De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Na vakantie weer ontspannen aan de slag

10 augustus, 2018
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Een man die in het water ligt met zonsondergang.

Daar sta je dan op Schiphol: bruin gebakken en net terug uit de mediterrane zon. Nog even en je eerste werkdag breekt weer aan. Hoe kom je die dag goed door? Recruiter Ewout geeft advies. “Begin je eerste werkdag na de vakantie gestructureerd en ontspannen.”

Altijd een lastig moment: opstarten op je werk na een vakantie vol indrukken en belevenissen. Je ligt in gedachten nog op de strandstoel aan de Franse Riviera. Of je bent nog met je hoofd bij het bezoek aan de Machu Picu in Peru. Een tijdelijke dip is haast niet te vermijden. Of toch wel?

Ewout Pols, recruiter bij Intro Personeel in Krimpen aan den IJssel, weet hoe belangrijk het is om weer fris en fruitig aan de slag te gaan na de vakantie. “Ik hoor soms mensen zeggen: vervelend dat de vakantie er weer opzit. Nu moet ik weer gaan werken. Dat is wat mij betreft niet helemaal de juiste mindset. Richt je juist op het plezier dat je uit je werk kunt halen. Ontbreekt dit plezier structureel? Dan is het wellicht tijd is voor een nieuwe stap in je loopbaan.”

Structuur

Maar wat als wel op je plek zit en met veel plezier uitkijkt naar je eerste werkdag. “Wanneer je vol nieuwe energie en inspiratie zit, is het gevaar groot om meteen volle bak aan de slag te gaan. Om je direct op nieuwe projecten te storten. Regelmatig zie ik mensen in deze valkuil stappen, maar je lichaam en geest moeten ook weer wennen aan het werkritme en de werkomstandigheden. Daarom is het beter om je na vakantie gestructureerd en ontspannen aan de dag te beginnen. In mijn geval betekent dit dat wanneer aankom, ik eerst bespreek hoe het is afgelopen met de overgedragen projecten. Tussen je werkzaamheden door of in de pauze is er dan voldoende ruimte om de vakantieverhalen te delen.”

Acclimatiseren

“Stel je bent naar Bali geweest, waar de luchtvochtigheid erg hoog is, en je gaat direct door naar je werk. Dan zullen je geest en lichaam daar flink hinder van ondervinden. Dan moet je dus aardig acclimatiseren. Dat is niet handig op je werk. Dan voel je je aardig geradbraakt. Een kennis van mij was onlangs op  vakantie naar Turkije geweest. Om half twee ’s nachts kwam hij thuis en ’s ochtends om half negen zat hij weer achter z’n bureau. Zoals je je kunt voorstellen was hij niet erg productief die dag. Hij was brak en zat bij te komen op z’n werk. Dat kon z’n baas ook niet echt waarderen.” Ewout: “Zorg dus dat je minimaal één dag acclimatiseert. Je kunt dan weer met frisse energie en nieuwe inspiratie aan het werk.”

Gerelateerde artikelen

Wilco Oosterwijk is operator bij Snoei Prefab Buidlings

Bij Snoei Prefab Buildings zit operator Wilco helemaal op z’n plek

Of het nu gebogen golfplaten, koraalrode of blauwe golfplaten zijn. Wilco Oosterwijk, machineoperator bij Snoei Prefab Buildings in Krimpen aan den IJssel, produceert ze. Begin dit jaar begon hij in deze functie. “Deze baan is een schot in de roos.” Hij had het totaal niet naar zin in zijn vorige baan, zegt de 46-jarige Wilco. […]

Lees artikel
Mobeiele telefoon, waarom je altijd een recruiter moet terugbellen.

Gemiste oproep van een recruiter? Altijd slim om even terug te bellen

Stel, je staat in de paskamer net een broek te passen als je telefoon gaat. Een recruiter, zo blijkt na een check bij je gemiste oproepen. Toch maar even terugbellen. Altijd slim om te doen. Om maar met de deur in huis te vallen: ja, het is slim om terug te bellen als je een […]

Lees artikel
Op tijd komen op je werk.

Te laat komen op werk? Het is altijd beter als je op tijd komt

Een lekke band van je fiets, een trein die niet rijdt of een olifant die in de weg ligt. Er zijn veel redenen waarom je te laat kunt komen op je werk. Maar natuurlijk is het voor iedereen beter als je gewoon op tijd bent. Natuurlijk, er zijn geldige redenen waarom je een keertje (maar […]

Lees artikel