De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Voorman-hovenier Martijn geniet tijdens werk soms van reeën en bevers

4 juli, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Binnen zitten kan Martijn van Doorn niet. Geen wonder dat hij hovenier is geworden. Zijn passie voor de natuur komt het uitstekend van pas in zijn werk als voorman bij een hoveniersbedrijf. “Een kantoorbaan is niks voor mij, ik ben het liefst fulltime buiten bezig”  

Het Japans knoopkruid, een invasieve exotische plant, staat hoog in de lucht. In één van de uitgestrekte uiterwaarden van Gelderse dorp Oosterbeek is Martijn van Doorn het samen met een collega aan het verwijderen. “Met dit stuk zijn we daar ruim een uur mee bezig, daarna gaan we een locatie even verderop waar we ook groenwerkzaamheden gaan doen.”

Maar dat is voor later. Eerst wachten de werkzaamheden in de natuur langs de oevers van de Rijn. Tussendoor heeft de 25-jarige Martijn van Doorn, voorman bij Prop Beplantingswerken, tijd voor een gesprek. “Momenteel ben ik, samen met een collega, bezig met een groot project. Vanaf de Duitse grens tot aan de Biesbosch hebben we de uiterwaarden in beheer. We doen al het onderhoud. Van maaien tot snoeien. Tot het controleren van bomen tot het weghalen van hekken die op een verkeerde plek staan.”

Uiterwaarden

De Brabantse hovenier houdt van zijn werk. “Die diversiteit vind ik het leukste aan mijn werk. Je staat hier midden in de natuur, in de uiterwaarden van Nederland. Elke dag is anders. ’s Ochtends vertrek ik samen met een collega rond zeven uur vanuit onze woonplaats Tilburg en dan arriveren rond acht uur, half negen op de werkplek. De ene keer zijn we een uur ergens bezig en vertrekken dan naar de volgende locatie. De andere keer zijn we twee dagen op een klus bezig. Voor de files, rond vier uur, vertrekken we dan weer naar huis.”

Zijn werk is uitstekend te combineren met zijn passie voor natuur, zegt Martijn. “Als kind heb ik altijd op de boerderij van mijn opa en oma rondgelopen. Ik werkte mee op de boerderij en uiteindelijk is dat uitgelopen in interesse voor de wilde natuur. Vooral planten en dieren. Ik kan niet binnen zitten, ik moet gewoon buiten zijn.” Tijdens zijn hovenierswerk heeft hij zijn ogen en oren open.  Soms ziet Martijn ijsvogels, reeën of bevers als hij aan ’t werk is. “Meestal in de ochtenduren. Dan komen we ergens aanrijden en schiet er een ree weg uit de struiken. Soms blijft ‘ie dan nog even staan, om snel daarna te verdwijnen. Ook bevers zitten volop in de uiterwaarden. Ik zie veel knaagsporen en af en toe zie ik er een zwemmen. Ook zie ik wel eens ijsvogels voorbij vliegen.”

Natuurfotograaf

In zijn vrije tijd is Martijn natuurfotograaf. “Als ik tijd heb, ga ik naar buiten toe om te fotograferen. Soms ga ik bijvoorbeeld foto’s maken van vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen of de hertenbronst op de Veluwe.” Bijzondere plekken die hij ontdekt tijdens zijn werk, slaat hij op. “Zo onthoud ik een hoop plekken waar ik bijzonder dier-of plantensoorten weet waar ik nog eens langs wil gaan om te fotograferen.” Ook kijkt hij met een kennersoog naar sommige beheermethodes in natuurgebieden. “Soms denk ik: dat had ik anders gedaan.”

Ambities om boswachter te worden heeft hij niet. “Dat is mij teveel papier- en belwerk. Ik ben het liefst lekker in de natuur zelf lekker aan ’t werk.” Het liefst blijf ik voorman-hovenier. “De afgelopen jaren heb ik mij ontwikkeld van medewerker groenvoorziening tot voorman. Ik wil doorgroeien in deze leidinggevende functie. Het project waar we aan werken duurt tien jaar. Dus voorlopig kan ik nog wel even vooruit. Laat mij maar lekker in de natuur werken. Dan ben ik helemaal op mijn plek!”

Wil je ook een baan als hovenier? Neem dan contact op met één van onze recruiters

 

Gerelateerde artikelen

Hardinxveld-Giessendam vacatures

Werken in Hardinxveld-Giessendam? Zeker doen!

Wie een baan zoekt in (de omgeving van) Hardinxveld-Giessendam moet zeker eens een bakkie doen bij de Intro-recruiters. Zij kunnen je ook goede redenen geven om in deze plaats te gaan werken. Hier alvast een voorzet. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en woonplaats. Maar misschien is het voor jou een optie […]

Lees artikel
Hovenier Wesley.

Waarom het leuk is om hovenier te zijn

Er zijn veel redenen om te kiezen voor het beroep van hovenier. In ‘het groen’ zijn er tal van vacatures te vinden. Wie weet is een baan in deze sector wel wat voor jou. Werken in de buitenlucht Houd je van buiten zijn? Dan is hovenier een ideaal beroep voor jou. Het spreekt voor zich […]

Lees artikel

Hoe ben je een goede collega?

Je komt ze  een groot deel van de week tegen: collega’s. Je ziet ze waarschijnlijk vaker dan je (eventuele) partner. Daarom is het belangrijk om een goede collega te zijn. Dat is niet alleen fijn voor de ander, maar ook voor jouzelf. Als werknemer wil je een positieve bijdrage leveren aan je team en je […]

Lees artikel