De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Voorman-hovenier Martijn geniet tijdens werk soms van reeën en bevers

4 juli, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
man is de bossen aan het snoeien in een oranje outfit.

Binnen zitten kan Martijn van Doorn niet. Geen wonder dat hij hovenier is geworden. Zijn passie voor de natuur komt het uitstekend van pas in zijn werk als voorman bij een hoveniersbedrijf. “Een kantoorbaan is niks voor mij, ik ben het liefst fulltime buiten bezig”  

Het Japans knoopkruid, een invasieve exotische plant, staat hoog in de lucht. In één van de uitgestrekte uiterwaarden van Gelderse dorp Oosterbeek is Martijn van Doorn het samen met een collega aan het verwijderen. “Met dit stuk zijn we daar ruim een uur mee bezig, daarna gaan we een locatie even verderop waar we ook groenwerkzaamheden gaan doen.”

Maar dat is voor later. Eerst wachten de werkzaamheden in de natuur langs de oevers van de Rijn. Tussendoor heeft de 25-jarige Martijn van Doorn, voorman bij Prop Beplantingswerken, tijd voor een gesprek. “Momenteel ben ik, samen met een collega, bezig met een groot project. Vanaf de Duitse grens tot aan de Biesbosch hebben we de uiterwaarden in beheer. We doen al het onderhoud. Van maaien tot snoeien. Tot het controleren van bomen tot het weghalen van hekken die op een verkeerde plek staan.”

Uiterwaarden

De Brabantse hovenier houdt van zijn werk. “Die diversiteit vind ik het leukste aan mijn werk. Je staat hier midden in de natuur, in de uiterwaarden van Nederland. Elke dag is anders. ’s Ochtends vertrek ik samen met een collega rond zeven uur vanuit onze woonplaats Tilburg en dan arriveren rond acht uur, half negen op de werkplek. De ene keer zijn we een uur ergens bezig en vertrekken dan naar de volgende locatie. De andere keer zijn we twee dagen op een klus bezig. Voor de files, rond vier uur, vertrekken we dan weer naar huis.”

Zijn werk is uitstekend te combineren met zijn passie voor natuur, zegt Martijn. “Als kind heb ik altijd op de boerderij van mijn opa en oma rondgelopen. Ik werkte mee op de boerderij en uiteindelijk is dat uitgelopen in interesse voor de wilde natuur. Vooral planten en dieren. Ik kan niet binnen zitten, ik moet gewoon buiten zijn.” Tijdens zijn hovenierswerk heeft hij zijn ogen en oren open.  Soms ziet Martijn ijsvogels, reeën of bevers als hij aan ’t werk is. “Meestal in de ochtenduren. Dan komen we ergens aanrijden en schiet er een ree weg uit de struiken. Soms blijft ‘ie dan nog even staan, om snel daarna te verdwijnen. Ook bevers zitten volop in de uiterwaarden. Ik zie veel knaagsporen en af en toe zie ik er een zwemmen. Ook zie ik wel eens ijsvogels voorbij vliegen.”

Natuurfotograaf

In zijn vrije tijd is Martijn natuurfotograaf. “Als ik tijd heb, ga ik naar buiten toe om te fotograferen. Soms ga ik bijvoorbeeld foto’s maken van vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen of de hertenbronst op de Veluwe.” Bijzondere plekken die hij ontdekt tijdens zijn werk, slaat hij op. “Zo onthoud ik een hoop plekken waar ik bijzonder dier-of plantensoorten weet waar ik nog eens langs wil gaan om te fotograferen.” Ook kijkt hij met een kennersoog naar sommige beheermethodes in natuurgebieden. “Soms denk ik: dat had ik anders gedaan.”

Ambities om boswachter te worden heeft hij niet. “Dat is mij teveel papier- en belwerk. Ik ben het liefst lekker in de natuur zelf lekker aan ’t werk.” Het liefst blijf ik voorman-hovenier. “De afgelopen jaren heb ik mij ontwikkeld van medewerker groenvoorziening tot voorman. Ik wil doorgroeien in deze leidinggevende functie. Het project waar we aan werken duurt tien jaar. Dus voorlopig kan ik nog wel even vooruit. Laat mij maar lekker in de natuur werken. Dan ben ik helemaal op mijn plek!”

Wil je ook een baan als hovenier? Neem dan contact op met één van onze recruiters

 

Gerelateerde artikelen

Een foto van de Italiaanse kust gedurende de zomer.

Vakantiegeld 2024: Belasting, Bruto/Netto en AOW

Vakantiegeld 2024 is een belangrijk extraatje waar veel Nederlanders elk jaar naar uitkijken. Het biedt de mogelijkheid om een vakantie te boeken, spaargeld aan te vullen of andere uitgaven te dekken. In 2024 zijn er een aantal veranderingen en belangrijke aandachtspunten rondom vakantiegeld die je niet mag missen. In deze blog behandelen we alles wat […]

Lees artikel
Een witte man schrijft en CV op zijn laptop op kantoor met een uitzicht op de erasmus brug en de hoofbouw van Rotterdam.

Creëer het Perfecte CV: Tips, Voorbeelden en Handige Adviezen

Een goed CV is essentieel voor het vinden van een baan. Het biedt werkgevers een eerste indruk van jouw kwalificaties, ervaring en persoonlijkheid. In deze blog bespreken we hoe je een CV kunt maken dat je kansen op succes vergroot.   Waarom een Sterk CV Belangrijk is Een CV is meer dan een lijst van […]

Lees artikel

Een open sollicitatie: Voorbeeld en stappenplan

Een open sollicitatie kan de sleutel zijn tot die droombaan waar u al zo lang naar zoekt. Maar wat is een open sollicitatie eigenlijk? En hoe schrijf je er een? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over open sollicitaties. 1. Wat is een open sollicitatie? Een open sollicitatie is een brief of […]

Lees artikel