De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Artikel

Hoe ga je om met lastige collega’s?

22 april, 2025
Hoe ga je om met een lastige collega

Niet iedereen is zoals jij, en dat kan soms best lastig zijn. Zeker als jullie collega’s zijn en moeten samenwerken. Iedereen heeft wel eens te maken met een collega met wie het minder goed klikt. Maar hoe ga je daarmee om op de werkvloer?

Een collega die vaak te laat is, iemand die zijn koffie luidruchtig drinkt of een collega die je op een andere manier irriteert. Goed samenwerken is een kunst. Hieronder vind je enkele tips om goed om te gaan met collega’s met wie je minder goed overweg kunt.

• Blijf professioneel en kalm

Blijf te allen tijde professioneel. Altijd. In sommige situaties kan het verleidelijk zijn om je te laten meeslepen door emoties, zeker als een collega jou onterecht bekritiseert of bewust tegenwerkt. Toch: houd het professioneel. Dat is jouw kracht.

• Probeer je te verplaatsen in de ander

Het kan verstandig zijn om je in de ander te verplaatsen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor iemands gedrag. Soms speelt er iets persoonlijks of is er sprake van een misverstand. Misschien heeft diegene last van stress of zijn er privéproblemen. Ook onzekerheid of een andere werkstijl kan een rol spelen.

• Communiceer helder en direct

Irritaties kun je het beste op een rustige manier bespreken. Soms kun je het probleem niet langer negeren en is een open en eerlijke confrontatie nodig. Dit kan spannend zijn, maar het lucht vaak enorm op en kan veel veranderen. Spreek altijd in de ik-vorm. Zeg hoe jij het ervaart. Zo houd je het bij jezelf.

• Stel grenzen

Het is heel normaal en gezond om je grenzen aan te geven. Durf te zeggen wat je vindt en laat niet over je heen lopen. Er kunnen collega’s zijn die jouw grens telkens overschrijden, bijvoorbeeld door steeds werk op je af te schuiven. Door duidelijk te zijn, kun je dit voorkomen.

• Zoek een oplossing

Voor veel dingen is een oplossing, ook voor een eventueel conflict met een collega. De kunst is om niet in het conflict te blijven hangen en waar mogelijk samen naar een oplossing te zoeken. Kom je er met z’n tweeën niet uit? Dan kun je altijd naar HR of een leidinggevende stappen. Bewaar dat wel als laatste mogelijkheid. Het is altijd beter om er samen uit te komen.

• Zoek verbinding

Blijf altijd de verbinding zoeken, hoe verschillend jullie meningen ook zijn. Het kan helpen om te ontdekken wat je wél met elkaar gemeen hebt. Wie weet blijken jullie bijvoorbeeld dezelfde hobby te hebben. Benader elkaar positief. Stel oprechte vragen, geef complimenten als iets goed gaat en werk aan gezamenlijke doelen.

Heb je hier vragen over? Neem dan zeker eens contact op met één van onze recruiters.

Bekijk ook de nieuwste blogs van Intro Personeel

Intakegesprek Intro Personeel

Twijfel je over een afspraak? Daarom is het slim om tóch te komen

Je hebt gesolliciteerd op een mooie baan, je hebt contact gehad met een recruiter en er staat een afspraak gepland. Maar dan begint de twijfel toe te slaan. Moet je wel gaan? Het voelt misschien alsof het toch niets wordt. Toch is het verstandig om gewoon te komen. Waarom? Je laat zien dat je betrouwbaar […]

Lees artikel
Operator die gelukkig is op zijn werkplek

Hoe word ik gelukkig op mijn werkplek?

Je brengt een groot deel van je leven door op je werk. Reden genoeg om daar plezier in te hebben. Maar hoe zorg je voor meer werkgeluk? Dat begint bij jezelf. Met deze vijf concrete stappen kun je direct aan de slag. 1. Ontdek wat jou drijft Werkgeluk begint met zelfkennis. Wat geeft je energie? […]

Lees artikel
Euro en pensioen

Wanneer moet je beginnen met pensioen opbouwen?

Als je net bent begonnen met werken, lijkt het nog ver weg: je pensioen. Toch is het slim om er vroeg mee te beginnen. Wie verstandig is, zet al op jonge leeftijd geld opzij voor later. Het is aan jou de keuze. Pensioen opbouwen betekent simpel gezegd: geld apart zetten voor straks. Zodra je stopt […]

Lees artikel