De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Operator kan zo aan de bak

24 november, 2021
Hans Bossenbroek
Een man zit achter een toetsenbord op zijn werk een apperaat in te stellen voor zijn dagelijkse werkzaamheden.

Ben je operator of wil je operator worden? Dan heb je goede baankansen, zegt recruiter Arie Rijsdijk. “Een goede operator is momenteel niet zo schaars, maar wel erg gewild op de arbeidsmarkt.” 

“Dé operator bestaat eigenlijk niet”, zegt recruiter Arie Rijsdijk. “Er zijn talloze soorten operators. Het hangt er net af bij wat voor soort bedrijf je werkt. Iemand die bij een koekjesfabriek werkt doet weer heel ander werk dan een werknemer in de verpakkingsindustrie.” Toch kan Arie wel een algemene definitie geven van het beroep. “Een operator is meestal iemand die een (productie)proces aanstuurt en machines bedient. Zij houden controle op (een deel van) het productieproces of een ander proces.”

Het is in ieder geval een verantwoordelijke functie, stelt Arie. “Al hangt het er natuurlijk wel vanaf op welke plek je werkt. Een procesoperator die het hele proces aanstuurt heeft meer verantwoordelijkheid dan een machineoperator die alleen een machine bedient.” Desondanks is de functie van operator sowieso geen beroep waarin je kan flierefluiten. “Zonder jou kan het hele proces in de soep lopen. Om dat proces gestroomlijnd te organiseren ben je als operator dan ook hard nodig.”

Snel schakelen

Je hebt dan ook een divers takenpakket. “Je verricht licht sleutelwerk, loopt een controleronde, doet schoonmaakwerkzaamheden of houdt het overzicht vanuit de controlekamer of achter het panel (als paneloperator). Bij grote storingen schakel je de technische dienst in. Ook heb je regelmatig overleg met collega’s.”

Maar wie is er dan geschikt voor dit beroep? Arie: “Over het algemeen geldt dat je goed procesmatig kan werken en snel kan schakelen. Als het proces goed loopt hoef je niet zoveel te doen, maar als het fout gaat, moet snel ingrijpen. Ook moet je goed kunnen samenwerken, omdat je vaak in een team werkt. Daarnaast is het belangrijk dat je nauwkeurig en precies bent. Ook moet je bereid zijn ochtend-, middag- of avonddiensten te draaien. Vaak werk je namelijk in ploegendienst. Dit is niet bij alle bedrijven zo, maar het kan voorkomen.”

Het loont zeker om ervoor te kiezen om als operator aan de slag te gaan. “Omdat je in ploegendienst werkt, levert dat een financieel extraatje op boven op je loon. Om diezelfde reden heb je vaak meer vrije tijd.  Al is het handig, als je bijvoorbeeld nachtdienst hebt, wel overdag te slapen. Je moet ’s nachts wel werken.”

Techniek

Er is volgens Arie in ieder geval genoeg vraag naar operators. “Wil je écht aan de slag in dit beroep dan zijn er zeker genoeg kansen om aan de slag te kunnen.” Hoewel een VAPRO-opleiding (dé opleiding om operator te worden) een ideale voorbereiding is op het beroep, kan je ook met een andere achtergrond operator worden. “In het verleden hebben we automonteurs, metselaars en timmermannen bemiddelt naar een baan als operator. Als je van techniek houdt en het gaaf vindt om een productieproces te beheersen is het een prachtig vak!”

Bekijk de operator vacatures

Gerelateerde artikelen

Een foto van de Italiaanse kust gedurende de zomer.

Vakantiegeld 2024: Belasting, Bruto/Netto en AOW

Vakantiegeld 2024 is een belangrijk extraatje waar veel Nederlanders elk jaar naar uitkijken. Het biedt de mogelijkheid om een vakantie te boeken, spaargeld aan te vullen of andere uitgaven te dekken. In 2024 zijn er een aantal veranderingen en belangrijke aandachtspunten rondom vakantiegeld die je niet mag missen. In deze blog behandelen we alles wat […]

Lees artikel
Een witte man schrijft en CV op zijn laptop op kantoor met een uitzicht op de erasmus brug en de hoofbouw van Rotterdam.

Creëer het Perfecte CV: Tips, Voorbeelden en Handige Adviezen

Een goed CV is essentieel voor het vinden van een baan. Het biedt werkgevers een eerste indruk van jouw kwalificaties, ervaring en persoonlijkheid. In deze blog bespreken we hoe je een CV kunt maken dat je kansen op succes vergroot.   Waarom een Sterk CV Belangrijk is Een CV is meer dan een lijst van […]

Lees artikel

Een open sollicitatie: Voorbeeld en stappenplan

Een open sollicitatie kan de sleutel zijn tot die droombaan waar u al zo lang naar zoekt. Maar wat is een open sollicitatie eigenlijk? En hoe schrijf je er een? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over open sollicitaties. 1. Wat is een open sollicitatie? Een open sollicitatie is een brief of […]

Lees artikel