De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Help, je functioneringsgesprek komt er weer aan!

7 januari, 2020

Help, je functioneringsgesprek komt er weer aan! De zenuwen gieren door je lichaam? Niet nodig zegt recruiter Mathijs Vreeken. “In een goed functioneringsgesprek zitten geen negatieve verrassingen.” 

Mathijs weet waar hij het over heeft. Zelf voert de recruiter van Intro Personeel Bodegraven al 15 jaar functioneringsgesprekken. “Ik zie eindejaarsgesprekken als een typisch Nederlandse traditie. Het is november of december dus we gaan terugkijken naar afgelopen jaar.”

Eigenlijk is een functioneringsgesprek een dialoog tussen twee collega’s, zegt Mathijs. Het gaat over de relatie tussen werkgever en werknemer. “In het gesprek wordt het dagelijks functioneren van jou als werknemer besproken. Zie het als een peilmoment, een goede gelegenheid om over de voortgang van je ontwikkeling te praten. Hoe doe jij het in jouw functie? En hoe kan jij in de toekomst verder ontwikkelen?” Verder wordt de onderlinge samenwerking besproken. “Vergelijk het met het rapport dat je vroeger op de basisschool kreeg. Daar stond ook op hoe je omging met de leerkracht en de andere leerlingen.”

Nerveus

Ben je gespannen of zenuwachtig? “Best logisch, maar het is niet nodig”, zegt Mathijs. “In een goed functioneringsgesprek zitten er geen negatieve verrassingen in. Als er kritiek was had je dat namelijk allang gehoord. Je manager of je leidinggevende heeft dat in dat geval al besproken in een eerder gesprek. Als het goed is wordt er het hele jaar door gekeken hoe je functioneert in je baan.” Maar wat te doen als je toch nerveus bent. “Ga dan al voor het gesprek naar je leidinggevende en geef aan waar je behoeftes liggen. Vraag ook of je zelf ook gesprekspunten kan aandragen. Zo voorkom je dat het eenrichtingsverkeer wordt.”

Ook voor jezelf is een functioneringsgesprek nuttig, stelt de Bodegraafse recruiter. “Je stemt af waar je op dat moment staat en hoe je jezelf verder kan ontwikkelen. Stel, je bent een monteur die al aardig wat jaartjes meeloopt. Dan is goed om te weten hoe je het doet op de werkvloer. Soms gebeurt het bij technische functies dat als het niet altijd wordt uitgesproken als je goed functioneert. Het is voor jou ook fijn om te merken dat je gewaardeerd wordt als collega.”

Mix

Maar wat zijn de do’s en dont’s? “Voorkom in elk geval dat je oude koeien uit de sloot haalt en dat het uitloopt op een welles-nietesgesprek. Een andere valkuil is dat het gesprek alleen maar over recente gebeurtenissen gaat, maar over jouw functioneren over heel het jaar. Vergeet ook niet voor jezelf op te komen en een mix te gebruiken van feiten en gevoel. Als bijvoorbeeld drie weken lang 50 uur heb gewerkt, zeg er dan ook bij wat dat met je heeft gedaan.”

Ook als je geen functioneringsgesprek krijgt, heeft Mathijs een tip. “Vraag dan om een gesprek. Hoe langer het duurt, hoe onzekerder het is. Als je nooit een functioneringsgesprek krijgt, dan zou ik wél heel zenuwachtig worden.”

 

Gerelateerde artikelen

Wat is een cao?

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).   Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de […]

Lees artikel

Net geopende vestiging Rotterdam heeft eerste mensen al bemiddeld  

Intro Personeel heeft onlangs op bedrijvenpark Noord-West (boven Spaanse Polder) in Rotterdam een nieuwe vestiging geopend. Bedrijven die personeel zoeken en kandidaten die op zoek zijn naar een vaste baan kunnen er terecht. “Mensen die een vaste baan willen bij een bedrijf in de regio zijn bij ons van harte welkom voor een kop koffie.”  […]

Lees artikel

Assistent Projectmanager Windmolens zorgt dat transport windturbines goed is geregeld

Of het nu gaat om het transport van 11 windturbines naar Flevoland of om het vervoer van een onderdeel van een windmolen naar Frankrijk. Als Assistent Projectmanager regel jij dat het transport van A tot Z wordt geregeld. “Je hebt in deze baan een spilfunctie waarin je oog hebt voor veiligheid en klant.” Wie je […]

Lees artikel