De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Sleutel je graag aan scooters? Dan is de machinebouw wat voor jou

13 juli, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Van spruitenplukmachines assembleren tot sleutelen aan verpakkingsmachines. Wie een baan zoekt in de machinebouw kan alle kanten op, zegt recruiter Arjan de Lijster. “Werken in de machinebouw levert je ongetwijfeld veel voldoening op; als die machines niet draaien, staat de samenleving bij wijze van spreken stil.” 

Kijk op een willekeurige vacaturesite en je ziet dat de baankansen met vacatures in de machinebouw groot zijn. “Dat komt omdat er ook in deze sector een tekort aan technisch personeel is”, legt Arjan uit. “Maar ook als dat niet het geval zou zijn, is er werk genoeg. Er is altijd werk, omdat de machines moeten blijven doordraaien. Veel gaat natuurlijk machinaal, maar er moet iemand zijn die de machines produceert. Alles kan wel machinaal worden, maar die machinale apparaten en machines moeten wel door iemand worden gemaakt worden. Het blijft mensenwerk.”

Doorgroeien

Je kan alle kanten op als je in de machinebouw wilt werken, zegt Arjan. “Als je affiniteit met techniek hebt, is er veel mogelijk. Er zijn veel functies en specialismes. Bijvoorbeeld werktuigbouwkunde, elektrotechniek of assemblage. Bovendien zijn er veel beroepen waar je uit kan kiezen. Denk aan een functies als monteur, tekenaar, engineer, lasser of werkvoorbereider.” Qua bedrijven moet je denken aan machinebouwers, dit kunnen grote bedrijven zijn maar ook kleinschalige machinebouw!

Ook zijn er volgens Arjan uitstekende doorgroeimogelijkheden. “Stel, je begint als productiemedewerker. Dan word je vervolgens lasser en constructiebankwerker. Waarna je doorgroeit naar teamleider van de constructieafdeling. In de techniek zie je overigens vaak dat mensen een vak leren in de praktijk en vervolgens doorgroeien naar een verantwoordelijke functie. “

Aanpakken

Maar welke mensen zijn er geschikt om in de machinebouw aan de slag te gaan? “Belangrijk is dat je affiniteit met techniek hebt. Vaak zie je dat machinebouwers het vroeger al leuk vonden om aan auto’s of scooters te sleutelen. Ze zijn dus technisch onderlegd. Ook moet je bereid zijn om hard te werken. Het kan regelmatig voorkomen dat je over moet werken, omdat je werk afgerond moet zijn. Een machine moet blijven draaien. Je moet dus wel iemand zijn die van aanpakken houdt.”

Regelmatig bemiddelt Arjan mensen in de machinebouw, vertelt Arjan. “Bij een producent van spruitenplukmachines start binnenkort iemand die een opleiding als eerste monteur landbouwvoertuigen heeft afgerond. Dat zijn mooie trajecten.”

Eén van de mooie kanten van de machinebouw is dat je een wezenlijke bijdrage levert aan de maatschappij, stelt Arjan. “Als die machines niet gemaakt worden staat de economie stil. Het zijn bijvoorbeeld machines waarmee vlees worden verwerkt. Als die machines niet geproduceerd worden, eet jij geen stukje kipfilet bij je avondeten.”

Op zoek naar een baan in de machinebouw of heb je de ambitie om in deze sector te werken? Neem dan snel contact op met Arjan.

Gerelateerde artikelen

Jarno van der Eijnden Houthandel Van Dam

Variatie maakt het werk van productiemedewerker Jarno leuk

Productiemedewerker Jarno van den Eijnden werkt met veel plezier bij Houthandel Van Dam in Bunnik. “Ik heb een allround functie en veel verschillende werkzaamheden. Dat maakt mijn werk leuk.” Een aantal jaar geleden kwam Jarno via Intro bij Houthandel Van Dam terecht. “Ik ben begonnen als hulpje. Als insteker bij de schaver, mijn collega die […]

Lees artikel

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel
Coen van Beek op doel tijdens Intro Cup 2024

Klop-Goodweek prolongeert Intro Cup

De 13e editie van de jaarlijkse Intro Cup is vrijdag gewonnen door Klop-Goodweek. In de finale versloegen de voetballers het team van Cartec met 2-0. Maar liefst 28 teams deden mee aan het toernooi. Na een spannende strijd won hetzelfde voetbalteam als vorig jaar ( in 2023 spelend onder de naam Klop-Edu). De voetballers van […]

Lees artikel