De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Operator kan zo aan de bak

24 november, 2021
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Operators kunnen makkelijk een baan vinden.

Ben je operator of wil je operator worden? Dan heb je goede baankansen, zegt recruiter Arie Rijsdijk. “Een goede operator is momenteel niet zo schaars, maar wel erg gewild op de arbeidsmarkt.” 

“Dé operator bestaat eigenlijk niet”, zegt recruiter Arie Rijsdijk. “Er zijn talloze soorten operators. Het hangt er net af bij wat voor soort bedrijf je werkt. Iemand die bij een koekjesfabriek werkt doet weer heel ander werk dan een werknemer in de verpakkingsindustrie.” Toch kan Arie wel een algemene definitie geven van het beroep. “Een operator is meestal iemand die een (productie)proces aanstuurt en machines bedient. Zij houden controle op (een deel van) het productieproces of een ander proces.”

Het is in ieder geval een verantwoordelijke functie, stelt Arie. “Al hangt het er natuurlijk wel vanaf op welke plek je werkt. Een procesoperator die het hele proces aanstuurt heeft meer verantwoordelijkheid dan een machineoperator die alleen een machine bedient.” Desondanks is de functie van operator sowieso geen beroep waarin je kan flierefluiten. “Zonder jou kan het hele proces in de soep lopen. Om dat proces gestroomlijnd te organiseren ben je als operator dan ook hard nodig.”

Snel schakelen

Je hebt dan ook een divers takenpakket. “Je verricht licht sleutelwerk, loopt een controleronde, doet schoonmaakwerkzaamheden of houdt het overzicht vanuit de controlekamer of achter het panel (als paneloperator). Bij grote storingen schakel je de technische dienst in. Ook heb je regelmatig overleg met collega’s.”

Maar wie is er dan geschikt voor dit beroep? Arie: “Over het algemeen geldt dat je goed procesmatig kan werken en snel kan schakelen. Als het proces goed loopt hoef je niet zoveel te doen, maar als het fout gaat, moet snel ingrijpen. Ook moet je goed kunnen samenwerken, omdat je vaak in een team werkt. Daarnaast is het belangrijk dat je nauwkeurig en precies bent. Ook moet je bereid zijn ochtend-, middag- of avonddiensten te draaien. Vaak werk je namelijk in ploegendienst. Dit is niet bij alle bedrijven zo, maar het kan voorkomen.”

Het loont zeker om ervoor te kiezen om als operator aan de slag te gaan. “Omdat je in ploegendienst werkt, levert dat een financieel extraatje op boven op je loon. Om diezelfde reden heb je vaak meer vrije tijd.  Al is het handig, als je bijvoorbeeld nachtdienst hebt, wel overdag te slapen. Je moet ’s nachts wel werken.”

Techniek

Er is volgens Arie in ieder geval genoeg vraag naar operators. “Wil je écht aan de slag in dit beroep dan zijn er zeker genoeg kansen om aan de slag te kunnen.” Hoewel een VAPRO-opleiding (dé opleiding om operator te worden) een ideale voorbereiding is op het beroep, kan je ook met een andere achtergrond operator worden. “In het verleden hebben we automonteurs, metselaars en timmermannen bemiddelt naar een baan als operator. Als je van techniek houdt en het gaaf vindt om een productieproces te beheersen is het een prachtig vak!”

Bekijk de operator vacatures

Gerelateerde artikelen

Wilco Oosterwijk is operator bij Snoei Prefab Buidlings

Bij Snoei Prefab Buildings zit operator Wilco helemaal op z’n plek

Of het nu gebogen golfplaten, koraalrode of blauwe golfplaten zijn. Wilco Oosterwijk, machineoperator bij Snoei Prefab Buildings in Krimpen aan den IJssel, produceert ze. Begin dit jaar begon hij in deze functie. “Deze baan is een schot in de roos.” Hij had het totaal niet naar zin in zijn vorige baan, zegt de 46-jarige Wilco. […]

Lees artikel
Mobeiele telefoon, waarom je altijd een recruiter moet terugbellen.

Gemiste oproep van een recruiter? Altijd slim om even terug te bellen

Stel, je staat in de paskamer net een broek te passen als je telefoon gaat. Een recruiter, zo blijkt na een check bij je gemiste oproepen. Toch maar even terugbellen. Altijd slim om te doen. Om maar met de deur in huis te vallen: ja, het is slim om terug te bellen als je een […]

Lees artikel
Op tijd komen op je werk.

Te laat komen op werk? Het is altijd beter als je op tijd komt

Een lekke band van je fiets, een trein die niet rijdt of een olifant die in de weg ligt. Er zijn veel redenen waarom je te laat kunt komen op je werk. Maar natuurlijk is het voor iedereen beter als je gewoon op tijd bent. Natuurlijk, er zijn geldige redenen waarom je een keertje (maar […]

Lees artikel