De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Wat is een cao?

21 maart, 2023
Hans Bossenbroek

Als je jouw contract doorleest kom je ongetwijfeld te weten onder welke cao jij valt. Het kan daarom in ieder geval geen kwaad je daarin eens goed te verdiepen. Dan ben je precies op de hoogte welke rechten en plichten je hebt in jouw beroep(sgroep).  

Als groep sta je sterker. Dat weten ze in de dierenwereld heel goed. Niet voor niets vliegen spreeuwen met z’n allen op een kluitje of zie je een groep herten met elkaar vluchten. Ook voor mensen kan het voordelig zijn als je met z’n allen bent. Als je aan het werk bent bijvoorbeeld. En dan komt de cao om de hoek kijken.  

Collectieve arbeidsovereenkomst 

Allereerst: de afkorting cao staat voor Collectieve Arbeidsovereenkomst. Maar dat wist je misschien allang. Het is natuurlijk de vraag wat jij aan zo’n document hebt. Nou, onderschat dat niet. Een cao is een afspraak tussen enerzijds werkgevers, brancheorganisaties of bedrijven en anderzijds de vakbonden. Hele grote bedrijven hebben zelfs een eigen CAO of bedrijfseigenregeling. In de cao of bedrijfseigenregeling staan afspraken schriftelijk vastgelegd. Het zijn afspraken over loon, toeslagen bij overwerk, vakantiedagen, proeftijd, opzegtermijn en pensioen. En natuurlijk nog veel meer belangrijke zaken. Je kan wel stellen dat het ten gunste is van jou wat erin staat geschreven.  

Je hebt verschillende cao’s. Onder welke jij valt of gaat vallen, hangt af van de beroepsgroep waarin je valt. Er is bijvoorbeeld een cao voor Bouw & Infra, de cao Metaal & Techniek of de cao Horeca. En zo zijn er nog wel meer te vinden.  

Onder welke cao val je als je werkt via Intro Personeel? 

Als je via Intro Personeel werkt, val je onder de cao Uitzendkrachten van de NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). Dat komt omdat Intro Personeel bij deze brancheorganisatie is aangesloten. Die cao kan je hier vinden. Zo weet je precies wat de afspraken zijn als je door ons wordt bemiddeld.  

Treed je in vaste dienst bij een werkgever dan kan er formeel wat veranderen. Je valt namelijk dan onder een andere cao. De NBBU verplicht uitzendbureaus echter om uitzendkrachten op dezelfde manier te belonen als ‘reguliere werknemers’ binnen het bedrijf waar ze zijn geplaatst. In de praktijk is die verandering daarom beperkt. Behalve dan natuurlijk dat je een vast contract hebt en een nieuw aanspreekpunt.  

Overigens is er in de NBBU-cao niets terug te vinden over salarissen en toeslagen. Het salaris wordt bepaald door de opdrachtgever waar je werkt. Stel, je gaat voor een bouwbedrijf werken dan geldt voor jou de cao Bouw & Infra. Als het over je salaris en toeslagen gaat tenminste. Als het over andere zaken gaat, val je onder de NBBU-cao. 

Het fijne is: in je contract kun je precies terugvinden onder welke cao jij valt. Reden genoeg dus om die eens goed door te lezen. Ook kun je in de app van de NBBU alles over je cao terugvinden.  

Heb je vragen over jouw cao? Neem dan contact op met één van onze recruiters. 

Gerelateerde artikelen

Een foto van de Italiaanse kust gedurende de zomer.

Vakantiegeld 2024: Belasting, Bruto/Netto en AOW

Vakantiegeld 2024 is een belangrijk extraatje waar veel Nederlanders elk jaar naar uitkijken. Het biedt de mogelijkheid om een vakantie te boeken, spaargeld aan te vullen of andere uitgaven te dekken. In 2024 zijn er een aantal veranderingen en belangrijke aandachtspunten rondom vakantiegeld die je niet mag missen. In deze blog behandelen we alles wat […]

Lees artikel
Een witte man schrijft en CV op zijn laptop op kantoor met een uitzicht op de erasmus brug en de hoofbouw van Rotterdam.

Creëer het Perfecte CV: Tips, Voorbeelden en Handige Adviezen

Een goed CV is essentieel voor het vinden van een baan. Het biedt werkgevers een eerste indruk van jouw kwalificaties, ervaring en persoonlijkheid. In deze blog bespreken we hoe je een CV kunt maken dat je kansen op succes vergroot.   Waarom een Sterk CV Belangrijk is Een CV is meer dan een lijst van […]

Lees artikel

Een open sollicitatie: Voorbeeld en stappenplan

Een open sollicitatie kan de sleutel zijn tot die droombaan waar u al zo lang naar zoekt. Maar wat is een open sollicitatie eigenlijk? En hoe schrijf je er een? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over open sollicitaties. 1. Wat is een open sollicitatie? Een open sollicitatie is een brief of […]

Lees artikel