De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Artikel

Help, je functioneringsgesprek komt er weer aan!

7 januari, 2020
Iemand die zenuwachtig is voor een kennismakingsgesprek.

Help, je functioneringsgesprek komt er weer aan! De zenuwen gieren door je lichaam? Niet nodig zegt recruiter Mathijs Vreeken. “In een goed functioneringsgesprek zitten geen negatieve verrassingen.”

Mathijs weet waar hij het over heeft. Zelf voert de recruiter van Intro Personeel Bodegraven al 15 jaar functioneringsgesprekken. “Ik zie eindejaarsgesprekken als een typisch Nederlandse traditie. Het is november of december dus we gaan terugkijken naar afgelopen jaar.”

Eigenlijk is een functioneringsgesprek een dialoog tussen twee collega’s, zegt Mathijs. Het gaat over de relatie tussen werkgever en werknemer. “In het gesprek wordt het dagelijks functioneren van jou als werknemer besproken. Zie het als een peilmoment, een goede gelegenheid om over de voortgang van je ontwikkeling te praten. Hoe doe jij het in jouw functie? En hoe kan jij in de toekomst verder ontwikkelen?” Verder wordt de onderlinge samenwerking besproken. “Vergelijk het met het rapport dat je vroeger op de basisschool kreeg. Daar stond ook op hoe je omging met de leerkracht en de andere leerlingen.”

Nerveus

Ben je gespannen of zenuwachtig? “Best logisch, maar het is niet nodig”, zegt Mathijs. “In een goed functioneringsgesprek zitten er geen negatieve verrassingen in. Als er kritiek was had je dat namelijk allang gehoord. Je manager of je leidinggevende heeft dat in dat geval al besproken in een eerder gesprek. Als het goed is wordt er het hele jaar door gekeken hoe je functioneert in je baan.” Maar wat te doen als je toch nerveus bent. “Ga dan al voor het gesprek naar je leidinggevende en geef aan waar je behoeftes liggen. Vraag ook of je zelf ook gesprekspunten kan aandragen. Zo voorkom je dat het eenrichtingsverkeer wordt.”

Ook voor jezelf is een functioneringsgesprek nuttig, stelt de Bodegraafse recruiter. “Je stemt af waar je op dat moment staat en hoe je jezelf verder kan ontwikkelen. Stel, je bent een monteur die al aardig wat jaartjes meeloopt. Dan is goed om te weten hoe je het doet op de werkvloer. Soms gebeurt het bij technische functies dat als het niet altijd wordt uitgesproken als je goed functioneert. Het is voor jou ook fijn om te merken dat je gewaardeerd wordt als collega.”

Mix

Maar wat zijn de do’s en dont’s? “Voorkom in elk geval dat je oude koeien uit de sloot haalt en dat het uitloopt op een welles-nietesgesprek. Een andere valkuil is dat het gesprek alleen maar over recente gebeurtenissen gaat, maar over jouw functioneren over heel het jaar. Vergeet ook niet voor jezelf op te komen en een mix te gebruiken van feiten en gevoel. Als bijvoorbeeld drie weken lang 50 uur heb gewerkt, zeg er dan ook bij wat dat met je heeft gedaan.”

Ook als je geen functioneringsgesprek krijgt, heeft Mathijs een tip. “Vraag dan om een gesprek. Hoe langer het duurt, hoe onzekerder het is. Als je nooit een functioneringsgesprek krijgt, dan zou ik wél heel zenuwachtig worden.”

Daarnaast werkt Intro nauw samen met een vacaturebank: Christelijke Vacature, een christelijke vacaturebank dat organisaties helpt om christelijke vacatures gericht en effectief onder de aandacht te brengen van de juiste kandidaten. 

Bekijk ook de nieuwste blogs van Intro Personeel

Intakegesprek Intro Personeel

Twijfel je over een afspraak? Daarom is het slim om tóch te komen

Je hebt gesolliciteerd op een mooie baan, je hebt contact gehad met een recruiter en er staat een afspraak gepland. Maar dan begint de twijfel toe te slaan. Moet je wel gaan? Het voelt misschien alsof het toch niets wordt. Toch is het verstandig om gewoon te komen. Waarom? Je laat zien dat je betrouwbaar […]

Lees artikel
Operator die gelukkig is op zijn werkplek

Hoe word ik gelukkig op mijn werkplek?

Je brengt een groot deel van je leven door op je werk. Reden genoeg om daar plezier in te hebben. Maar hoe zorg je voor meer werkgeluk? Dat begint bij jezelf. Met deze vijf concrete stappen kun je direct aan de slag. 1. Ontdek wat jou drijft Werkgeluk begint met zelfkennis. Wat geeft je energie? […]

Lees artikel
Euro en pensioen

Wanneer moet je beginnen met pensioen opbouwen?

Als je net bent begonnen met werken, lijkt het nog ver weg: je pensioen. Toch is het slim om er vroeg mee te beginnen. Wie verstandig is, zet al op jonge leeftijd geld opzij voor later. Het is aan jou de keuze. Pensioen opbouwen betekent simpel gezegd: geld apart zetten voor straks. Zodra je stopt […]

Lees artikel