De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Zoek je werk? In de bouw kan je alle kanten op

20 juli, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Komende jaren zijn er veel huizen, woningen, appartementen en kantoren nodig. Dat biedt kansen voor mensen die in de bouw aan de slag willen. Volgens het UWV zegt 1 op de 5 werkgevers in de bouwsector een tekort aan personeel te hebben.

Je hoeft maar een stad of dorp in te rijden of je ziet bouwprojecten. Op veel plekken in Nederland verrijzen nieuwe gebouwen. De vraag naar woon- en werkruimte is groot. Maar ook zijn aannemers en bouwbedrijven bezig met het onderhoud en renovatie aan panden. Ook de verduurzaming van gebouwen is aan de gang. Door vergrijzing stromen bovendien oudere werknemers uit, waardoor er veel vacatures openstaan in de bouw. Al met al zorgt dat ervoor er in deze sector veel banen en vacatures zijn. Of het nu gaat om een timmerman of om een werkvoorbereider, ze zijn hard nodig.

Waarom zou je in de bouwsector gaan werken?

Niet alleen de grote baankans kan een reden zijn om in deze sector aan de slag te gaan. Wanneer je handig bent en graag fysiek werk doet, ben je in de bouw aan het juiste adres. Dan kan werken in de bouw een mooie uitdaging voor je zijn. Het is vaak hard werken, maar je draagt soms letterlijk een steentje bij aan mooie projecten. Je werk levert meestal concrete resultaten en dus veel voldoening op. Een andere reden om in de bouw aan de slag te gaan is de enorme variatie aan werkzaamheden en beroepen.  Je kunt uit allerlei beroepen kiezen: timmerman, bouwplaatsmedewerker, schilder, interieurbouwer, uitvoerder, sloper, betonboorder en noem maar op.  Verder werk je in de bouw soms met innovatieve en moderne technieken. Ook dat is een goede reden om voor deze sector te kiezen.

Welke diploma’s heb je nodig om in de bouw aan de slag te gaan?

Wie wil kan zonder diploma aan de slag: als bouwopruimer kan je zonder nauwelijks een opleiding aan de slag. Al kan een VCA-certificaat handig zijn. Wil je toch mét een diploma in de bouw werken? Een vmbo-diploma is een goede basis om aan de slag te gaan. Met dat diploma op zak kan je beginnen aan een door jou gekozen mbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot metselaar of timmerman. Ook met een technische opleiding kan je vaak in de bouw aan de slag, bijvoorbeeld als elektromonteur.

Overigens kan je natuurlijk ook met een hbo-diploma of academische opleiding in de bouwsector aan de slag. Bijvoorbeeld als architect of projectontwikkelaar.

Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien?

In de bouw zijn er volop mogelijkheden om je vakmanschap te blijven behouden en uit te breiden. Veel bedrijven in de sector bieden werknemers de kans om te scholen en door te groeien. Wie als timmerman begint kan bijvoorbeeld – na het behalen van de nodige diploma’s en het opdoen van genoeg werkervaring – doorgroeien naar een functie als werkvoorbereider.

Hoeveel kan je verdienen met een baan in de bouwsector?

Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf welke functie je gaat uitvoeren wat je salaris is. Het salaris van een bouwopruimer begint bij 1.900 euro bruto per maand. Dat geeft aan dat je in de bouw een goed salaris kan hebben. Een bouwvakker met zo’n tien jaar ervaring verdient al gauw zo rond 4.000 euro bruto per maand. Ook van het salaris bijvoorbeeld een voorman kun je goed rondkomen. Het salaris van iemand met die functie begint zo’n beetje bij de 2.000 euro bruto per maand, terwijl het kan oplopen naar ruim 3.000 euro.

De serie ‘Aan de bak in het vak’ geeft je een kijkje in de sectoren en vakgebieden.

Gerelateerde artikelen

6. Veilingsactie Product Stofzuiger

Serie 2 Draadloze steelstofzuiger Readyy’y 20Vmax Productomschrijving 2-in-1: een handstofzuiger en steelstofzuiger in één apparaat voor extra flexibiliteit. AllFloor Brush: één borstel om alle soorten vloeren gemakkelijk te reinigen. Parkeerstand: altijd beschikbaar, binnen handbereik, makkelijk op te bergen en op te laden. EasyClean Brush: makkelijk te verwijderen, te reinigen en opnieuw aan te brengen borstelrol. Interesse in […]

Lees artikel

5. Veilingsactie Product Vlakschuurmachine

Levert een gladde afwerking op kleinere en middelgrote platte oppervlakken. Productomschrijving Voor hoogwaardige resultaten en comfortabel schuren Motor van 200 W levert fijn schuurwerk en een soepele voortgang van het werk Ergonomisch ontwerp en weinig trillingen voor comfortabel werken met één of twee handen Microfilter stofbox vermindert stof voor een schonere werkomgeving Klithechtsysteem voor gemakkelijk […]

Lees artikel

4. Veilingsactie Product Hanglamp

Op zoek naar een mooi hanglamp voor in de huiskamer? Productomschrijving Hanglamp Juno M is met de rookglas-touch een ware must have voor jouw interieur. Deze stoere, industriële maar ook vintage lamp is de nieuwste trend en komt perfect tot zijn recht in ieder interieur. De hoogte van het glas is 18 cm. De diameter […]

Lees artikel