De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Wanneer krijg je een (vast) contract?

21 april, 2023
Hans Bossenbroek

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan gevonden. Je tekent een contract en even later kan je beginnen bij je nieuwe werkgever. Maar wat staat er eigenlijk in die overeenkomst? We leggen het graag aan je uit.

Voor je een contract tekent, is het verstandig om het document vooraf goed door te lezen. Zo ben je goed op de hoogte van je rechten en plichten. Ook als er iets niet klopt kan je dat met de recruiter of je nieuwe werkgever bespreken.

Welke contracten zijn er?

Wie via Intro Personeel gaat werken, krijgt over het algemeen een uitzendcontract. Dat betekent dat je vanaf dat moment in dienst bent van Intro Personeel. Na afloop van dat contract is het de bedoeling dat je in vaste dienst treedt bij je nieuwe werkgever.  Totdat de opdrachtgever jouw contract overneemt, is Intro Personeel jouw werkgever.

Het kan ook zo zijn dat je direct in dienst treedt bij de opdrachtgever van Intro Personeel (of een andere personeelsbemiddelaar). Dan krijg je direct een vast contract aangeboden. We noemen dat indiensttreding op basis van ‘werving en selectie’.

Wat is een uitzendcontract?

Zoals eerder genoemd, wanneer je aan de slag gaat via Intro Personeel, krijg je meestal een uitzendcontract. Omdat Intro lid is van de NBBU, de brancheorganisatie voor intermediairs op de arbeidsmarkt, geldt voor jou de NBBU-cao. Het uitzendcontract bestaat uit verschillende fases. Dit zijn verschillende contractvormen over een bepaalde periode. Hoe langer je werkt, hoe meer rechten je opbouwt. Het gaat dan over rechten als de pensioenregeling, opzegtermijnen en loondoorbetaling. In de uitzendovereenkomst die je bij Intro Personeel krijgt staat ook alles over je rechten en plichten uitgelegd.

Fase 1 – 2

Deze fase start zodra je aan het werk gaat. De eerste 52 weken zit je in deze fase.  Let op: het gaat om het aantal gewerkte (!) weken. Weken dus waarin je daadwerkelijk arbeid hebt verricht. Het aantal gewerkte uren maakt daarbij niet uit. Sinds 2 januari 2023 tellen ook de weken waarin je betaalde vakantie hebt opgenomen als gewerkte weken. Ook heb je in deze fase te maken met een uitzendbeding. Maar daarover later meer. Overigens bouw je vanaf 8 gewerkte weken pensioen op.

Fase 3

Na 52 gewerkte weken, krijg je een contract in fase 3. In deze fase ga je een contract aan voor bepaalde tijd.  Deze fase kan maximaal drie jaar duren waarin je maximaal zes contracten krijgt. In fase 3 is het uitzendbeding niet van toepassing.  Tijdens fase 3 heb je recht op doorbetaling van (een gedeelte) van je loon wanneer je ziek wordt.

Fase 4

In fase 4 krijg je een contract zonder einddatum. Je bent dus voor onbepaalde tijd in dienst van de personeelsbemiddelaar of je nieuwe werkgever.

Het uitzendbeding

De toepassing van een uitzendbeding houdt in dat je het contract per direct kunt opzeggen. Dat geldt voor zowel jou als werknemer, maar ook voor Intro Personeel als werkgever. Intro mag de overeenkomst met jou direct beëindigen als de opdrachtgever de inleenovereenkomst opzegt. Wanneer het uitzendbeding wordt toegepast, betekent dit ook dat het contract eindigt wanneer je ziek wordt. Je ontvangt dan van Intro Personeel een Ziektewetuitkering.

Een vast contract of niet?

Maar wanneer krijg je nu een contract (dat kan een vast contract zijn) bij de opdrachtgever? Dat hangt helemaal van je nieuwe werkgever en jezelf af. Val je in de smaak van de opdrachtgever (en ben jij gemotiveerd) dan  kan die je een contract aanbieden. Meestal gebeurt dit in fase 1-2 of in fase 3 (zeg maar tussen de negen maanden en een jaar nadat je via de personeelsbemiddelaar bent uitgezonden). Het kan ook voorkomen dat je in fase 4 nog bij de personeelsbemiddelaar in dienst bent. Dan is die – nog steeds – jouw werkgever.

Kortom, ben je gemotiveerd, werk je hard en laat je zien dat je er voor gaat. Grote kans dat de opdrachtgever jou een vast contract aanbied. Zet ‘em op in ieder geval!

Let op: dit artikel is bedoeld om jou te informeren, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Intro Personeel.

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel