De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Met nieuwe opleiding hebben mechatronicatechnici in spé snel een vaste baan

11 april, 2023
Hans Bossenbroek
Werknemer aan de slag als automonteur.

Intro Personeel start in samenwerking met het Hoornbeeck College in Rotterdam met een werken-lerentraject mechatronica. Het is de bedoeling dat de eerste studenten komend najaar gaan beginnen met de opleiding. “Deze opleiding is bedoeld voor praktische zij-instromers en doorstromers die graag in de techniek aan de slag willen.”

Reden voor de start van de opleiding is de groeiende vraag naar mechatronicatechnici, zegt Bram Valkenburg, manager Leren en Ontwikkelen. “Bij onze klanten merken we een toenemende behoefte aan mensen met kennis van mechatronica. Zo’n 12 procent van de vacatures op onze website is in dit vakgebied. Wij willen het aantal werknemer in dit vakgebied vergroten door deze laagdrempelige opleiding aan te bieden.”

Geen werkervaring nodig

De opleiding is volgens Bram bedoeld voor iedereen met een praktische instelling die graag een technische baan willen. “We nodigen jongeren die willen door- of zijinstromen vanuit een andere opleiding met ons contact op te nemen. Werkervaring in de techniek is niet nodig. Alleen een gezonde dosis nieuwsgierigheid en de motivatie om iets nieuws te leren.”

Tijdens het werkleertraject van Hoornbeeck Connect, een onderdeel van het Hoornbeeck College in Rotterdam, halen studenten in één jaar een mbo-opleiding (niveau 2). “Naast mechantronica en elektrotechniek maken studenten ook kennis met hydrauliek, pneumatiek, PLC-techniek en ICT. Ook leren de jongeren er lassen, buigen, walsen, pijpbewerken, draaien en frezen. Soms werk je in een cleanroom, een afgesloten afdeling die stofvrij wordt gehouden, omdat sommige onderdelen absoluut niet vies of stoffig mogen worden. Samen met je collega’s maak je van alle onderdelen een goedwerkende machine.” De studenten leren niet alleen in het klaslokaal. “Wij zoeken voor hen een passende werkplek. Ze gaan dan vier dagen per week naar school en werken één dag van de week.”

Toekomst

Wie kiest voor de mechatronica kiest voor een baan met toekomst, Bram. “Er is veel vraag naar technische mensen. Afgelopen jaren is er een herwaardering geweest van werk in de techniek en mechatronica. Dat heeft er voor gezorgd dat er hogere salarissen en verbeterde arbeidsvoorwaarden gekomen zijn. Bovendien kan je via Intro Personeel direct aan de slag bij een werkgever waar je een duurzame baan krijgt.”

Wie geïnteresseerd is in de opleiding, kan zich aanmelden bij Bram of bij één van de Intro-vestigingen. Op 20 april tussen 15.30 en 20.00 uur is er in de techniekhal van het Hoornbeeck College, Carnissesingel 210 in Rotterdam een bijeenkomsten waarin geïnteresseerden informatie over de opleiding kunnen krijgen. Je kunt ook contact opnemen via deze pagina.

Gerelateerde artikelen

Wat is een modaal inkomen in 2023?

Het praten over inkomen is vaak een taboe in de Nederlandse samenleving. Intro Personeel vindt het belangrijk om iedereen te vertellen over het modaal inkomen van 2023. Als wij open zijn over de salarissen, ontstaat er meer gelijkheid onder de werknemers. Dit vinden wij van Intro Personeel erg belangrijk. Grote kans namelijk dat je niet […]

Lees artikel

Hoe jij kan profiteren van het personeelstekort

Welk beroep je ook hebt tegenwoordig, er is vrijwel zeker een grote vraag naar personeel in jouw sector. Daar kan jij, als werkzoekende, van profiteren, Maar hoe doe je dat? Of je nu monteur, hovenier, loodgieter of commercieel medewerkers bent. In alle beroepen zijn er vandaag de dag te weinig of nauwelijks mensen beschikbaar. Dat […]

Lees artikel

Waarom het belangrijk is om werk te hebben

Het is net geen basisbehoefte in het leven. Maar het is wel enorm belangrijk om werk of een baan te hebben. Waarom is het zo belangrijk dat je iets te doen hebt waar je helemaal blij van wordt? Maar liefst iets meer dan 73 procent van de bevolking (mensen van 15 tot 75 jaar) heeft […]

Lees artikel