De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Sleutel je graag aan scooters? Dan is de machinebouw wat voor jou

13 juli, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Van spruitenplukmachines assembleren tot sleutelen aan verpakkingsmachines. Wie een baan zoekt in de machinebouw kan alle kanten op, zegt recruiter Arjan de Lijster. “Werken in de machinebouw levert je ongetwijfeld veel voldoening op; als die machines niet draaien, staat de samenleving bij wijze van spreken stil.” 

Kijk op een willekeurige vacaturesite en je ziet dat de baankansen met vacatures in de machinebouw groot zijn. “Dat komt omdat er ook in deze sector een tekort aan technisch personeel is”, legt Arjan uit. “Maar ook als dat niet het geval zou zijn, is er werk genoeg. Er is altijd werk, omdat de machines moeten blijven doordraaien. Veel gaat natuurlijk machinaal, maar er moet iemand zijn die de machines produceert. Alles kan wel machinaal worden, maar die machinale apparaten en machines moeten wel door iemand worden gemaakt worden. Het blijft mensenwerk.”

Doorgroeien

Je kan alle kanten op als je in de machinebouw wilt werken, zegt Arjan. “Als je affiniteit met techniek hebt, is er veel mogelijk. Er zijn veel functies en specialismes. Bijvoorbeeld werktuigbouwkunde, elektrotechniek of assemblage. Bovendien zijn er veel beroepen waar je uit kan kiezen. Denk aan een functies als monteur, tekenaar, engineer, lasser of werkvoorbereider.” Qua bedrijven moet je denken aan machinebouwers, dit kunnen grote bedrijven zijn maar ook kleinschalige machinebouw!

Ook zijn er volgens Arjan uitstekende doorgroeimogelijkheden. “Stel, je begint als productiemedewerker. Dan word je vervolgens lasser en constructiebankwerker. Waarna je doorgroeit naar teamleider van de constructieafdeling. In de techniek zie je overigens vaak dat mensen een vak leren in de praktijk en vervolgens doorgroeien naar een verantwoordelijke functie. “

Aanpakken

Maar welke mensen zijn er geschikt om in de machinebouw aan de slag te gaan? “Belangrijk is dat je affiniteit met techniek hebt. Vaak zie je dat machinebouwers het vroeger al leuk vonden om aan auto’s of scooters te sleutelen. Ze zijn dus technisch onderlegd. Ook moet je bereid zijn om hard te werken. Het kan regelmatig voorkomen dat je over moet werken, omdat je werk afgerond moet zijn. Een machine moet blijven draaien. Je moet dus wel iemand zijn die van aanpakken houdt.”

Regelmatig bemiddelt Arjan mensen in de machinebouw, vertelt Arjan. “Bij een producent van spruitenplukmachines start binnenkort iemand die een opleiding als eerste monteur landbouwvoertuigen heeft afgerond. Dat zijn mooie trajecten.”

Eén van de mooie kanten van de machinebouw is dat je een wezenlijke bijdrage levert aan de maatschappij, stelt Arjan. “Als die machines niet gemaakt worden staat de economie stil. Het zijn bijvoorbeeld machines waarmee vlees worden verwerkt. Als die machines niet geproduceerd worden, eet jij geen stukje kipfilet bij je avondeten.”

Op zoek naar een baan in de machinebouw of heb je de ambitie om in deze sector te werken? Neem dan snel contact op met Arjan.

Gerelateerde artikelen

Werken als zzp’er via Intro Personeel? Overweeg eens om in vaste dienst te gaan

Regelmatig krijgen onze recruiters een belletje van een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) of ze via Intro ergens aan de slag kunnen. Soms kan dat inderdaad. Maar er zijn ook mogelijkheden om in vaste dienst te gaan. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. “Ja, er zijn soms mogelijkheden om via Intro Personeel […]

Lees artikel
Hardinxveld-Giessendam vacatures

Werken in Hardinxveld-Giessendam? Zeker doen!

Wie een baan zoekt in (de omgeving van) Hardinxveld-Giessendam moet zeker eens een bakkie doen bij de Intro-recruiters. Zij kunnen je ook goede redenen geven om in deze plaats te gaan werken. Hier alvast een voorzet. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en woonplaats. Maar misschien is het voor jou een optie […]

Lees artikel
Hovenier Wesley.

Waarom het leuk is om hovenier te zijn

Er zijn veel redenen om te kiezen voor het beroep van hovenier. In ‘het groen’ zijn er tal van vacatures te vinden. Wie weet is een baan in deze sector wel wat voor jou. Werken in de buitenlucht Houd je van buiten zijn? Dan is hovenier een ideaal beroep voor jou. Het spreekt voor zich […]

Lees artikel