De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Wanneer krijg je een (vast) contract?

21 april, 2023
Hans Bossenbroek

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan gevonden. Je tekent een contract en even later kan je beginnen bij je nieuwe werkgever. Maar wat staat er eigenlijk in die overeenkomst? We leggen het graag aan je uit.

Voor je een contract tekent, is het verstandig om het document vooraf goed door te lezen. Zo ben je goed op de hoogte van je rechten en plichten. Ook als er iets niet klopt kan je dat met de recruiter of je nieuwe werkgever bespreken.

Welke contracten zijn er?

Wie via Intro Personeel gaat werken, krijgt over het algemeen een uitzendcontract. Dat betekent dat je vanaf dat moment in dienst bent van Intro Personeel. Na afloop van dat contract is het de bedoeling dat je in vaste dienst treedt bij je nieuwe werkgever.  Totdat de opdrachtgever jouw contract overneemt, is Intro Personeel jouw werkgever.

Het kan ook zo zijn dat je direct in dienst treedt bij de opdrachtgever van Intro Personeel (of een andere personeelsbemiddelaar). Dan krijg je direct een vast contract aangeboden. We noemen dat indiensttreding op basis van ‘werving en selectie’.

Wat is een uitzendcontract?

Zoals eerder genoemd, wanneer je aan de slag gaat via Intro Personeel, krijg je meestal een uitzendcontract. Omdat Intro lid is van de NBBU, de brancheorganisatie voor intermediairs op de arbeidsmarkt, geldt voor jou de NBBU-cao. Het uitzendcontract bestaat uit verschillende fases. Dit zijn verschillende contractvormen over een bepaalde periode. Hoe langer je werkt, hoe meer rechten je opbouwt. Het gaat dan over rechten als de pensioenregeling, opzegtermijnen en loondoorbetaling. In de uitzendovereenkomst die je bij Intro Personeel krijgt staat ook alles over je rechten en plichten uitgelegd.

Fase 1 – 2

Deze fase start zodra je aan het werk gaat. De eerste 52 weken zit je in deze fase.  Let op: het gaat om het aantal gewerkte (!) weken. Weken dus waarin je daadwerkelijk arbeid hebt verricht. Het aantal gewerkte uren maakt daarbij niet uit. Sinds 2 januari 2023 tellen ook de weken waarin je betaalde vakantie hebt opgenomen als gewerkte weken. Ook heb je in deze fase te maken met een uitzendbeding. Maar daarover later meer. Overigens bouw je vanaf 8 gewerkte weken pensioen op.

Fase 3

Na 52 gewerkte weken, krijg je een contract in fase 3. In deze fase ga je een contract aan voor bepaalde tijd.  Deze fase kan maximaal drie jaar duren waarin je maximaal zes contracten krijgt. In fase 3 is het uitzendbeding niet van toepassing.  Tijdens fase 3 heb je recht op doorbetaling van (een gedeelte) van je loon wanneer je ziek wordt.

Fase 4

In fase 4 krijg je een contract zonder einddatum. Je bent dus voor onbepaalde tijd in dienst van de personeelsbemiddelaar of je nieuwe werkgever.

Het uitzendbeding

De toepassing van een uitzendbeding houdt in dat je het contract per direct kunt opzeggen. Dat geldt voor zowel jou als werknemer, maar ook voor Intro Personeel als werkgever. Intro mag de overeenkomst met jou direct beëindigen als de opdrachtgever de inleenovereenkomst opzegt. Wanneer het uitzendbeding wordt toegepast, betekent dit ook dat het contract eindigt wanneer je ziek wordt. Je ontvangt dan van Intro Personeel een Ziektewetuitkering.

Een vast contract of niet?

Maar wanneer krijg je nu een contract (dat kan een vast contract zijn) bij de opdrachtgever? Dat hangt helemaal van je nieuwe werkgever en jezelf af. Val je in de smaak van de opdrachtgever (en ben jij gemotiveerd) dan  kan die je een contract aanbieden. Meestal gebeurt dit in fase 1-2 of in fase 3 (zeg maar tussen de negen maanden en een jaar nadat je via de personeelsbemiddelaar bent uitgezonden). Het kan ook voorkomen dat je in fase 4 nog bij de personeelsbemiddelaar in dienst bent. Dan is die – nog steeds – jouw werkgever.

Kortom, ben je gemotiveerd, werk je hard en laat je zien dat je er voor gaat. Grote kans dat de opdrachtgever jou een vast contract aanbied. Zet ‘em op in ieder geval!

Let op: dit artikel is bedoeld om jou te informeren, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Intro Personeel.

Gerelateerde artikelen

Wat je allemaal met jouw vakantiegeld kan doen

Het is normaal gesproken al fijn als je salaris op je rekening wordt gestort, maar in de maand mei is het helemaal leuk. De kans is groot dat je dan je vakantiegeld krijgt. Misschien een goed idee om eens goed na te denken wat je met dat extra geld gaat doen. Voor veel mensen is […]

Lees artikel

Jezelf (verder) ontwikkelen op je werk, hoe doe je dat?

Het is natuurlijk een cliché van jewelste, maar daarom niet minder waar. Stilstand is achteruitgang. Ook op je werk. Welk werk je ook doet. Om met plezier naar je werk te blijven gaan is het nodig jezelf te (blijven) ontwikkelen. We geven graag wat tips en adviezen. Hoe kan je jezelf blijven ontwikkelen op je […]

Lees artikel

Tussen bloemen en bomen zet je als Logistiek Medewerker Boomkwekerij orders klaar

Heesters, rozen, laanbomen of solitairs. Je kan het zo gek niet bedenken of je vervoert ze als Logistiek Medewerker Boomkwekerij. “Als je enige kennis van bomen en planten hebt, ben je erg geschikt voor deze baan.” Op een boomkwekerij in Noord-Brabant ga je aan de slag als Logistiek Medewerker. Een gevarieerde baan waar recruiter Corné […]

Lees artikel