Een lekker broodje tijdens de pauze, wie houdt er niet van? Even je werk onderbreken en genieten van een moment voor jezelf. Het is niet alleen gezond en prettig, maar zelfs wettelijk verplicht. Alle reden dus om de regels rond pauzes eens onder de loep te nemen.
Zoek je de betekenis van het woord pauze op in de dikke Van Dale, dan lees je dit: (kortere of langere) rustpoos tijdens het werk, een uitvoering enz. Dit vat precies samen waar pauze om draait: even stoppen met werken om bij te tanken en daarna met hernieuwde energie weer verder te gaan.Of je nu een kantoorbaan hebt of flink aan het werk bent in de buitenlucht, zonder pauzes is een werkdag niet vol te houden. Onderzoeken tonen aan dat pauzes bijdragen aan je productiviteit. Even je focus verleggen zorgt ervoor dat je daarna effectiever en scherper verder kunt werken.
Pauze en de Arbeidstijdenwet
Pauze nemen is niet alleen nuttig, maar ook vastgelegd in de Nederlandse wet. In de Arbeidstijdenwet is precies omschreven wanneer je recht hebt op pauze en hoeveel tijd je minimaal moet kunnen uitrusten tijdens je werkdag. Dit voorkomt misbruik en zorgt ervoor dat werknemers voldoende rustmomenten hebben.
Dit zijn de regels volgens de Arbeidstijdenwet:
- Werk je meer dan 5,5 uur? Dan heb je recht op 30 minuten pauze (dit mag in twee keer 15 minuten).
- Werk je meer dan 10 uur? Dan heb je recht op 45 minuten pauze (dit mag in drie keer 15 minuten).
- Je werkgever mag zelf bepalen wanneer je pauzes inplant, maar deze moeten voldoen aan de minimale eisen uit de wet. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan gelden strengere regels. Bij een werkdag van 4,5 uur heb je recht op een half uur pauze.
Rookpauze en andere uitzonderingen
Niet alle pauzes tellen officieel mee. Zo is een rookpauze geen wettelijke pauze, maar iets wat je werkgever moet toestaan. Even koffie halen of naar het toilet gaan valt wel onder werktijd, omdat dit nodig is om goed te functioneren. Werk je bijvoorbeeld in een winkel? Dan kan het voorkomen dat je pauze iets later begint omdat je klanten eerst wilt helpen.
Voor zwangere werknemers is er nog een aanvullende regel. Zij hebben recht op extra pauzes tijdens het werk. Dit is bedoeld om overbelasting te voorkomen en gezondheid te waarborgen.
Wat moet je weten over pauzes?
Kort samengevat: pauzes zijn wettelijk geregeld en je werkgever moet zich houden aan de regels in de Arbeidstijdenwet. Alles wat buiten deze afspraken valt, zoals een rookpauze of een praatje bij de koffieautomaat, is een extraatje dat je werkgever kan toestaan.
Hoeveel pauze bij 8 uur werken?
Bij een werkdag van 8 uur heb je volgens de Arbeidstijdenwet recht op minimaal 30 minuten pauze. Deze pauze kan worden opgesplitst in twee keer 15 minuten.
Recht op pauze bij 4 uur werken?
Als je een werkdag van 4 uur hebt, ben je niet verplicht om pauze te nemen volgens de wet. Alleen jongeren onder de 18 jaar hebben bij 4,5 uur werken recht op een half uur pauze.
Extra pauze tijdens zwangerschap?
Zwangere werknemers hebben recht op extra pauzes om overbelasting te voorkomen. Dit is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet om de gezondheid van moeder en kind te waarborgen.
Heb je vragen over jouw rechten rond pauzes? Neem contact op met één van onze recruiters!
Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie en vind jouw volgende uitdaging!
Alle vacatures
Open sollicitatie