De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Flexwerkers kunnen na cursus helder communiceren

24 september, 2020

Zo’n vijftien flexwerkers van Intro Personeel volgen in september een cursus doelgericht communiceren. Tijdens drie avonden in Alblasserdam leren de deelnemers hoe zij helder kunnen communiceren op de werkvloer. “Ben jij een aanklager, redder of slachtoffer op je werk?” 

Buiten is het de warmste septemberdag ooit. Binnen druppelen de zweetdruppels niet alleen daarom – figuurlijk – van de gezichten van de deelnemers aan de cursus Doelgericht Communiceren. Deze tweede cursusavond staat het thema ‘Duidelijkheid voor de ander’ centraal’. De vorige avond was dat ‘Duidelijk voor jezelf’ en de volgende avond zal dat ‘Duidelijkheid in je team’ zijn. Al met al genoeg stof tot nadenken dus. De trainers zijn Serge Willemstein van Transparant Training, Hanno Nieuwenhuis en co-trainer Ruben van Mourik van Brys.

Dramadriehoek

Waar het deze dinsdagavond om draait is het contact met de ander op de werkvloer. Trainer Hanno springt gelijk met zijn gehoor in het diepe en vraagt naar praktijkervaringen van de deelnemers. “Hoe kan jij beter communiceren op je werk?”Ervaringsverhalen zijn er genoeg. Of je nu steigerbouwer, grafisch nabewerker of vakantiekracht bent. Iedere cursist heeft wel iets waar ‘ie aan kan werken. Goede communicatie met collega’s blijkt een stuk lastiger dan gedacht. Klapt de één volledig dicht, de ander schiet volledig in de weerstand, zo blijkt na een rondje waarbij iedereen vertelt wat ‘em bezighoudt. Voor de trainers reden genoeg om een befaamde wereldwijde methode erbij te pakken: de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek. “In welke rol zit jij tijdens communicatie op de werkvloer?”, vraagt hij. “Kruip jij in de rol van aanklager, slachtoffer of redder?”

Toneelspel 

De trainers gebruiken de beroemde methode om communicatie inzichtelijk te maken. In het volgende uur wordt er volop mee geoefend. Toneelspel helpt daarbij en maakt situaties inzichtelijk. “Je hoeft geen redder te zijn die iedereen te hulp schiet”, legt Serge een van de rollen uit. “Het lijkt heel helpend, maar uiteindelijk geef je dan de ander geen ruimte. Pak een andere rol. Wees opvoedend. Als het gevraagd wordt help je.” Menig deelnemer steekt er een hoop van op. “Durf kwetsbaar te zijn en wees assertief wanneer het nodig is”, vat Hanno samen. “Je mag zijn wie je bent.”

Al met al blijkt het voor het merendeel van de aanwezigen een leerzame avond te zijn. “Ik heb vooral geleerd niet meer de rol van redder aan te nemen”, geeft één van de deelnemers antwoord op de vraag wat hij heeft geleerd. Op naar volgende week. Dan vindt de derde en laatste cursusavond plaats. Dit heeft effect!

 

Gerelateerde artikelen

Intro Personeel werft voor Engelsman Hoveniers

Engelsman Hoveniers laat Intro Personeel meedenken in zoektocht naar ‘groen’ personeel

Groenprojecten aanleggen en onderhouden kunnen ze wel bij Engelsman Hoveniers. Met de hulp van Intro Personeel zoekt het hoveniersbedrijf uit Pijnacker personeel voor de groenvoorziening. “Wij vinden het fijn dat we zo snel met de recruiters kunnen schakelen.” Aan Harmen van Dalen, accountmanager bij Intro Personeel Rotterdam, kun je het wel overlaten om groenvoorzieners en […]

Lees artikel
Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel