De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Hoe je kan doorgroeien naar een nieuwe functie

23 juli, 2020

Doorgroeien naar een mooie functie? Er zijn maar weinig mensen die dat niet willen. Ewout Pols, vestigingsmanager in Bodegraven, spreekt regelmatig mensen die een stapje hogerop willen. Zijn advies: “Maak je ambities kenbaar aan jouw werkgever.” 

Een volgende stap maken in je loopbaan. Ewout kan er zelf over meepraten. In 2013 ging hij bij Intro aan de slag als recruiting consultant. Nadat hij was doorgegroeid naar accountmanager begon hij dit jaar als vestigingsmanager. Ook in zijn werk komt hij regelmatig mensen tegen die willen doorgroeien, zegt hij. “De meeste mensen die ik spreek hebben wel de ambitie om door te groeien. Maar het is per persoon verschillend. De één wil het graag, de ander niet.” 

Maar stel, je bent een beetje uitgekeken op je huidige functie. Wat moet je dan doen? “Dan is het tijd om actie te ondernemen. Zet op een rijtje wat je wél en wat je níet leuk vindt. Daardoor kan je de dingen die leuk zijn, nog meer gaan waarderen. Door de positieve dingen te belichten, krijg je nieuwe motivatie.” 

Opengooien 

“Wat je zeker moet doen is in gesprek gaan met je werkgever”, adviseert Ewout. “Maak je ambities kenbaar. Gooi het open. Dan kunnen er dingen worden veranderd.  De basis is dat je werkgever weet wat je ambitie is. Wellicht kan je dan beginnen met een opleidingsprogramma.” 

Overigens betekent doorgroeien volgens Ewout niet altijd dat je een stap maakt naar een hogere of zwaardere functie. “Je kan ook in de breedte doorgroeien. Je krijgt dan in dezelfde functie er nieuwe werkzaamheden bij.” 

Als je stappen wilt zetten, heb je daar zelf uiteraard invloed op. “Laat je van je beste kant zien bij je werkgever. Met de juiste werkinstelling kan je laten zien dat je capabel en volwassen genoeg bent om een volgende functie aan te kunnen.  Zorg dat je opvalt en doe een stapje extra. Wellicht denkt je werkgever: ‘He, die heeft meer in zijn mars!’. Zo heb ik ooit eens iemand geplaatst als machinaal houtbewerker bij een houtfabriek. Door hard te werken was ‘ie binnen een halfjaar doorgegroeid naar de functie van planner. Dat loont dus.” 

Kans 

Het hangt natuurlijk niet alleen van jezelf af. Ook van je werkgever. “Je werkgever moet natuurlijk wel de kans geven. Als je maar een nummertje bent, is het veel moeilijker om op te vallen. Het helpt als het een organisatie is waar doorgroeien centraal staat.” 

Maar de belangrijkste tip die Ewout kan geven is: val op. “Zorg ervoor dat je met kop boven het maaiveld uitsteekt. Als je een kans krijgt, grijp die met beide handen aan. Doe een stapje extra, ook als het voor jezelf niet even goed uitkomt. Belt je werkgever op vrijdagavond om jouw hulp? Zeg ja, dan val je op. Dat kan nog wel eens beter uitpakken voor jou dan je zelf denkt.”  

 

Gerelateerde artikelen

Intro Personeel werft voor Engelsman Hoveniers

Engelsman Hoveniers laat Intro Personeel meedenken in zoektocht naar ‘groen’ personeel

Groenprojecten aanleggen en onderhouden kunnen ze wel bij Engelsman Hoveniers. Met de hulp van Intro Personeel zoekt het hoveniersbedrijf uit Pijnacker personeel voor de groenvoorziening. “Wij vinden het fijn dat we zo snel met de recruiters kunnen schakelen.” Aan Harmen van Dalen, accountmanager bij Intro Personeel Rotterdam, kun je het wel overlaten om groenvoorzieners en […]

Lees artikel
Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel