. Zo vanzelfsprekend is namelijk het niet dat je vakantiegeld krijgt. Daar is in het verleden hard voor gestreden. De geschiedenis van het vakantiegeld begint in 1910. De vakbond voor diamantwerkers, de Algemene Nederlandse Diamantwerkersbond, regelde als eerste een aantal onbetaalde vrije dagen voor haar leden. Later kregen de vakbonden het voor elkaar dat de vakantiedagen zelf ook werd doorbetaald. Omdat het nuttig was om te ontspannen, werd nog later het vakantiegeld ingevoerd. Zo kregen werknemers ook echt de mogelijkheid om op vakantie te gaan.  

Bouwvakkers 

Vakantietoeslag bestaat dus eigenlijk nog maar kort. In 1968 werd het recht op een vakantietoeslag vastgelegd in de wet. Daarvoor werd via de CAO’s van de sectoren geregeld. Dat ging – letterlijk – niet zonder slag of stoot. Bekend zijn de rellen van bouwvakkers in 1966 in Amsterdam. Die streden voor vakantiegeld omdat een andere groep bouwvakkers dat wel kreeg.  

Vakantietoeslag wordt in de volksmond meestal vakantiegeld genoemd. Officieel is de benaming vakantietoeslag of vakantiebijslag. Het recht op vakantiegeld staat vastgelegd in de Wet Minimumloon en Vakantiebijslag.  

Maar nu ter zake, wat is vakantiegeld eigenlijk? Iedere werknemer en uitkeringsgerechtigde heeft in Nederland recht op een bijdrage voor de vakantie. Dat is meestal minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. De berekening gaat over de periode van 1 juni van het vorige jaar tot 31 mei van het huidige jaar. Een werkgever mag niet zomaar annuleren of uitstellen. In de Wet minimumloon en vakantiebijslag staat dat de toeslag uiterlijk eind juni moet worden uitbetaald. Ook staat erin dat de werkgever verplicht is de vakantiebijslag minimaal één keer per jaar uit te betalen. Je vakantiegeld staat apart op de loonstrook vermeld. Zo is precies duidelijk welk bedrag je krijgt.  

Voorbeeld elektromonteur 

Interessant is natuurlijk de vraag hoeveel vakantietoeslag je jaarlijks krijgt. Zoals gezegd bestaat de uitkering van je vakantietoeslag meestal uit 8 procent van je bruto jaarsalaris. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe je vakantietoeslag wordt berekend.  

Stel je bent elektromonteur en verdient 3000 euro bruto per maand. Tot met 31 mei heb je 12 maanden volledig gewerkt tegen hetzelfde salaris. Je krijgt: 8 procent over je totale bruto jaarsalaris (3000 x 12 maanden): 36.000 euro. Dat is 0,08 x 36.000 = 2.880 euro bruto vakantiegeld. Over je vakantiegeld én de rest van je jaarsalaris moet de monteur echter nog belasting betalen. Het belastingtarief van 2022 is 37,07 procent. Hij krijgt echter ook te maken een heffingskorting. Daarom stijgt het percentage naar 48,94 procent. Daarom gaat er een bedrag van 1438,27 euro van het bruto vakantiegeld af. In totaal krijgt de monteur dus netto 1441,73 euro op zijn rekening gestort.  

Daarvan kan hij lekker gaan luieren op Curaçao, gaan backpacken in de Zuid-Amerikaanse jungle, gewoon lekker thuis van zijn vrije dagen genieten of wat hij er verder ook maar mee wil doen.  

Overigens zijn op internet diverse tools te vinden op je vakantiegeld te berekenen. Bijvoorbeeld deze tool.  

Heb je vragen over (de uitbetaling van) je vakantiegeld? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Intro Personeel.   

En natuurlijk: prettige vakantie!  

Heb je vragen over (de storting van) het vakantiegeld? Neem dan contact op met je contactpersoon van Intro. 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.”  “Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n […]

Lees artikel

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel