De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Kennismakingsgesprek? 10 gouden tips om indruk te maken

4 oktober, 2023
Werkzaam bij Intro Personeel
Tom van Reeuwijk
Iemand die zenuwachtig is voor een kennismakingsgesprek.

Intro Personeel krijgt vaak de vragen: wat te vragen bij een kennismakingsgesprek? of wat bespreek je tijdens een kennismakingsgesprek? Daarom geven wij graag 10 gouden tips weg om indruk te maken. Een goede voorbereiding en duidelijke communicatie kunnen namelijk echt het verschil maken.

Een kennismakingsgesprek kan je hebben met een recruiter of met een ervaren medewerker bij de werkgever. Hier volgen 10 gouden tips voor het maken van een goede indruk:

Hoe bereid je je voor op een kennismakingsgesprek?

1. Houdt rekening met reistijd
Voorkom dat je stress krijgt voorafgaand aan jouw gesprek door een reischema uit te stippelen. Bekijk vooraf de reistijd en zorg dat je op tijd vertrekt vanuit huis.

2. Neem een notitieblok met pen mee + een kopie van je cv
Als er belangrijke zaken worden besproken tijdens het gesprek, kan je altijd wat dingen opgeschreven zodat je belangrijke punten niet vergeet. Daarbij is het erg professioneel om een cv uitgeprint mee te nemen. Dit cv kan je altijd doornemen met de gesprekspartner.

3. Draag een representatieve outfit
Het is belangrijk om te bedenken wat je aan doet naar een gesprek om kennis te maken. Houdt eventueel rekening met kledingvoorschriften vanuit de werkgever. Daarbij is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kleding vies of kapot is.

Hoe voer je een kennismakingsgesprek?

4. Een goede eerste indruk is cruciaal
Zodra je binnen wordt geroepen, sta onmiddellijk op. Groet je gesprekspartners hartelijk en neem de tijd om naar hun namen te luisteren voordat je jezelf voorstelt.

5. Laat respect blijken
Bedenk dat een sollicitatiegesprek een tweezijdige uitwisseling is, dus blijf aandachtig voor je gesprekspartner. Gebruik de tijd niet uitsluitend om over jezelf te praten, maar luister aandachtig naar wat de ander te zeggen heeft.

6. Beheers je lichaamstaal
Je lichaamstaal kan krachtiger spreken dan duizend woorden, dus zorg voor een actieve en open houding. Probeer je zenuwen onder controle te houden en laat je armen ontspannen op tafel rusten. Vermijd het friemelen met je vingers en trillende benen om een zelfverzekerde uitstraling te behouden.

7. Blijf je positieve zelf
Het is essentieel om jezelf te presenteren op je best, maar blijf trouw aan je eigen persoonlijkheid. Laat je ware karakter naar voren komen, maar doe dit altijd met een positieve en vriendelijke benadering. Eventueel kun je van tevoren een lijst maken met je karaktereigenschappen om een scherp zelfbeeld te krijgen.

8. Leg de nadruk op je vaardigheden en prestaties.
Tijdens het sollicitatiegesprek moet je je vaardigheden in de schijnwerpers zetten. Doe dit door je expertise en prestaties aan elk gespreksonderwerp te koppelen, zodat je kunt laten zien wat je te bieden hebt, zonder simpelweg een opsomming te geven van je goede eigenschappen.

9. Geef beknopte maar krachtige antwoorden.
Je zult een sterkere indruk maken wanneer je vragen kort en duidelijk beantwoordt. Blijf bij de kern van je verhaal en vermijd lange, uitweidende antwoorden.

10. Vermijd negatieve opmerkingen over voorgaande werkgevers.
Het is niet alleen schadelijk voor je voormalige werkgever, maar ook voor jezelf als je negatief spreekt over je vorige baan. Ongeacht of je een accountmanager of een hovenier bent, de relatie met je vorige werkgever wordt vaak beschouwd als een belangrijke indicator voor potentiële nieuwe werkgevers. Concentreer je daarom alleen op de positieve aspecten.

Wil je graag ergens op kennismakingsgesprek?

Vacatures

Gerelateerde artikelen

Wilco Oosterwijk is operator bij Snoei Prefab Buidlings

Bij Snoei Prefab Buildings zit operator Wilco helemaal op z’n plek

Of het nu gebogen golfplaten, koraalrode of blauwe golfplaten zijn. Wilco Oosterwijk, machineoperator bij Snoei Prefab Buildings in Krimpen aan den IJssel, produceert ze. Begin dit jaar begon hij in deze functie. “Deze baan is een schot in de roos.” Hij had het totaal niet naar zin in zijn vorige baan, zegt de 46-jarige Wilco. […]

Lees artikel
Mobeiele telefoon, waarom je altijd een recruiter moet terugbellen.

Gemiste oproep van een recruiter? Altijd slim om even terug te bellen

Stel, je staat in de paskamer net een broek te passen als je telefoon gaat. Een recruiter, zo blijkt na een check bij je gemiste oproepen. Toch maar even terugbellen. Altijd slim om te doen. Om maar met de deur in huis te vallen: ja, het is slim om terug te bellen als je een […]

Lees artikel
Op tijd komen op je werk.

Te laat komen op werk? Het is altijd beter als je op tijd komt

Een lekke band van je fiets, een trein die niet rijdt of een olifant die in de weg ligt. Er zijn veel redenen waarom je te laat kunt komen op je werk. Maar natuurlijk is het voor iedereen beter als je gewoon op tijd bent. Natuurlijk, er zijn geldige redenen waarom je een keertje (maar […]

Lees artikel