De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Sleutel je graag aan scooters? Dan is de machinebouw wat voor jou

13 juli, 2022
Hans Bossenbroek

Van spruitenplukmachines assembleren tot sleutelen aan verpakkingsmachines. Wie een baan zoekt in de machinebouw kan alle kanten op, zegt recruiter Arjan de Lijster. “Werken in de machinebouw levert je ongetwijfeld veel voldoening op; als die machines niet draaien, staat de samenleving bij wijze van spreken stil.” 

Kijk op een willekeurige vacaturesite en je ziet dat de baankansen met vacatures in de machinebouw groot zijn. “Dat komt omdat er ook in deze sector een tekort aan technisch personeel is”, legt Arjan uit. “Maar ook als dat niet het geval zou zijn, is er werk genoeg. Er is altijd werk, omdat de machines moeten blijven doordraaien. Veel gaat natuurlijk machinaal, maar er moet iemand zijn die de machines produceert. Alles kan wel machinaal worden, maar die machinale apparaten en machines moeten wel door iemand worden gemaakt worden. Het blijft mensenwerk.”

Doorgroeien

Je kan alle kanten op als je in de machinebouw wilt werken, zegt Arjan. “Als je affiniteit met techniek hebt, is er veel mogelijk. Er zijn veel functies en specialismes. Bijvoorbeeld werktuigbouwkunde, elektrotechniek of assemblage. Bovendien zijn er veel beroepen waar je uit kan kiezen. Denk aan een functies als monteur, tekenaar, engineer, lasser of werkvoorbereider.” Qua bedrijven moet je denken aan machinebouwers, dit kunnen grote bedrijven zijn maar ook kleinschalige machinebouw!

Ook zijn er volgens Arjan uitstekende doorgroeimogelijkheden. “Stel, je begint als productiemedewerker. Dan word je vervolgens lasser en constructiebankwerker. Waarna je doorgroeit naar teamleider van de constructieafdeling. In de techniek zie je overigens vaak dat mensen een vak leren in de praktijk en vervolgens doorgroeien naar een verantwoordelijke functie. “

Aanpakken

Maar welke mensen zijn er geschikt om in de machinebouw aan de slag te gaan? “Belangrijk is dat je affiniteit met techniek hebt. Vaak zie je dat machinebouwers het vroeger al leuk vonden om aan auto’s of scooters te sleutelen. Ze zijn dus technisch onderlegd. Ook moet je bereid zijn om hard te werken. Het kan regelmatig voorkomen dat je over moet werken, omdat je werk afgerond moet zijn. Een machine moet blijven draaien. Je moet dus wel iemand zijn die van aanpakken houdt.”

Regelmatig bemiddelt Arjan mensen in de machinebouw, vertelt Arjan. “Bij een producent van spruitenplukmachines start binnenkort iemand die een opleiding als eerste monteur landbouwvoertuigen heeft afgerond. Dat zijn mooie trajecten.”

Eén van de mooie kanten van de machinebouw is dat je een wezenlijke bijdrage levert aan de maatschappij, stelt Arjan. “Als die machines niet gemaakt worden staat de economie stil. Het zijn bijvoorbeeld machines waarmee vlees worden verwerkt. Als die machines niet geproduceerd worden, eet jij geen stukje kipfilet bij je avondeten.”

Op zoek naar een baan in de machinebouw of heb je de ambitie om in deze sector te werken? Neem dan snel contact op met Arjan.

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel